ТНЕУ - лідер у підготовці фахівців для органів митної служби України

            Що є визначальним у виборі вищого навчального закладу для вчорашніх школярів, а сьогоднішніх абітурієнтів? Престиж, якість освітніх послуг, можливість реалізувати себе й стати конкурентоспроможним на ринку праці – ось критерії сучасної молоді. Не тільки у столиці, а й у Тернополі існує вищий навчальний заклад економічного профілю, що є лідером у підготовці фахівців вищого ґатунку. Як підтвердження, Глава держави, керівники міністерств і відомств, банківських установ та інших організацій – випускники Тернопільського національного економічного університету. Сьогодні запрошуємо до розмови проректора з науково-педагогічної роботи, завідувача кафедри податків і фіскальної політики ТНЕУ, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого, який розповість про одну із найбільш затребуваних спеціальностей в університеті – « Фінанси в системі митних органів» .

            - Андрію Ігоровичу, фахове спрямування « Фінанси в системі митних органів» сьогодні є досить популярним. Чому молодь обирає саме цей напрям професійної підготовки?

           - Кафедра податків і фіскальної політики єдина в університеті забезпечує державний розподіл на роботу. Навчання за фаховим спрямуванням « Фінанси в системі митних органів» дає можливість молодим людям працевлаштуватися в митній службі без стажу державного службовця та без рекомендацій, маючи направлення, видане Тернопільським національним економічним університетом за погодженням з митною службою України.

            Між ТНЕУ і державною митною службою укладено угоду про цільову підготовку фахівців. Згідно даного документу, митна служба направляє на навчання до нашого вищого навчального закладу абітурієнтів, які попередньо вже пройшли професійний відбір. Ось уже 5 років ми готуємо фахівців за замовленням митної служби України. Разом з тим, у нас можуть навчатися і студенти, які не мають направлення, але хочуть працювати саме в митній службі. Якщо вони покажуть високий рівень знань перед державною екзаменаційною комісією, то також зможуть отримати направлення на роботу.

            - В яких ще навчальних закладах готують спеціалістів професійної орієнтації « Фінанси в системі митних органів» ?

           - Чотири вищих навчальних заклади – Академія митної служби України, Київський національний торговельно-економічний університет, Одеська національна юридична академія, Тернопільський національний економічний університет, – готують спеціалістів для роботи у митній службі. Проте, їх професійні напрямки відрізняються. Фахівців професійного спрямування « Фінанси в системі митних органів» готують лише у ТНЕУ.

            - Чи достатній потенціал кафедри для підготовки конкурентоздатних  молодих людей?

         -   Професорсько-викладацький колектив кафедри податків і фіскальної політики спроможний забезпечити високий рівень знань студентів. Підготовку фахівців ми здійснюємо вже п’ ять років поспіль. Наші випускники працюють у різних підрозділах митної служби України, і своєю компетентністю доводять, що їм дали ґрунтовні знання для того, щоб впевнено себе почувати у професійному плані. Для студентів-митників ми підготували вже 7 навчальних посібників, зараз працюємо ще над одним. Тісно співпрацюємо з Хмельницьким центром перепідготовки кадрів, маємо наукові контакти з Академією митної служби України. До навчального процесу залучаємо працівників державної митної служби.

            - Чи впливає це на якість підготовки студентів?

           - Для майбутніх фахівців спілкування з професіоналами своєї справи, перед якими щодня постають найрізноманітніші завдання, – це можливість не лише на теоретичному, а й на практичному рівні засвоїти матеріал. Сімдесят відсотків навчального плану виконують науковці нашої кафедри, а тридцять відсотків – викладачі-практики митних органів. На аудиторних заняттях молоді люди мають змогу змоделювати ситуації, що мають місце у реальному житті та знайти шляхи їх вирішення.

            - Де студенти проходять практику і як здійснюється розподіл на роботу в митну службу?

           - Місцем проходження студентами практики є виключно митна служба України. Оскільки ми здійснюємо цільову підготовку, то весь розподіл на практику, а пізніше на роботу, обов’ язково відбувається за домовленістю із представниками державної митної служби. Спочатку ми погоджуємо можливість проходження практики молодими людьми з керівниками служби. Розподіл студентів на практику відбувається безпосередньо через управління кадрів Державної митної служби України, а на роботу беруть випускників, які відповідають державному стандарту освіти за визначеними напрямками.

            У ТНЕУ приїжджає представник митної служби України, який вивчає особову картку кожного з випускників, з’ ясовує, як навчався студент протягом п’ яти років, чого досяг у науковому плані та у громадському житті університету. Дана інформація допомагає прийняти рішення щодо працевлаштування юнаків і дівчат.

            За декілька років ми зробили три розподіли на роботу – від Ужгорода до Луганська – цього року вже буде четвертий. Наші студенти добре зарекомендували себе у Глухові, Полтаві, Старобільську (Луганська обл.), Могилів-Подільську (Вінницька обл.). Випускники ТНЕУ працюють на Тернопільській, Кременецькій, Волинській, Ягодинській митницях.

            Наш університет – національний, а цей статус зобов’ язує вищий навчальний заклад відповідати європейським освітнім вимогам. Ми не акцентуємо увагу тільки на нашому регіоні, а хочемо, щоб усі органи митної служби України знали про якість підготовки фахівців у Тернопільському національному економічному університеті.

            - На факультеті фінансів ТНЕУ дуже часто проводяться міжнародні конференції. Чи беруть у них участь студенти, які навчаються за фаховим спрямуванням « Фінанси в системі митних органів» ?

           - Кожен студент, який хоче навчатися, є активним і цілеспрямованим. Якщо молоді люди прагнуть самореалізуватися, то, звичайно, будуть займатися громадською і науковою роботою. 9 – 10 квітня 2009 року в нас відбулася міжнародна студентська наукова конференція. Усі, без виключення, студенти-митники 5 курсу взяли в ній активну участь. Вони зацікавлені проявити себе якнайповніше, бо це допоможе їм зарекомендувати себе при розподілі на роботу. Як я вже казав, успішне навчання гарантує студентам працевлаштування.

            Серед наших випускників є і ті, які відпрацювали два роки і зараз хочуть займатися науковою роботою, навчатися в аспірантурі. І це дуже добре. На кафедрі дотримуються такого правила – якщо ти хочеш навчатися в аспірантурі, повинен мати досвід практичної роботи. Здобутий багаж практичних знань згодом допоможе в наукових дослідженнях.

            - ТНЕУ приєднався до Болонського процесу. Як це вплинуло на якість навчання?

        -    Ми не просто готуємо фахівців для структур, що пов’язані з внутрішньоекономічною діяльністю, а спеціалістів, які можуть на високому міжнародному рівні представляти нашу державу. Професорсько-викладацький колектив намагається уніфікувати начальні плани для того, щоб український митник був фахівцем, який стоїть на рівні з митниками Польщі, Словаччини, Білорусі.

            Якість освітніх послуг у ТНЕУ з кожним роком зростає. Це підтверджується подяками і грамотами заступника Голови митної служби України Пашка Павла Володимировича, начальника Глухівської митниці Іванова Олександра Вікторовича, начальника Старобільської митниці Черкасова Сергія Олексійовича та Могилів-Подільської митниці Черевка Петра Андрійовича.

            Якщо студент не працює – його відраховують. Протягом п’яти років навчання було відраховано 18 відсотків студентів. Проте, висока якість освіти дозволяє сказати, що наші випускники є одними з найкращих фахівців, які працюють в системі митної служби України.

                  - Чи є необхідність збільшити набір студентів?

           - Я думаю, що збільшувати кількість студентів немає потреби. Тому, що сьогодні дуже важко працевлаштуватися. Ми можемо підготувати 100, навіть 200 чоловік, але реально знайдуть роботу не більше як 25 – 30 осіб, згідно договору про цільову підготовку. Ми провели моніторинг і як результат – жоден наш випускник напряму підготовки « Фінанси і кредит» професійної орієнтації « Фінанси в системі митних органів» не залишився без роботи. Працевлаштовані всі.

            - Дуже багато вже зроблено. А які плани на майбутнє?

          -  Не зупинятися, а рухатися вперед. Ми не боїмося впроваджувати щось нове. У нас є юридичний факультет, то чому б не готувати фахівців, які будуть займатися правовим забезпеченням митного процесу? Ніколи не треба зупинятися на досягнутому.

            Кожних півроку ми проводимо з митною службою України робочі наради щодо можливості уніфікації та покращення навчального процесу. Переглядаємо навчальні плани щодо можливості впровадження в навчання вже другої іноземної мови. Вивчати декілька мов важко, адже є певні межі навчального плану. Проте, ми будемо враховувати побажання роботодавців.

            Хочемо здійснювати перепідготовку кадрів шляхом дистанційного навчання. Треба йти в ногу з часом. Спочатку ми плануємо здійснити перепідготовку інспекторів митної служби України, а згодом – керівних кадрів для роботи в митних органах. Для цього відкриємо відповідні філії кафедр на базових митницях, а їх в Україні – десять. Створення філій кафедр дозволить ефективніше проводити профорієнтаційну роботу у різних регіонах. Ми уклали договір про створення філії кафедри з Глухівською митницею (Полтавська обл.) і вже минулого року 4 абітурієнти з Полтави вступили на спеціальність « Фінанси у системі митних органів» .

                   - Ваші побажання абітурієнтам, Андрію Ігоровичу?

           - Бажаю абітурієнтам, які закінчують 11 клас і стоять перед вибором навчального закладу, зупинитися на тому напрямку підготовки, що дозволить потім працювати за фахом. Навчання за професійною орієнтацією « Фінанси в системі митних органів» дає шанс здобути освіту, що гарантує працевлаштування в митній службі України.

 

Олег Василенко