У Тернополі з'явився четвертий університет

П'ятого травня наказом Міністерства освіти Тернопільській академії народного господарства надано статус університету. Тепер - це Тернопільський державний економічний університет.

Як зазначив на прес-конференції, що відбулася 6 травня, Сергій Юрій, котрий нині виконує обов'язки ректора новоствореного університету, а також є головою ліквідаційної комісії академії, процес ліквідації академії і створення університету займе 3-4 місяці. За цей період інститути ТАНГу пройдуть конкурс, за результатами якого буде визначе­но, які з них залишаться, а які будуть розформовані через те, що не справилися з покладеними на них завданнями. Також планується скоротити кількість філій, у яких якість знань випускників немає належного рівня.

Водночас будуть обрані делегати всеуніверситетської конференції, на якій і буде обраний ректор Тернопільського економічного університету. Всі договори укладатимуться заново - буде прийнятий новий договір між трудовим колективом вузу і адміністрацією, переглянута грошова політика вузу; Інститути матимуть можливість самим заробляти гроші і самим їх використовувати — пройде так звана децентралізація коштів.

Абітурієнти 2005 року вже вступатимуть до Тернопільського економічного університету, а цьогорічні випускники ще отримають дипломи ТАНГу. Щодо плати за навчання, то в. о. ректора університету Сергій Юрій запевняв: "Попри інфляцію плата за навчання змінюватись набуде".

Надія Миколів