Сергій Юрій:"Крок за кроком йдемо в Європу"

 У залі засідань ректорату Тернопільського національного економічного університету відбулася презентація проекту «Тернопільський освітній комунікаційний центр (ТОКЦ)». На презентації були присутні ректор ТНЕУ професор С.І.Юрій, , координатор від НАТО, професор університету штату Мейн (США) Джордж Марковський, професор ТНЕУ А.О.Саченко, в. о. директора Центру інформації та документації НАТО в Україні (Київ) Н.Немилівська, викладач кафедри ІІТ, заступник директора ІТЦ С.І.Возняк, начальник відділу інформаційного забезпечення ТНЕУ I.E.Романець.

 Науковці ТНЕУ - люди майбутнього

 Учасники зустрічі ознайомилися з проектом, метою якого є побудова загального центру комунікації і якісне з'єднання університетів міста швидкісними каналами зв'язку, що дасть змогу вищим навчальним закладам обмінюватися даними освітньої, академічної і дослідницької діяльності.

 Серед цілей проекту: об'єднання університетів Тернополя в єдину : мережу освітнього комунікаційного центру; надання доступу до мережі Інтернет студентам всіх університетів нашого міста; забезпечення доступу до веб-бібліотек світу; розвиток співробітництва між вищими навчальними закладами міста; поліпшення якості та швидкості Інтернет – з’єднання між університетами; забезпечення - умов для успішного освітнього, академічного дослідницького співробітництва між вищими навчальними закладами Тернополя та європейськими освітніми центрами; забезпечення швидкісного з'єднання з мережами УАРНЕТ та ДЖІНТ; залучення спеціалістів Західного регіону для обслуговування великих мереж; запровадження 16-мультипроцесорної системи, що буде пов'язана із 128 процесорним дослідницьким кластером Київського науково-дослідницького інституту кібернетики.

Презентацію проекту «Тернопільський освітній комунікаційний центр (ТОКЦ)» відкрив ректор ТНЕУ професор С.І.Юрій. «Кожна сторінка у житті університету, - сказав Сергій Ілліч, - є важливою для нас. Свій шлях ми окреслили чітко - крок за кроком йдемо в Європу. У 2007 році ТНЕУ приєднався до Європейської асоціації університетів - найбільшої європейської університетської структури, однієї з ключових інституцій, що скеровує та реалізовує завдання Болонського процесу в країнах Європи. Нещодавно експерти з ЄАУ провели в ТНЕУ оцінюючу експертизу діяльності. У своїх рекомендаціях вони запропонували вищому навчальному закладу тісніше співпрацювати з університетами розвинутих країн світу. Це, звісно, допоможе ТНЕУ ефективніше реалізовувати свій науковий потенціал. Експерти з Європейської асоціації університетів у рамках свого візиту відвідали науково-дослідний інститут ТНЕУ і констатували, що його науковці - люди завтрашнього дня. Я пишаюся тим, що ми готуємо висококваліфіковані кадри, які гідно представляють країну за кордоном».

Більше знань - про НАТО

Координатор від НАТО, професор університету штату Мейн (США) Джордж Марковський, звернувшись до присутніх, наголосив, що проект, над яким зараз працюють науковці ТНЕУ, є дуже важливим. Таких комп'ютерів, які є в університеті, в Україні дуже мало. «Ми раді, що отримали грант від НАТО для того, щоб втілити в реальність запланований проект", - сказав Джордж Марковський. Подякувавши ректору за підтримку, він розповів присутнім про історію створення Інтернету.

В. о. директора Центру інформації та документації НАТО в Україні (Київ) Н.Немилівська наголосила, що у світовій спільноті в сфері науки та інновацій мало знають про НАТО. Вона зробила короткий екскурс в історію і відзначила, що минулого року програма НАТО «Наука заради миру та безпеки» відсвяткувала своє 50-річчя, а сам альянс цього року відсвяткував 60-річчя. Програма «Наука заради миру та безпеки» розпочалась у 1956 році, коли міністри закордонних справ Норвегії, Італії та Канади наголосили у своїх доповідях про важливість співпраці у сфері політики, економіки та науки для безпеки альянсу. У 1969 році було створено комітет з проблем сучасного суспільства. З припиненням холодної війни було розпочато роботу з наукового розвитку, почала діяти програма «Наука заради миру та безпеки», у рамках якої працюють і науковці ТНЕУ. Н.Немилівська повідомила присутнім, що Україна задіяна у більш ніж 700 проектах НАТО.

Проект презентували його автори

Після виступу Н.Немилівської заступник директора ІТЦ С.І.Возняк та начальник відділу інформаційного забезпечення ТНЕУ І.Є.Романець презентували проект «Тернопільський освітній комунікаційний центр (ТОКЦ)», розробниками якого вони є.

Продовженням зустрічі стало спілкування в. о. директора Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталії Немилівської із студентами ТНЕУ, презентація суперкомп'ютера в ТОКЦ та ознайомлення бажаючих з розробками Науково-дослідного інституту інтелектуальних комп'ютерних систем ТНЕУ.

Серед очікуваних результатів реалізації проекту «Тернопільський освітній комунікаційний центр (ТОКЦ)» - надання всім університетам Тернополя доступу до світової мережі Інтернет, забезпечення високошвидкісної комунікації між дослідними установами Тернополя та Львівською дослідницькою мережею, підтримка технології відеозв'язку та Інтернет-конференцій. Передбачається, що Тернопільський освітній комунікаційний центр істотно вплине на формування комп'ютерної мережі «між вищими навчальними закладами нашого міста.

Мирослав Марченко.