Тернопільський національний економічний університетвищий навчальний заклад XXI століття

Наш університет - один із провідних вищих навчальних закладів України IV рівня акредитації. Заснований у 1966 році, коли в Тернополі було відкрито відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. З часом відділення переросло у факультет (1967 рік), згодом - у Фінансово-економічний інститут (1971), Інститут народного господарства (1989), Академію народного господарства (1994). 30 березня 2005 року навчальний заклад став університетом, якому 29 вересня 2006 року Указом Президента України Віктора Ющенка присвоєно статус національного.

Університет займає високі місця за останніми експертними рейтингами. Зокрема, у 2007 році університет увійшов у п'ятірку найкращих економічних вищих навчальних закладів України, а у 2008 році із 228 вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації посів одинадцяте місце. Наші випускники - яскравий приклад високого духу вільнодумства і національної свідомості, творці нових наукових ідей, шкіл і напрямів, активні учасники суспільнополітичних рухів, демократичних процесів, що відбуваються в Україні. Колектив університету пишається тим, що в його стінах формувалися високі професійні якості та гартувався характер Президента України Віктора Ющенка. Віктор Андрійович у 1971 році вступив до Тернопільського фінансово-економічного інституту. В 1975 році став випускником планово-економічного факультету за спеціальністю "Бухгалтерський облік, аналіз і контроль", здобувши кваліфікацію економіста.

Колектив університету завжди відповідає вимогам часу і свою діяльність будує у такий спосіб, аби кожен студент і випускник відчували, що їхні хист і вміння, їхнє економічне мислення впишуться у вимоги завтрашнього дня.

Сьогодні ТНЕУ — це багатогалузевий навчальний науковий комплекс, який об'єднує 13 факультетів і 3 інститути, що готують фахівців за 9 напрямами, 21 спеціальністю, 46 спеціалізаціями, 68 кафедр, навчально-консультаційні центри. Загалом, різними формами навчання в університеті охоплено близько 30 тисяч студентів. Навчальний процес побудований так, щоб зорієнтувати студентів і викладачів на високу відповідальність за результати навчання. Цьому сприяє належний рівень забезпечення навчального процесу цілим комплексом навчальних засобів: підручниками, навчально-методичними посібниками для самостійного вивчення дисциплін, практикумами, кейсами тощо.

Професорсько-викладацький колектив університету налічує понад тисячу фахівців, серед яких — 64 доктори наук, біля півтисячі кандидатів; 38 викладачів є дійсними членами, 15 - членами-кореспондентами галузевих академій наук України, Дві третини кафедр очолюють доктори наук, діє дев'ять наукових шкіл. Науковці університету своїми вагомими професійними здобутками, досягненнями та відкриттями формують позитивний імідж вищого навчального закладу. Щорічно професорсько-викладацький колектив видає понад дві тисячі наукових праць, у т. ч. більше 50 монографій і підручників. Функціонують докторантура з чотирьох та аспірантура з 16 спеціальностей, діють три спеціалізовані Вчені ради із захисту кандидатських дисертацій та дві спеціалізовані Вчені ради із захисту докторських дисертацій.

Щорічно проводяться міжнародні конференції та семінари, на яких вчені працюють над розв'язанням актуальних проблем сьогодення. Наукові колективи університету активно долучаються до вирішення проблем інституційних перетворень та удосконалення інформаційної бази управління; розробки методологій фінансово-кредитного механізму; прогнозування та моделювання економічних процесів на мікро- і макрорівнях, розробки національної системи бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту; удосконалення економічного механізму підвищення ефективності виробництва в агропромисловому комплексі при різних формах власності, перспективних інформаційних технологій, систем зв'язку і створення загальнодоступних баз даних і знань на основі сучасних систем і засобів обчислювальної техніки, економічної інтеграції України в Європейський Союз, наукового проектування інноваційних та економічних систем національної освіти. Результати наукових досліджень щорічно широко представляються у наукових публікаціях в фахових журналах, на конференціях, семінарах і виставках.

Ми єдиний український нестоличний вищий навчальний заклад, який має свою філію за кордоном — у Єревані, столиці Вірменії, де навчаються понад 500 студентів українського походження. Територіально віддалені навчальні підрозділи діють також у Вінниці, Івано-Франківську, Луцьку, Калуші, Кам'янці-Подільському, Нововолинську, Самборі, Сваляві, Чорткові, Форосі.

Вступивши в європейський освітянський простір, ми з гордістю ділимося із світовою спільнотою здобутками наших професорів та випускників. Наукові дослідження, численні праці та розвідки вчених-економістів слугують могутнім чинником у підготовці молодої генерації національної науки, конкурентоспроможної в умовах глобалізованого світу. Свідченням значного потенціалу в підготовці кадрів та міжнародного визнання високого науково-педагогічного рівня діяльності Тернопільського національного економічного університету є його тісна співпраця з провідними навчальними закладами Канади, США, Великої Британії, Швеції, Фінляндії, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Російської Федерації, Швейцарії, Австрії, Білорусі. Професори і викладачі університету разом з іноземними партнерами першими в Україні розпочали наукові дослідження з проблем економічної інтеграції нашої держави в ЄС. З жовтня 2007 року в університеті функціонує Інформаційний центр ЄС.

Запозичуючи кращий досвід економічної освіти, ТНЕУ водночас упевнено виходить на європейський ринок освітніх послуг. Виграно низку міжнародних грантів, які дали можливість залучити додаткові кошти на розвиток університету, покращити рівень підготовки фахівців. Науковці вищого навчального закладу постійно виконують приблизно 15 міжнародних навчально-дослідних програм, проходять стажування у зарубіжних країнах, зокрема, у Дрезденському Технічному Університеті за підтримки Німецької Служби академічних обмінів (ДААД), а також у межах проекту Канадської міжнародної агенції розвитку (Канада); Програми академічного обміну викладачів (США); проекту TEMPUS TACIS (Греція, Італія, Іспанія, Німеччина).

У 2007 році університет вступив до Європейської Асоціації Університетів. 19 вересня 2008 року приєднався до Великої Хартії Університетів. Одним із перших в Україні прийняв участь в експерименті з впровадження у навчальний процес основних принципів Болонської декларації. В університеті добре адаптована кредитно-модульна система організації навчального процесу, на WEB сторінці сформовані інформаційні пакети факультетів та спеціальностей, впорядковані і введені індивідуальні та робочі навчальні плани.

У березні 2009 року у вищому навчальному закладі перебували експерти з Європейської Асоціації Університетів - досвідчені керівники і адміністратори, які мають широкий міжнародний досвід в оцінці діяльності університетів. Серед них - ректори вищих навчальних закладів Швеції, Фінляндії, Великої Британії, Швейцарії. Членство у міжнародних організаціях - це ознака того, що Європа позитивно сприймає досягнення нашого університету і визнає його як гідного партнера.