Науковий потенціал ТНЕУ проти кризи

Сьогодні, як ніколи, актуальною стає проблема світової економічної кризи. Позначившись чи не на кожній сфері суспільного життя, вона виявила проблеми, які протягом останніх десятиліть накопичувались в українській економіці. Як вийти з кризи? На чому зосередити свої зусилля? У сучасних реаліях ці питання набувають неабиякого значення.

Виникає необхідність отримати допомогу компетентних фахівців, які можуть допомогти практично в умовах кризи і, що ще важливіше, передбачати такі явища у майбутньому. За кордоном готують спеціалістів, які успішно розв'язують вищезазначені завдання. В Україні, на жаль, немає достатньої кількості фахівців такого рівня.

Тернопільський національний економічний університет на факультеті фінансів планує здійснювати підготовку спеціалістів за напрямком “Економічна теорія”. Сьогодні ми ведемо розмову із доктором економічних наук, професором, завідувачем кафедри економічної теорії ТНЕУ Козюком Віктором Валерійовичем.

- Проблема кризи не настільки проста, як здається. Річ у тому, що більшість глобальних криз не є тотожними ні за своєю суттю, ні за своїми причинами, ні за своїми наслідками. Сьогодні недостатньо пророблені аналітичні інструменти прогнозування кризових явищ. Головне - побачити, що за цими явищами стоять різного роду диспропорції в економіці і в економічній політиці. Відповідно рецепти боротьби з кризовими явищами повинні також відрізнятись. Хочу відзначити, що дуже мало в підготовці сучасних економістів приділяється уваги таким питанням, як криза і аналітика кризового менеджменту. А чим більше буде економістів, які зможуть ефективно відзначати ймовірність настання майбутніх криз, тим менше буде криз. Ми хочемо підготувати фахівців, які б вдало поєднували можливості орієнтуватися у системному баченні економіки в ординарних ситуаціях і, зокрема, в кризових умовах.

Тому такою нагальною є підготовка фахівців за напрямком “Економіка підприємництва” - людей, які на основі глибоких теоретичних знань зуміють давати конкретні рекомендації, розробляти аналітичні алгоритми для управлінських рішень.

Ліцензування підготовки бакалаврів за напрямком “Економічна теорія” дасть можливість підготувати конкурентоспроможних фахівців, потреба в яких сьогодні є на часі. Якими знаннями повинні бути озброєні майбутні аналітики і управлінці?

- Наші випускники матимуть відповідні аналітичні і теоретичні інструментарії для того, щоб якісно підвищити прогностичну можливість управлінців і аналітиків. Основне для тих студентів, яких ми приймемо і будемо навчати - вміти системно проаналізувати ситуацію. Тобто, вони повинні нестандартно мислити, швидко адаптовуватися у складних ситуаціях, приймати самостійні рішення, а не класичні, які запрограмовані в підручниках, брати на себе відповідальність.

Молоді люди здійснюватимуть комплексний системний аналіз економіки, економічних процесів, трансформаційних процесів; соціально-економічне прогнозування, аналіз факторів і ризиків для соціально-економічної безпеки країни і регіону; інституціональний аналіз проблем в економіці та інституціональне проектування. Вони будуть формувати аналітичну базу для управлінських рішень. Такі економісти повинні активно суміщати аналіз на глобальному, національному і регіональному рівнях, тобто в спектрі їх аналітичних інструментів повинні бути представлені макро-, мезо- і мікрорівень.

- Де ще в Україні готують таких фахівців?

- Навчання здійснюється у Львові, Києві та Харкові. Проте обсяги є дуже незначні. Впевнений, що ТНЕУ знайде свою нішу на ринку освітніх послуг, адже нам є що запропонувати студентам, а оскільки є попит від роботодавця, наші випускники реалізують себе на ринку праці.

В університеті є достатня кількість комп'ютерних лабораторій, бібліотека електронних ресурсів. Передова наукова періодика розміщена в Інтернеті найчастіше англійською мовою, а без доступу до таких електронних комунікацій неможливо підготувати хорошого фахівця. Ми займаємо виграшну позицію, оскільки наші студенти мають широкий доступ до Інтернет-ресурсів. Крім того, за допомогою різного роду грантів і проектів у нас сформована потужна бібліотека як національних видань, так і закордонних. У цьому плані ми однозначно є лідерами з матеріального забезпечення освітнього процесу в сфері економіки.

- Зараз гостро стоїть проблема працевлаштування. Де зможуть реалізувати себе майбутні випускники?

- Університет готує фахівців за високим рівнем університетських стандартів, які зможуть реалізувати себе і в бізнесі, і в сфері економічної політики, і в сфері економічної освіти. Молоді люди активно забезпечуватимуть аналітичну базу для управлінських рішень. Оскільки Такі фахівці будуть озброєні глибокими знаннями у сфері системного аналізу економічних процесів, вони знайдуть свої робочі місця в органах і структурах державної влади, в управлінні аналізу державної податкової служби, в облдержадміністрації, в управлінні економіки, в управлінні освіти, в управлінні промисловості, в районних державних адміністраціях.

- Чи достатній науковий потенціал кафедри для підготовки таких фахівців?

- Кафедра економічної теорії була однією із перших, які стояли біля самих витоків становлення Тернопільського національного економічного університету. Ми працюємо на перспективу. Достатній фаховий потенціал - це те, чим ми можемо пишатися. Зараз кафедра одна із найбільш забезпечених висококваліфікованими фахівцями в університеті. Викладачі з достатнім стажем роботи і молоді науковці, які активно включаються у розробку відповідних дисциплін, створюють усі необхідні умови для підготовки фахівців на належному рівні. Серед працівників кафедри 13 кандидатів наук, доцентів, доктор наук.

Багато економістів кафедри є знаними в Україні, зокрема, у сфері історії економічних вчень - доценти В. М. Ковальчук, М. І. Сарай, P. M, Березюк, у сфері досліджень проблем макроекономіки - доцент О. В. Панухник, у сфері досліджень проблем функціонування суспільного спектра економіки - доцент О. В. Длугопольський.

Колектив кафедри здійснює активну наукову роботу, охоплюючи найбільш сучасні та перспективні аспекти розвитку економічної теорії і економічної політики. Науковцями проводяться перспективні розробки для того, щоб запропонувати нашим студентам ті підручники та посібники, яких ще не було на книжковому ринку.

Важливою особливістю нашої кафедри є також те, що вона стоїть в авангарді досліджень і аналізу найсучасніших теоретичних концепцій, які з'являються в економічній науці. Це дає нам змогу швидко впроваджувати передові досягнення економічної науки в навчальний процес. Пропозиції наших фахівців приймаються Національним банком, Комітетами Верховної ради. Постійно друкуємо наукові праці у провідних фахових виданнях.

Зупинятися на досягнутому не будемо. У майбутньому плануємо створити потужний науковий центр, який був би відомий не лише в Західному регіоні, а й по всій Україні.