Віктор Ющенко «Ми ніколи не творили політики проти когось...»

 Минулого четверга Президент України Віктор Ющенко побував у Тернополі і зустрівся з професорсько-викладацьким складом та студентством Національного економічного університету, у якому свого часу здобував вищу освіту. Серед численних питань, які порушував у своєму понад годинному виступі глава держави, були політичні, економічні та освітні проблеми. Не обійшов увагою Віктор Ющенко і позачергові вибори до обласної ради.

Звертаючись до аудиторії, яка уособлює майбутнє нашої країни, Віктор Андрійович наголосив, що проблем сьогодні в Україні є чимало але він як Президент «дихає оптимізмом», оскільки нація, котра має більш як тисячолітню історію і лише 17 років власної державності, не може одномоментно подолати усі трудноті. Тому треба усвідомити, що нинішня керівна еліта творить політику для майбутніх поколінь. А відтак усі ми маємо проникнутись відчуттям господаря, бо живемо у своїй державі, а не в колонії. Торкаючись стратегічних напрямків міжнародної політики, Президент зауважив, що «ми ніколи не формували і не творимо політики, яка буде спрямована проти когось». У спілкуванні із зовнішнім світом Україна шукає власний національний інтерес і чітко бачить свої перспективи у цьому плані. Так, за останні чотири роки ми радикально змінили на краще стосунки з Європою, творимо формулу вільного ринку, розвиваємо середній клас і прагнемо досягти таких соціальних стандартів, як наші сусіди з Євросоюзу.

Що ж стосується внутрішньої політики, то Президент переконаний: Україна володіє значним економічним потенціалом та ресурсами. І навіть у кризових умовах ситуація не є безнадійною. Якщо експорт у нас впав на 33 відсотки, то за такий же період у Росії він зменшився на 43%, а в Японії - на 54%. Однак замість того, аби прийняти пакет конкретних антикризових заходів, маємо багато популізму. У цьому ж зв'язку досі не можемо домовитись з МВФ про виділення кредитів, а це поганий знак передусім для бізнесу. Серед інших проблем Віктор Андрійович назвав слабку економічну політику і розбалансованість пенсійного фонду. У цьому зв'язку глава держави зазначив, що пенсії у нас регламентують 18 законів, за якими 2/3 ветеранів отримують виплати в розмірі 450-500 гривень, а є люди, котрі отримують по 20, 30 і навіть 40 тисяч гривень(!) Звісно, збалансувати ці парадокси повинен уряд - і вже найближчим часом. Подібна ситуація й на енергетичному ринку. Сьогодні ціновий прес лягає в основному на збідніле населення, а багаті отримують дотації, тоді як останні мають платити за енергоносії за їх собівартістю. Загалом економічний блок В. Ющенко підсумував такими словами: «Подолання економічної кризи глибоко пов'язане з причинно-наслідковими процесами. Тож треба правильно закласти сьогоднішнє меню для того, щоб ми отримали перемогу в фіналі, оскільки країна, яка не дбає про стабільність цін і грошей, не може запропонувати своєму народові формулу розвитку».

На прохання учасників зустрічі Президент виклав своє бачення і на проблему автоперевізників та інших громадян, які взяли валютні кредити на придбання квартир чи автомобілів і тепер не можуть розрахуватися за них. У цій ситуації банківська система повинна укласти відповідний меморандум, продумати режим реструктуризації, який би дав можливість залишити за людиною квартиру, котра буде сплачувати нижчі процентні ставки. А цю політику через рефінансування іпотечного кредиту має підтримати Національний банк.

Окремо В. Ющенко говорив про фундаментальну базову цінність - свободу вибору, яка за роки незалежності набула в Україні нового звучання. Однак в останні місяці виникла загроза того, що на Тернопільщині її, за мукачівським прикладом, певні політичні сили хочуть задушити, наголосив Президент, маючи на увазі дострокові вибори до обласної ради. А тому закликав наших краян прийти на виборчі дільниці, оскільки ці вибори є тестом демократії.

При тому (нагадаємо) Віктор Андрійович звернувся до Конституційного Суду з позовом про неконституційність відміни дочасних виборів на Тернопільщині Верховною Радою, а до правоохоронців - з вимогою забезпечити право громадян на волевиявлення.

Цю ж тезу під час прес-конференції, що відбулась відразу після зустрічі з Віктором Андрійовичем, підтвердили заступник керівника Секретаріату Президента Марина Ставнійчук та міністр юстиції Микола Оніщук.

Богдан Новосядлий