Кафедра українознавствапровісниця незалежності

Цьогоріч на свято Покрови кафедра українознавства Тернопільського державного економічного університету відзначила 15-річчя з часу створення. Її засновник - ветеран цього вузу, заслужений працівник народної освіти України, професор Богдан Лановик. Він сформував працездатний колектив, який забезпечував викладання предметів «історія України» та «Економічна історія». Кафедра була заснована однією з перших в Україні.

З чим зіткнувся новостворений колектив? Передусім не було навчальної літератури. Оскільки це був час бурхливого національно-демократичного піднесення і розвитку, то дуже потрібен був підручник з історії України, який би відповідав вимогам часу. І за порівняно короткий термін його випустили - це були «Нариси історії України». Вони здобули популярність серед усіх студентів України, а тому їх перевидавали шість - разів.

Усього ж за 15 років кафедра видала понад 50 підручників, посібників та методичних розробок. Причому багато з них уперше. Уже протягом 12 років на кафедрі видають збірник «Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє». Книга під редакцією професора Лановика «Україна і світ: історія господарства від первісної доби і перших цивілізацій до становлення індустріального суспільства» здобула позитивну оцінку серед студентів та критиків-фахівців. А підручник тернопільських українознавців «Історія господарства: Україна і світ», виданий у «Вищій школі», був визнаний одним з кращих на конкурсі, який проводило Міністерство освіти України та міжнародний фонд «Відродження» у рамках програми «Трансформація гуманітарної освіти в Україні». Його перевидавали сім разів, а вчена рада вузу висунула його на здобуття Державної премії.

Гордістю кафедри стали підручник «Економічна історія України» та ціла низка посібників з економічної історії та історії України, підготовлені науковцями Лановиком та Лазаровичем. Новаторством відзначається посібник «Історія української еміграції (1997 р.)», приурочений другому Всесвітньому конгресу українців. Через два роки побачило світ його доповнене видання «Українська еміграція: від минувшини до сьогодення». Логічним його продовженням стало видання посібника «Внесок української еміграції в розвиток національної та світової культури». А до 10-річчя незалежності України науковці підготували працю «Роль та місце української діаспори в становленні незалежної Української держави».

Восени 2003 р., до 70-річчя голодомору в Україні, під авторством науковців кафедри вийшла книга «Чорна тінь голодомору 1932-1933 років над Тернопіллям». Завдяки професору Б.Лановику та доценту Р.Матейку друге життя отримали книги К.Левицького «Українські політики Галичини» та С.Підгайного «Українська інтелігенція на Соловках».

Під керівництвом професора Б.Лановика підготовлено 10 кандидатів економічних та історичних наук, половина з яких працюють на кафедрі, яку з вересня ц.р. очолює як виконуючий обов'язки її завідувача Микола Лазарович. Як поважний дарунок для істориків, викладачів, студентів напередодні ювілею вийшла у світ його об'ємна книга-монографія «Легіон українських січових стрільців».

У практиці роботи викладачів кафедри - лекції-діалоги, круглі столи, прес-конференції, створення проблемних та дискусійних ситуацій, обговорення найновіших українознавчих публікацій, отримання індивідуальних завдань. Чимала їх заслуга у створенні музею університету та народного господарства краю, а в планах - створення історії університету. Тут проводять зустрічі студентів з учасниками визвольних змагань, поїздки історичними місцями, зокрема на гори Лисоню, Маківку, пам'ятні тематичні вечори, присвячені Шевченку, Грушевському, Пулюю, Вітовському.

Науковці Лановик, Матейко, Вітко, Лазарович - активні учасники міських, обласних заходів, на яких виступають.

Свідченням авторитету кафедри є те, що на її базі відбулася всеукраїнська науково-методична конференція «Викладання українознавчих дисциплін в економічних і технічних вузах». Провідні вчені, історики України були учасниками цьогорічної всеукраїнської конференції «Друга світова війна в історичній долі українського народу», її проведено з ініціативи Б.Лановика. Починаючи з 1990 р., кафедра загалом провела 4 всеукраїнські та 2 міжнародні конференції. Гостями кафедри були відомі українські вчені Микола Мушинка з Словаччини, Володимир Косик з Франції, Анатоль Камінський з Німеччини, канадсько-українська письменниця та художниця Ліда Палій.

На базі кафедри у 1996 р. створене і активно діє територіальне відділення Всеукраїнського наукового професійного товариства імені М.Міхновського. її викладачі були активними учасниками Помаранчевої революції у Тернополі, Києві, минулорічних виборів на Сході України. І тепер вони активно працюють на ниві національно-духовного відродження України.

Про ці здобутки кафедри розповідали на урочинах її науковці Богдан Лановик, Роман Матейко, Микола Лазарович. Доцент кафедри Оксана Гомотюк вела мову про навчально-методичну роботу, ст. викладач Оксана Стаднійчук - про виховання студентської молоді.

В урочистих зборах з нагоди ювілею кафедри взяли участь і тепло привітали ювілярів ректор університету Сергій Юрій та проректор з виховної роботи Василь Ященко, декан факультету економіки та управління Євген Качан.

Після святково-урочистих зборів з нагоди ювілею кафедри їх учасники сфотографувалися на пам'ять.

Олександр ЛІБЕРНИЙ.