Нова кафедра

 

Як відомо, Україна, згідно з Болонським договором, наближатиме свою систему освіти до європейських стандартів. Тернопільський державний економічний університет також здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог.

Враховуючи клопотання Тернопільської обласної держадміністрації щодо потреби у висококваліфікованих фахівцях у галузі документознавства й інформаційної діяльності та згідно з рішенням вченої ради Тернопільського державного економічного університету, у структурі факультету економіки та управління з першого вересня цього року було створено кафедру документознавства та інформаційної діяльності.

Кафедра випускова і готуватиме майбутніх спеціалістів за спеціалізацією «Документознавець, менеджер органів державної влади та управління».

Кафедра сприятиме забезпеченню мобільності, працевлаштуванню та конкурентоспроможності фахівців з вищою освітою, оскільки надасть випускникам загальноосвітніх шкіл можливість отримати престижну професійну кваліфікацію відповідно до ринку праці.

За новоствореною кафедрою закріплено фахові дисципліни із спеціальності «Документи та інформаційна діяльність», а також такі дисципліни, як «Українська мова за професійним спрямуванням», «Ділова українська мова», «Діловий протокол та етикет», «Організація справочинства», «Етика ділового спілкування».

Ці навчальні предмети необхідні з точки зору формування не тільки фахівців, а й патріотів країни. Адже не секрет, що державна українська мова для дуже багатьох посадовців є своєрідним робочим одягом-спецівкою. Відробив своє - і повісив його в найдальший куток на іржавий цвях. Можна навести безліч прикладів, коли, скажімо, державний службовець у себе в кабінеті чи диктор радіо, телебачення, щойно закінчивши нараду або прочитавши перед мікрофоном чи телекамерою текст, одразу за дверима, в коридорі, переходить на «общепонятний».

І також загальновідомо, що наша освітня система сформувалася в не найкращий для українців час у радянський період, коли гуманітарні дисципліни - історія, літературознавство, філософія, соціологія, культурологія, мова - були обмежені у своєму розвитку доктриною формування нової історичної спільноти - радянського народу.

Випускники новоствореної кафедри будуть потрібні не тільки в інформаційно-аналітичних службах управлінських структур та органів влади, в інформаційних центрах промислових підприємств, а й у тих організаціях, де впроваджена чи впроваджується система електронного діловодства, де використовуються автоматизовані системи і бази даних. Новостворена кафедра молода й перспективна. Професорсько-викладацький склад висококваліфікований. Кафедра тільки-но спинається на ноги, тому предметом постійної турботи колективу, який очолює кандидат наук, доцент І. Дацків, є вдосконалення не тільки змісту, а й форм і методів навчання.

Викладачі кафедри беруть участь у діяльності громадських організацій, відзначенні всеукраїнських державних свят, ювілейних дат. Їх пристрасне правдиве слово часто можна почути по радіо та у телепросторі, прочитати на сторінках преси.

Наша освіта унормовується, перебудовується. У її системі відкриваються нові навчальні заклади, вводяться нові спеціальності, щоб дипломи наших випускників визнавали у світі, щоб європейці вчилися у нас, а ми у них, щоб наші дипломовані спеціалісти не працювали малярами-штукатурами по закордонах. І є надія, що соціально-економічні, політичні зміни в суспільстві, зміцнення державності України та входження її у цивілізоване світове співтовариство сприятимуть тому, що молоді люди зможуть у недалекому майбутньому себе реалізувати, знайти успішне, перспективне місце в житті.

Григорій ЖУК,

      старший викладач кафедри документознавства та інформаційної діяльності ТДЕУ.