Суперкомп'ютер об'єднає чотири вузи

Єдину систему ресурсів матимуть усі вузи Тернополя

Суперкомп'ютер, який встановлений у корпусі №2 ТНЕУ, об'єднає чотири тернопільських вузи.

Завдяки новій системі студенти університетів Тернополя матимуть якісний і швидкий доступ до Інтернет-мережі.

Презентацію комп'ютера провели в Тернопільському національному економічному університеті (ТНЕУ) 17 вересня в рамках проекту НАТО "Тернопільський освітній комунікаційний центр".

МАЄ ПОТУЖНІСТЬ 22 КОМП'ЮТЕРІВ

Кошти на електронну мережу виділив Південно-атлантичний альянс у межах програми "Безпека через науку". Технічне втілення взяв на себе Тернопільський науково-дослідний інститут на чолі з професором Анатолієм Саченком.

— Ми йшли до цього дня із 2002 року, — каже пан Саченко. — Саме тоді розпочали співпрацю з університетами Іспанїї, Бельгії, Італії, Польщі, Греції і Канади.

Сьогодні чотири університети Тернополя — економічний, медичний, технічний і педагогічний — об'єднує . п'ять кілометрів оптичного кабелю. Ці навчальні заклади приєднані до суперкомп'ютера, потужність якого дорівнює 22 звичайним персональним комп'ютерам. — Інтернет є великим благом нашого часу, — переконаний професор університету Мейн (США) Джордж Марковський, який координує проект від НАТО. — В Японії завдяки йому навіть врятували людей, які опинилися під заваленою землетрусом будівлею. На відміну від телефонних ліній, Інтернет-зв'язок залишався неушкодженим, тож потерпілі зв'язалися з рятувальниками через електронну пошту. Тому якісну комп'ютерну мережу зобов'язані мати всі організації, особливо навчальні.

У СТУДМІСТЕЧКАХ — БЕЗКОШТОВНИЙ ІНТЕРНЕТ

Над створенням веб-каталогу усіх бібліотек Тернополя працюють зараз розробники проекту, тернополяни Сергій Возняк та Ігор Романець.

Тепер, щоб дізнатися про наявність необхідної книги, учневі чи студенту не треба бігати у різні бібліотеки, а просто подивитися в єдиній системі ресурсів, — запевняє пан Романець.

На території університетів будуть відкриті зони безкоштовного доступу до Інтернету системи WI-Fi.  Спочатку у студмістечках економічного та педагогічного університетів, оскільки вони розташовані найближче до суперкомп'ютера.

— Далі ми приєднуватимемо до спільної мережі інститути, коледжі, школи та дитсадки Тернополя, — розповідає Сергій Возняк. — З часом буде забезпечено високошвидкісну комунікацію із Львівською дослідною мережею, а це дасть змогу вийти на новий рівень ос­вітнього, академічного та дослідницького розвитку нашого регіону.

Розробники проекту зазначили, що такого якісного Інтернет-обслуговування не мають навіть усі університети Києва.

Світлана Дрозд