Уроки від зірок незабудуться ніколи

Чесно кажучи, не сподівався стати свідком такого захоплюючого дійства, яке минулої п’ятниці відбулося в Тернопільському національному економічному університеті. Адже відкриття ще одного спортивного майданчика зі штучним покриттям навряд чи сьогодні вже викличе особливий подив. За останні кілька років завдяки реалізації державної програми їх чимало встановили. І не лише в Тернополі. А й у райцентрах, інших населених пунктах.

Втім, і це зайвий раз переконливо довели обласне відділення Національного олімпійського комітету, спортивно-студентський клуб альма-матер нинішнього Президента України «Універ», міжнародна українсько-датська громадська організація «Дітифундація зірок світового спорту» та обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», за умови нестандартного підходу до справи можна і рядовий, здавалося б, захід перетворити на справжнє свято. Згадані організатори назвали його «Свято спорту дітей». Причому ввів у курс справи завідуючий кафедрою спорту ТНЕУ, заслужений працівник освіти і науки, заслужений тренер України Роман Циквас, не випадково. Адже на їх спортивних майданчиках відбою від дітей з мікрорайону немає. Як і студенти, вони тут займаються безкоштовно. Було б лише бажання.

На свято ж їх зібралося понад двісті п’ятдесят. На церемонії урочистого відкриття з вітальними словами до майбутніх олімпійців звернулися ректор університету, голова Тернопільського обласного відділення НОК України Сергій Юрій, президент міжнародної громадської організації «Дітифундація зірок світового спорту» Пітер Єнсен, знаменитий у минулому гравець київського «Динамо» Андрій Баль. Прикладені до сердець руки юних спортсменів під час виконання Гімну і підняття прапора України капітанами команд, перерізання стрічки на новому майданчику, перший символічний удар по м’ячу, що його зробив Сергій Юрій, віддавши точний пас на не менш знаменитого динамівця Анатолія Дем’яненка, і ось уже гості потрапили в щільне дитяче коло.

Поки Дем’яненко, Баль, а також їх колишні партнери Олег Кузнєцов, Володимир Лозинський і суперфорвард тернопільської «Ниви» Ігор Яворський роздавали автографи, не відмовляли в бажанні сфотографуватися жодному, віце-президент українсько-датської фундації, наш земляк Ярослав Несторович розповів, що організувалися вони з метою залучити якомога більше дітей з малозабезпечених сімей, хлопчаків і дівчат з груп ризику до регулярних занять фізичною культурою та спортом. І саме в Тернополі вирішили вперше представити свою програму, запросивши українських футбольних зірок.

Досить навіть, скажу вам, простими і комунікабельними виявилися вони в спілкуванні з дітьми. Під час майстер-класу, коли юні футболісти з української гімназії били із середини майданчика по воротах, Дем’яненко так хвилювався, ніби сам у ціль не влучив. Натомість Андрій Баль вселив дівчатам з козлівської команди «Буревій» неабияку впевненість у те, що можуть хлопців обіграти. І ті таки вибороли третє місце в турнірі з міні-футболу, поступившись лише команді Дем’яненка та, звісно, Ігоря Яворського. Колишня «дев’ятка» «Ниви» поступатися не навчиться ніколи. Зарядив атакувальним запалом своїх підлеглих із ЗОШ №16 і разом з ними здобув ще одну свою заслужену перемогу.

Не менш цікавими були і змагання гандболістів, прихильників ще одного різновиду футболу — стрітболу. В нього дівчата теж полюбляють грати. У своїх вікових групах перемогу здобули п’ятикласниці шістнадцятої, шести- і семикласниці сьомої та збірна восьмих-дев’ятих класів дев’ятнадцятої шкіл. А в турнірі юнаків жодній із шкіл не вдалося домогтися подвійної перемоги. На верхню сходинку п’єдесталу зійшли представники 23, 9, 16, 17 і 22 шкіл. Не менш цікаво було і під час естафет, організованих «Спортом для всіх». У них, як, зрештою, і під час усіх інших стартів, переможених усе-таки не було. Адже кожному, хто взяв участь у святі, дісталися пам’ятні призи. Допомогли з ними і спонсорифірми «Інтербекон» (Галина Павлікова), «Оболонь» (Олег Молоток), ВАТ «Бровар» (Степан Троян).

На церемонії урочистого закриття діти дружно проскандували, що з нетерпінням чекатимуть нових стартів.

Б. Дікальчук