Випускники-держслужбовці ТНЕУ -справжні професіонали

Одним із структурних підрозділів Тернопільського національного економічного університету є магістратура факультету довузівської, післядипломної та магістерської підготовки, що здійснює підготовку магістрів в освітній галузі "Державне управління" за спеціальністю "Державна служба". Навчання здійснюється за державним замовленням Головного управління державної служби України.

Діяльність держслужбовців спрямована передусім на підвищення рівня життя усіх представників суспільства, а модернізація технологій управління в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування -, це вірний шлях до підвищення ефективності роботи представників усіх ланок державної служби.

У червні відзначався День державної служби, святкування якого супроводжувалося низкою заходів, що мали за мету популяризувати діяльність державної служби та підвести певний підсумок роботи за рік, виявити проблеми, що мають місце в роботі держслужбовців, знайти шляхи їх вирішення, окреслити плани на майбутнє, обговорити перспективи. Таким, зокрема, став науково-практичний семінар "Модернізація технологій управління в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування", присвячений 90-річчю від дня створення державної служби України, який відбувся у Тернопільському національному економічному університеті.

До президії семінару увійшли ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор С. І. Юрій, проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор А. Ф. Мельник, декан факультету довузівської, післядипломної та магістерської підготовки ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент О. Т. Іващук, координатор магістратури факультету довузівської, післядипломної та магістерської підготовки ТНЕУ Л. І. Лебединська, начальник управління організації професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування Головного управління державної служби України Л. В. Сергієва, перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації А. А. Фліссак, в. о. начальника управління державної служби Головного управління державної служби України в області Т. А. Стойко.

"Державна служба - механізм, що забезпечує порядок і комфорт для всієї держави, а ми безпосередньо пов'язані з його успішним функціонуванням", - звернулася до учасників семінару координатор магістратури ФДПМП ТНЕУ Л. І. Лебединська. Вона привітала присутніх з початком роботи, після чого пролунав гімн вищого навчального закладу.

"Зазвичай гімн університету звучить двічі на рік, символізуючи початок і закінчення навчального року, а те, що так урочисто розпочався семінар, підкреслює важливість наукового заходу в умовах сьогодення, коли особливо гостро постало питання побудови демократичної держави", - сказав у вступному слові ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор С. І. Юрій. Він також наголосив на важливості теми "Модернізація технологій управління в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування". На думку Сергія Ілліча, державна служба потребує компетентних спеціалістів, які вміють ефективно працювати на різних державних рівнях. «Саме завдяки таким фахівцям, - звернувся С. Юрій до державних службовців, - держава допомагає українцям. Тернопільському національному економічному університету лише 43 роки, але я з впевненістю можу сказати, що з часом ми зможемо конкурувати з університетами, яким вже по 100 -150 років". Завершуючи свій виступ, ректор ТНЕУ побажав учасникам науково-практичного семінару значних здобутків у сфері державної служби.

Проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор А. Ф. Мельник, звернувшись до присутніх, наголосила: "Працювати у державних органах - дуже престижно. А Тернопільський національний економічний університет - вищий навчальний заклад, який здійснює якісну підготовку фахівців за спеціальністю "Державна служба". Наші випускники-держслужбовці - справжні професіонали".

У роботі науково-практичного семінару "Модернізація технологій управління в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування" взяли участь представники національного економічного університету, Головдержслужби України, управління Головдержслужби в Тернопільській області, магістратур державної служби, центрів підвищення кваліфікації, обласної держадміністрації, районних державних адміністрацій, інших органів виконавчої влади та навчальних закладів.

Учасники семінару працювали у трьох проблемних групах: "Запровадження інноваційних управлінських технологій в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в контексті підвищення якості управління", "Інноваційні технології ресурсного забезпечення функціональної діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування", "Адаптація професійної підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців до змін в технологіях управління".

Робота семінару передбачала обговорення питань: аналітичні технології в системі державної служби, технології управлінського консультування та особливості їх використання в системі державної служби, технології реалізації моделі управління якістю в системі державної служби, соціальне проектування в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, модернізація технологій державного фінансового контролю в системі державного управління, впровадження у практику діяльності місцевих органів влади зарубіжного досвіду застосування сучасних технологій управління, технології залучення фінансових ресурсів органами місцевого самоврядування шляхом випуску місцевих запозичень, формування методичного забезпечення моніторингу чинників мотивації державних службовців, технології державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, технології удосконалення процесу казначейського обслуговування бюджету, реалізація освітньо-професійних програм підготовки магістрів державної служби та напрямки їх удосконалення, концептуальні засади удосконалення підготовки фахівців у сфері світової та європейської інтеграції, напрямки професійної підготовки при підвищенні кваліфікації державних службовців місцевих органів влади.

У ході науково-практичного семінару було презентовано магістерську програму "Державна служба" ТНЕУ і діяльність Тернопільського регіонального центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та управління державної служби Головдержслужби України в Тернопільській області.

Робота семінару "Модернізація технологій управління в системі державної служби та служби в органах місцевого самоврядування" була цікавою для всіх його учасників: присутні активно обговорювали проблеми державної служби в Україні й висловили сподівання, що цей захід стане традиційно проводитися в університеті. Адже державна служба - це механізм забезпечення стабільності, надійності конституційного устрою та надання державному управлінню організованості, компетентності і професіоналізму, а це в наш час є вкрай необхідним.

Ознайомившись з магістерською програмою "Державна служба" ТНЕУ, учасники семінару підкреслили її актуальність та відповідність сучасним освітньо-кваліфікаційним вимогам.