„Тут ми здобули унікальні знання”, -

сказав Президент України Віктор Ющенко, відвідавши свою альма-матер.

Останньої травневої суботи Президент України Віктор Андрійович Ющенко приїхав до міста Тернопіль, де тридцять років тому закінчив тодішній фінансово-економічний інститут. Це була зустріч з однокурсниками – навдивовижу тепла, щира.

Віктор Андрійович Ющенко назвав тернопільську землю для себе святою. „Ми були тоді у прекрасних роках, - сказав Президент України. – Ми займалися унікальною, фантастичною справою – ми навчалися. Моє покоління дуже добре вчилося.” Уродженець східної України здобувати знання вирішив на зоні Тернопілля – заході країни. У групі він був один слобожанець, решта походили якщо не з зони Поділля, то регіону Прикарпаття. Але йому було затишно тут, однокурсники любили й поважали його. Тодішня староста групи, а нині – завідуюча кафедрою аграрної економіки Бережанського агротехнічного інституту заслужений економіст України Марія Кулаєць (Павлишин) каже, що це був кмітливий юнак, без якого немислиме активне життя групи чи то у підкоренні вершин горів Карпати, чи у дослідженні кришталевих печер, що у селі Кривче Борщівського району, чи то у вечорах-зустрічах, в українських вечорницях, спортивних змаганнях, виступах на студентських наукових конференціях...

Сам Президент у стінах своєї альма-матер теж згадував добрим словом педагогів, одногрупників і навіть „невмолиму” комендантшу гуртожитку, яку „до цього часу боїться”. А ще підкреслив, що тут здобув унікальні знання.

Між іншим, курс Віктора Андрійовича Ющенка був першим випускним у Тернопільському фінансово-економічному інституті. До того тут діяло відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. Наступного року вищий навчальний заклад, де навчався теперішній глава Української держави, відзначатиме своє сорокаріччя. Від відділення факультету він йшов через статус інституту, академії, а зовсім недавно став Тернопільським державним економічним університетом. За роки існування у вищому навчальному закладі підготували майже шістедяст тисяч фахівців.

Ректор Сергій Ілліч Юрій запевнив Президента, що рівень освіти у Тернопільському державному економічному університеті не став нижчим відтоді, коли навчався Віктор Андрійович Ющенко. До речі, вчена рада університету присвоїла Вікторові Андрійовичу Ющенку звання почесного доктора. Це рішення одностайно підтвердив і трудовий колектив закладу на своїй конференції. Сергій Ілліч Юрій вручив Вікторові Андрійовичу Ющенку диплом почесного доктора в урочистій обстановці.

Одногрупники Віктора Андрійовича Ющенка впевнені, що місто Тернопіль дав йому не лише добрі фахові знання, а й дух українізму, прищепив палку любов до рідної землі. Президент держави проникливо говорив і цього разу перед своїми друзями, тернополянами про Україну, її розвій. Ділився думками й про Помаранчеву революцію: „Ніколи не забудемо про піднесеність духу на майдані. Переконаний, що тоді над нами були Володимир Великий та Ярослав Мудрий, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа, Тарас Григорович Шевченко та Іван Франко. Ми відстояли волю й свободу України”.

Спілкуючись із викладацько-професорським складом університету, студентами, Віктор Андрійович Ющенко сказав, що „зараз для України важливо не втратити освіту. Бо якщо ми її втратимо, то ми втратимо завтрашній день.” На переконання Президента України, саме освіта, її високий рівень, нові технології дають можливість тій чи іншій державі бути фаворитом у світі. Тому, за словами Віктора Андрійовича Ющенка, випускники Тернопільського державного економічного університету, маючи солідний багаж знань, повинні завжди пам’ятати, що за ними йдуть нові покоління, які потребують цих знань.

 

Микола Шот