Сергій Юрій “До академії я занадто необєктивний, бо занадто небайдужий”

Майже три роки тому, після того, як професора, доктора економічних наук Сергія Юрія багатотисячний колектив Тернопільської академії народного господарства обрав ректором, в одній з розмов почула від нього таку фразу: «За потужністю наукового потенціалу, рівнем підготовки спеціалістів наш вуз - один з найкращих в Україні. Як і всюди, є у нас досягнення й недопіки. Але ви десь бачили троянду без колючок?». Таке ліричне порівняння приємно здивувало: не суха душа у ректора, звиклого до цифр й аналізу. А тепло, з яким розповідав про академію, активна позиція у тих питаннях, які стосувалися вирішення її проблем, викликали повагу. Тоді майнула думка: такий запал, напевно, швидко спаде й рутина щоденних клопотів обовязково затягне. Виявилося - помилялася. Юрій поступово, сходинка за сходинкою, розбирає і згладжує тi проблеми. Як кажуть співробітники вузу, працює зранку до пізнього вечора, і зізнаються, що такий «трудоголізм» ректора «підтягує» колектив. Відмічають у Юрія і ще одну рису, яка імпонує колективові, особливо молодшій його частині: при шанобливому ставленні до заслуг професури вузу ректор прагне, щоб у науковому, суспільному житті академії активно брали участь молоді викладачі, студенти, усіляко допомагає їм.

 

- Пам'ятаєте, як висловив своє ставлення до України під час помаранчевої революції Ющенко? - запитав мене у відповідь на констатацію того, що ректор дуже емоційно розповідав про академію.

- Сказав, що не може об'ективно ставитися до України, бо дуже ії любить. Отак і я необ'єктивний до академії, бо дуже ії люблю. Тому й хочу, щоб вуз не загубився серед вищих навчальних закладів держави, а в одним із тих, які в авангарді. А для цього треба вирощувати «свого» студента,  кандидата наук, професора - молодого, з новим типом мислення. Усі умови для цього у нас є. Професорсько-викладацький склад високого рівня. Варто лише згадати прізвища таких професорів, як Е. Савельєв, Я. Крупка, Б. Литвин, С. Дусановський, Г. Журавель, І. Гуцал, І. Фаріон, М. Пушкар, С. Шкарабан, А. Мельник, 3. Луцишин, 0. Шаров, І. Буян, докторів наук 0. Дзюблюка, В. Андрущенка, 0. Кириленко та багатьох інших. Матеріальна база у нас також на рівні. А ви подивіться, які тепер у нас стyденти. Часом професурі эа деякими критеріями треба вчитися у молоді. Вони ерудовані, допитливі, комп'ютеризовані... Чи може викпадач поступатися рівнем? Ні.

- Для того, щоб викладач відчував потребу у професійному рості, необхідний стимул.

- Для того, щоб викладач відчував потребу у професійному рості, необхідний стимул.

- Правильно. Якраз для того, щоб він був, ми диференціювали оплату праці залежно від її складності й напруженості, рівня кваліфікації викладача. Так, був випадок, коли юрист за фахом без вченого ступеня займав посаду доцента. 3апропонували йому захистити кандидатську. Не захистив, не підвищив рівень - перевели старшим викладачем, не змінивши зарплатню. 3вичайно, він буде незадоволений, але ж ми не можемо опускати рівень навчального закладу, утримуючи некваліфіковану людину на посаді, яка вимагає вищої кваліфікаціі.

- Загалом у Т АНГ багато молодих науковців?

- У нас 89 викладачів - заслужених діячів наук, заслужених економітів, юристів, тренерів... Ми підрахували, що найбільша кількість професури у вузі віком від .53 до 65 років. Від 37 до 53-х років - майже вакуум. Великі сподівання покладаємо на 23-35-річних кандидатів наук. У нас є понад 20 чоловік, які через п'ять-сім років складуть справжнє наукове й творче ядро академіі. Їм необхідно допомагати, підтримувати їх. Ми це робимо.

- Морально підтримуєте чи не тільки?

- Намагаємося не лише морально. Переконаний, що викладач повинен отримувати достойну зарплатню, щоб не шукати побічних заробітків. Тому, якщо у 2001 році загальний фонд заробітної плати у ТАНГ становив 8 млн. 67 тис. грн., то торік ми його збільшили до 16 млн. 703 тис. Удалося підвищити зарплатню у чотири рази. Не за рахунок бюджетних коштів. В основному використовували кошти, отримані від грантів зарубіжних фірм. Таких спецкоштів торік ми мали понад 43 млн. 790 тис. грн., тоді як у 2000 році - трохи більше як 14 млн. 770 тис.

Частина з цих грошей пішла на приведення у належний стан академічних корпусів, аудиторій, придбання компютерів нового покоління, введення у дію гуртожитку поліпшеного планування, який був „хронічним довгобудом. Торік на ремонт двох гуртожитків витратили 387 тис. грн., на цей рік запланувапи на закінчення ремонтіа - 950 тис. Це гроші, використані для того, щоб студенти, які навчаються у ТАНГ, почували себе комфортно.

Тішить, що в академії навчаються діти, які мають можливість власним авто під’їжджати до корпусів. Але є й повні сироти. 64 таких студенти утримуємо за кошти вузу, йдемо їм назустріч в окремих питаннях навіть тоді, коли закінчують навчання.

Академія віднедавна бере дольову участь у будівництві житла для викладачів і співробітників вузу. Мільйон триста тисяч гривень було видіпено на житло. Поцікавтесь, чи ще якиись вуз у регіоні це робить...

Зароблені нами г.роші не розчиняються деінде. Їx «слід» можна простежити - в оновленні академіі, поліпшенні умов праці і життя наших викпадачів та студентів.

До речі, Віктор Андрійович пообіцяв, що обов'язково приїде до Тернополя наприкінці травня на урочини, присвячені тридцятиріччю закінчення вузу Віктором Андрійовичем та його однокурсниками. Академія заслуговує на такий подарунок. У дні помаранчевої революції чи не усі тангівці були якщо не на Майдані у Києві, то у Тернополі. Тоді від академії ми розіслали відозву до усіх керівників вузів підтримати революцію.

Не так давно отримали підтвердження, що візит відбудеться. Нашому студентству цей візит, впевнений, стане чималим стимулом для навчання: якщо колишній випускник вузу Ющенко эумів досягти такого рівня, то це означає, що академія готує спеціалістів на належному рівні. Академія дає не тільки грунтовні знання, а й широкий світогляд, вміння мислити, аналізувати. Та й з такого фактy можна зробити висновок: 90 відсотків дітей викладачів ТАНГ навчаються у нас. Тож батьки впевнені у грунтовності тих знань, які отримують тут їхні діти. Нещодавно академії присвоїли IV рівень акредитації.

- Серпю Іллічу, чи не зменшиться цього року кількість студентів, які зможуть навчатися в: ТАНГ безкоштовно?

- Навпаки - збільшиться. Якщо кілька років тому приймапи у рік до 370 студентів на безкоштовне навчання, то цього року іх буде до 700. Талановиті діти із сімей з невисоким доходом повинні навчатися у вузі. Ми продумуємо на перспективу й те, як посприяти студентам набути досвіду в роботі за спеціальністю. Обговорюємо, наприклад, з міськрадою укладання угоди про створення умов для практики, а потім й роботи наших випускників.

Волонтери з ТАНГ уже співпрацюють з податковою. 3алучаємо студентство до роботи й у структурах, які працюють в академіі. Сповом, якщо студент бажає вчитися, щоб стати спеціалістом, а згодом знайти пристойну роботу чи зайнятися науковими дослідженнями, то академія йому в цьому тільки сприятиме.


Олена Синишин.