Без фінансів нема прогресу

Факультет фінансів - один з найбільших структурних підрозділів Тернопільського державного економічного університету. Досить сказати, що тут на очній та заочних формах навчання оволодівають фахом близько трьох тисяч студентів. Спеціалістів із фінансів також готують у таких структурних підрозділах ТДЕУ, як Вінницький інститут економіки,

Івано-Франківський інститут менеджменту , Київський, Кам’янець-Подільський, Луцький, Новолинський та Свалявський навчально-консультативні центри.

 Для тих, хто вирішив оволодіти непростою і водночас дуже потрібною професією фінансиста, ще не зайвим знати, що факультет готує фахівців за спеціальностями фінанси і оподаткування для органів управління державними і муніципальними фінансами, державної податкової та митної служб, страхових організацій, фінансистів для суб'єктів підприємницької діяльності. При факультеті функціонує українсько-польська програма із фінансів та страхування. Тут навчальні курси Укладають українські та польські вчені. Студенти мають можливість навчатися та проходити стажування у Польщі.

Зауважимо також, що факультет фінансів - один з найстаріших в університеті. Він створений у 1975 році у складі тодішнього фінансово-економічного інституту. Першим деканом був добре відомий на Тернопіллі вчений, громадський  діяч та знаний поет Володимир Павлович Вихрущ. А найтриваліший час очолював факультет нинішній ректор університету, доктор економічних наук, професор Сергій Ілліч Юрій, який перебував на цій посаді майже шістнадцять років.

У червні 2002 року директором інституту фінансів (нині - факультету фінансів) було призначено кандидата економічних наук, доцента Йосипа Мироновича Бескида. Демократичний і комунікабельний у спілкуванні із студентами та колегами керівник за короткий проміжок часу зумів згуртувати навколо себе колектив, націлити його на нові досягнення. Та й сам Йосип Миронович постійно удосконалює свій фаховий рівень. Він автор понад 80 наукових праць, серед яких навчально-методичний посібник "Бюджетна система України", керує роботою трьох аспірантів, є консультантом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці.

За словами декана, в Україні нині відбуваються суттєві економічні переміни, обумовлені поверненням країни в русло загальновизнаних процесів світового розвитку. Проходить докорінна перебудова попереднього механізму управління економікою і заміна його ринковими моделями господарювання. Важливу роль як у самій структурі ринкових відносин, так і в механізмі їх регулювання з боку держави відіграють фінанси. Проблеми фінансового оздоровлення турбують сьогодні фактично усіх. Бо те, що відбувається нині у фінансовій сфері діяльності, має тісний зв'язок з особистим благополуччям кожного.

- Незаперечним є і той аргумент, - каже Йосип Миронович, - що докорінні зміни в економіці неможливо здійснити без належного кадрового потенціалу. - Для формування ринкових структур необхідні кваліфіковані спеціалісти, які володіють глибокими і різнобічними знаннями, високим рівнем компетентності і професіоналізмом у своїй галузі. Особливо великі вимоги ставляться до фінансових фахівців, які й мають забезпечити успіх у такій важливій і водночас непростій сфері діяльності.

На факультет фінансів Тернопільського державного економічного університету у значній мірі і покладається ця важлива місія. Тривалість навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» становить чотири роки. Студенти, які зараховані після закінчення коледжів та технікумів, мають можливість завершити цю програму за два-три роки. Оволодівши рівнем бакалавра, бажаючі можуть продовжити навчання на магістрів та спеціалістів за напрямами державних і місцевих фінансів, корпоративних фінансів та оподаткування тривалістю один рік.

Варто також відзначити, що на факультеті створені всі необхідні умови для поєднання навчання з науковою діяльністю, і взагалі наукова робота розглядається як невід’ємна частина навчального процесу. Студентів, які добиваються високих результатів у наукових дослідженнях, рекомендують до вступу в аспірантуру, залишають працювати на кафедрах викладачами-стажерами.

Як відомо, запорукою успіху будь-якої справи є необхідна матеріально-технічна база. Можна стверджувати, що з нею на факультеті загалом проблем нема. До послуг студентів - сучасні лекційні аудиторії та комп'ютеризовані лабораторії, читальні зали, бібліотеки (у тому числі - електронні), гуртожиток та спортзал. Власне, це дозволяє інтенсифікувати навчальний процес шляхом запровадження нетрадиційних методик навчання, широкого використання інформаційно-комп'ютерних технологій. Застосування сучасних інформаційних технологій відкриває студентам доступ до широкого кола вітчизняних та зарубіжних літературних джерел, підвищує ефективність самостійної роботи та відкриває необмежені можливості для творчості, набуття і закріплення фахових навиків.

З особливим пожвавленням Йосип Миронович Бескид розповідає про випускників факультету фінансів. За час існування тут підготовлено більше 10000 кваліфікованих спеціалістів. Більшість з них успішно працюють у фінансових, податкових органах, в страхових компаніях, банківській системі, вищих навчальних закладах та на виробництві. Найвагоміших успіхів у своїй професійній кар'єрі та на державній службі добилися такі колишні студенти факультету, як член колегії Рахункової палати, головний контролер-директор департаменту контролю ви датків на соціальну сферу та науку Ярослав Фліссак, начальник головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України Сергій Лєкар, перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Каленський, начальник обласного управління державного казначейства у Тернопільській області Михайло Мац, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри банківського менеджменту і обліку ТДЕУ Ігор Гудал, начальник контрольно-ревізійного управління у Рівненській області Валерій Сорока, голова Свалявської районної ради Ольга Колядко, доктор економічних наук професор кафедри фінансів підприємства Київського національного економічного університету Олег Терещенко та багато інших.

Усі вони завжди з особливою любов'ю згадують роки навчання: в рідному вузі і, зокрема, на факультеті фінансів. І наголошують на тому, що саме в Тернополі готують справді висококласних спеціалістів, які мають глибокі теоретичні знання та володіють необхідними практичними навиками для творчого і службового зростання.

Високо оцінив роботу факультету за останні роки і колишній його декан, а нині ректор ТДЕУ Сергій Юрій. В одному в своїх виступів він, зокрема, зауважив: "Факультет фінансів цілком заслужено вважається одним з провідних в університеті Приємно відзначити, що він має власну наукову школу. Підручники і  монографії, видані професорсько-викладацьким складом факультету, користуються великим авторитетом серед провідних вузів економічного профілю в Україні. У 2003 році було відкрито спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій за спеціальністю “Фінанси, грошовий обіг і кредит", а в 2005-му - докторських дисертацій. Вважаю, що молоді люди, які вирішили вступати на цей факультет, роблять правильний вибір. Бо на фінансистах сьогодні лежить велика відповідальність за долю України, її економічний прогрес і зростання добробуту людей”

Ярослав Мармаш