В університеті обрали ректора

Минулого четверга в Тернопільському державному економічному університеті відбувалися вибори. Вибирали ректора. Цій події передувало розпорядження Кабінету Міністрів про створення на базі ТАНГу економічного університету І наказ міністра освіти і науки про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника вузу, що змінив свій статус. Як відомо, останні три роки ТАНГ очолював доктор економічних наук, професор Сергій Юрій, який змінив на цьому посту Олександра Устенка, обраного депутатом Верховної Ради.

Претендентів на найвищу посаду в новоствореному університеті було двоє: Сергій Юрій і Олександр Устенко.

На конференції трудового колективу університету, що відбулася раніше, було обрано 253 делегати - для участі в голосуванні. У день виборів, що проходили в найбільшому залі університету, зареєструвалось 243 делегати. Головуючий на зборах Микола Шинкарик представив гостей, першого заступника директора департаменту кадрової роботи Міністерства освіти і науки Станіслав Омельченко, першого ректора Тернопільського фінансово-економічного інституту (тепер - університету) Леоніда Каніщенка.

Перед делегатами виступили обидва претенденти на ректорську посаду, кожен - із своєю концепцією подальшого розвитку вузу.

Олександр Устенко. який до свого обрання народним депутатом 18 років очолював ТАНГ, запевнив, що як ректор зробить усе для підвищення привабливості і конкурентоспроможності вузу, для блага людей, що тут працюють. Задля цього й виставляє свою кандидатуру на виборах, і в разі обрання відмовиться від депутатського мандата. Стратегія кандидата передбачає, зокрема, позитивні зміни в заробітній платі працівників, у використанні комп'ютерної технології, роботі філій...

У своєму виступі Сергій Юрій нагадав присутнім, Що вдалося зробити за ті три роки, копи він очолював ТАНГ. Зокрема, відремонтували всі одинадцять університетських корпусів і завершити будівництво ще, одного, вперше за 13 років було виділено кошти на ремонт гуртожитків, комплектацію бібліотеки. Багато зроблено для подальшої комп'ютеризації навчального процесу, активно впроваджувалося все те, що передбачає Болонський процес і що сприяє підвищенню іміджу викладача. І надапі. в разі обрання ректором, всі його зусилля будуть спрямовані на подальше вдосконалення навчального процесу, утвердження в колективі атмосфери взаємовимогливості і взаємодопомоги.

Емоційним було обговорення кандидатур претендентів. Перший проректор Григорій Журавель нагадав, що колектив уже висловлював свою довіру С.Юрію на виборах на посаду ректора ТАНГу в липні 2002 року. За цей період багато зроблено для розвитку матеріально-технічної бази вузу. А колектив мав час, щоб зрозуміти, який керівник йому потрібен.

В обговоренні кандидатур на посаду ректора взяли участь проректор з виховної роботи Василь Ященко, завідуючий кафедрою економіки і обліку в аграрно-промисловому комплексі Степан Дусановський, завідуючий кафедрою соціальної роботи Анатолій Фурман, завідуючий кафедрою українознавства Богдан Лановик.

У виступах йшлося про те, що за останній час у вузі побувало 14 комісій з перевірками. Це нагадувало деструктивну акцію. Але тепер, коли висновки комісій оприлюднені, треба дати людям можливість нормально працювати.

Результати таємного голосування такі: 156 делегатів проголосували за Сергія Юрія, 84 - за Олександра Устенка. Таким чином більшістю голосів ректором Тернопільського державного економічного університету обрано Сергія Юрія.

Лідія ХМІЛЯР.