Приваблюють молодих аграрна економіка й менеджмент

Сьогодні не лише серед абітурієнтів Тернополя і області, а й інших областей України є чимало бажаючих опановувати спеціальності, що пропонує факультет аграрної економіки і менеджменту ТДЕУ. Факультет має таку ж давню історію, як і Тернопільський державний економічний університет. Розпочавши діяльність у 1973 році, цей підрозділ університету сформував свої наукові школи, традиції, досвід і підготував не одну плеяду фахівців і вчених, відомих в Україні і за кордоном. Нині навчальним процесом на факультеті охоплено близько 2 тисяч студентів денної і заочної форм навчання. Формування майбутньої інтелектуальної еліти забезпечують 10 докторів, професорів і 35 кандидатів наук. Очолює факультет Роман Богданович Гевко - доктор технічних наук, професор, заслужений винахідник України, академік Інженерної академії України, завідувач кафедри інженерного менеджменту. Він є автором 109 наукових і навчально-методичних праць, 243 авторських свідоцтв та патентів на винаходи і корисні моделі, а також підготував 9 кандидатів технічних наук. Сьогодні Роман Гевко розповідає про досягнення і перспективи факультету.

- Якщо одним реченням, то факультет аграрної економіки і менеджменту сьогодні - це...

- Це потужний кадровий потенціал з високим рівнем знань і досвіду для підготовки фахівців, що здатні ефективно застосовувати професійні навики в умовах гострої конкуренції на ринку праці.

- Наскільки активно молоді вчені співпрацюють з представниками „старої школи"?

- Назвати досвідчених професорів представниками „старої школи” важко. Поваги і захоплення вартий доктор економічних наук, професор А.М.Стельмащук, який активно працює і впродовж останніх 4 років під його керівництвом захищено близько десяти кандидатських дисертацій. Свої наукові школи створили доктори економічних наук, професори С.Л.Дусановський та Т.Г.Дудар.

Серед перспективних науковців хотів би передусім відзначити к.е.н., доцента М.С.Палюха, молодих кандидатів наук А.О.Вітрового, Н.П.Вандяк та інших. Ефективно поєднують наукову, викладацьку та організаційну роботу заступники декана факультету кандидати наук М.А.Горлачук, О.О.Шмига, Р.Ф.Бруханський.

Загалом на факультеті молоді кандидати наук і досвідчені професори тісно співпрацюють. Зараз спостерігається пік активності серед молодих людей, які бажають своє життя присвятити науці. Це стосується не тільки, нашого факультету, але и Західної України загалом. У свою чергу наші професори, доктори наук підтримують такі прагнення з боку молодих дослідників і усіляко їм допомагають.

- ТДЕУ серед інших вищих навчальних закладів вирізняється активною співпрацею із закордонними партнерами. Чи налагоджені зв'язки з іноземними вищими навчальними закладами на факультеті, який ви очолюєте?

- До речі, налагодження такої співпраці є одним з головних аспектів діяльності факультету. Ми маємо тісні контакти із закордонними партнерами, беремо участь у різноманітних міжнародних програмах.

Здебільшого це програми, завданням яких є обмін досвідом з досягненнями науки та окремих підприємств, а також страхових компаній, консультаційних сервісних служб, установ і організацій банківської та кредитної системи агробізнесу в розвинених країнах.

Наприклад, упродовж десяти років студенти нашого факультету мають можливість безкоштовно стажуватися за програмою „APOLLO e.V" яку фінансує уряд Федеративної Республіки Німеччини. Студенти й аспіранти факультету активно беруть участь у навчально-практичному проекті для молодих спеціалістів з менеджменту агропромислового комплексу України, який проводиться спільно з інститутом агробізнесу (університет Ґіссен, Німеччина), Німецьким сільськогосподарським товариством (Франкфурт на Майні), німецько-українським проектом аграрного розвитку та інвестицій (Київ). У рамках згаданої програми студенти мають можливість стажуватися у таких іноземних компаніях-брендах, як John Deere, BASF, Dupont, Bayer Crop Science, LEMKEN, Cargill, BayWa, Monsanto, KWS, Wimex, WGZ-Bank, Volksbank Giesen-Friedberg та ін. Також наші студенти беруть участь у програмі підготовки спеціалістів сільського госпо­дарства і фермерів Міністерства захисту прав споживачів, продовольства і сільського господарства ФРН та Німецького селянського союзу, а також проходять виробниче стажування в Англії, Данії, Ірландії, Норвегії, Франції. Участь студентів у цих програмах стала можливою завдяки інтенсивній роботі колективу факультету, зокрема завідувача кафедри іноземних мов для аграрних і економічних дисциплін В.Ф.Мединської.

Цього року з ініціативи і на запрошення декана аграрного факультету Державного університету науки і технології штату Айова (США) доктора Девіда Екера відбулася зустріч з науковцями нашого факультету, під час якої ми домовилися про співпрацю. У плані розширення міжнародних зв'язків це серйозний і вагомий крок, тому що наші викладачі та студенти матимуть змогу стажуватися і навчатися у США. Американські партнери працюватимуть з нами саме в плані вдосконалення освітніх послуг для спеціальностей з аграрної економіки та менеджменту. Це надзвичайно актуальне питання і непросте завдання, яке вирішуватиме Україна на шляху вступу у COT і Євросоюз.

Вважаю, що ми зі свого боку повинні використовувати всі можливості для того, щоб наші студенти могли якнайбільше почерпнути із іноземного досвіду.

-  Який попит є сьогодні на ринку праці і освітніх послуг на фахівців, котрих готує факультет аграрної економіки та менеджменту? За якими спеціальностями здійснюється їх підготовка?

- З кожним роком попит збільшується і я спробую пояснити, чому. Як правило, Україну за територією і кількістю населення порівнюють із Францією. У нашій державі удвічі більше розораних земель, ніж у Франції, але врожаю збираємо у удвічі менше. В ідеалі землі України можуть годувати 200-250 мільйонів населення. Тобто, наша держава має великий потенціал для повернення собі дещо вже втраченої і призабутої на заході та й у нас слави „годувальниці Європи”. Окрім того, Західна Україна не має великого індустріального виробництва на кшталт металургійних чи феросплавних заводів, в основному усі області - аграрні. Впевнено можна сказати - це аграрний Донбас, який, на превеликий жаль, з кожним етапом поглиблення реформ усе більше перетворювався на цілину. Тому справжнім багатством є не чверть світових чорноземів, якими ми володіємо, а інколи й безпідставно хизуємося цим фактом, бо вони можуть порости бур’янами, а люди - фахівці з управління і економіки. Останнім часом інвестиції з-за кордону в основному спрямовані саме на розвиток аграрного сектора. Зараз відбуваються процеси глобалізації світу і актуальними є також питання працевлаштування та підготовки талановитої молоді факультету не лише для сфери матеріального виробництва, а й для формування нового резерву викладацьких кадрів. Нам вдалося значно підвищити мотивацію до навчання студентів завдяки першочерговій рекомендації до вступу в магістратуру і аспірантуру випускників, активних у науковій діяльності, а ще - через можливість здобути стажування за кордоном.

Найвищою цінністю факультету є студент, без якого неможливо уявити працю професора. На факультеті підготовка майбутніх фахівців проводиться за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавр, спеціаліст, магістр на денній та заочній формах навчання за спеціальностями, що стали класичними: „облік і аудит" - спеціалізація облік і аудит в агропромисловому виробництві, „економіка підприємства" - спеціалізації: економіка і фінанси підприємств агропромислового виробництва та економіка підприємництва на ринку товарів і послуг, „менеджмент організацій" - спеціалізації: менеджмент і правове забезпечення підприємств агропромислового виробництва, менеджмент технічного сервісу та менеджмент переробної і харчової промисловості. Ці напрямки є перспективним для України і для факультету.

- Але для надання таких знань слід викладати і спеціальні дисципліни...

- На нашому факультеті викладають дисципліни, які дають необхідний рівень знань для майбутніх фахівців. Ми готуємо не лише теоретично, а й практично підготовлених випускників. Уже на студентській лаві людина отримує позитивний практичний досвід, який закріплюється и адаптується безпосередньо у господарсько-управлінській практиці. У нас викладають практичні предмети, знання з яких допомагатимуть у повсякденній роботі в галузі аграрної економіки і управління, організації власного бізнесу і т.д. Відповідно є попит на наші спеціальності. Окрім того, наші випускники, як свідчить досвід, можуть працювати не лише в аграрній галузі, а й менеджерами та аналітиками на інших фірмах, підприємствах і т.д. За два останніх роки кількість вступників на факультет аграрної економіки і менеджменту зросла майже вдвічі.

- Чи є вже такі випускники, які на власному досвіді підтвердили високий рівень знань, отриманих на вашому факультеті?

- Є, і чимало. Віктор Андрійович Ющенко закінчив наш вуз із спеціалізації „Бухгалтерський облік у сільському господарстві". Варто згадати і такі особистості, як П.І.Гайдуцький - радник Президента України, доктор економічних наук, професор, академік Української академії аграрних наук, Б.В.Прокопів - перший заступник голови Державної податкової адміністрації, начальник управління податкової міліції ДПА в Тернопільській області, А.Є.Лісняк - директор Тернопільського відділення банку ТАС, Б.В.Зорій - голова ДПА у Рівненській області,  І.П.Бобчук -керуючий Тернопільською філією „Укрексімбанку", який успішно захистив кандидатську дисертацію, виконану у стінах нашого факультету,   П.І.Хома - заступник директора Тернопільської філії „Імексбанку , Б.П.Пінязь - директор Тернопільського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств.

Також ми пишаємося нашим випускником, а тепер мером міста Романом Заставним, який закінчив з відзнакою наш факультет у 1993 році і проявив себе високопрофесійним керівником ВАТ «Тернопільська птахофабрика».

- А яких студентів, що навчаються зараз, хотілося б вам відзначити?

- Серед пріоритетних напрямків освітянської діяльності нашого факультету визначено підтримку і розвиток творчих здібностей молодих людей у навчанні та дозвіллі з метою формування у них не лише високого фахового і наукового потенціалу, а й особистих світоглядних цінностей.

Щодо відзначення кращих студентів, то, як приклад, можна навести успішне стажування студентів Василя Некрасова на фірмі CLAAS та Ольги Гагалюк у Commerzbank (Німеччина). О.Гагалюк була запрошена у Посольство ФРН в Україні, де в присутності посла цієї держави Дітмара Штюдемана представляла наш факультет і університет у відкритті програми навчально-практичного проекту для молодих спеціалістів з агропромислового комплексу України на 2006 рік. Цього року таку можливість виборола наша студентка - випускниця Світлана Попович.

Велика увага на факультеті приділяється і модернізації студентського самоврядування як ефективного засобу виховання високоосвічених і висококваліфікованих фахівців. У нас діє студентська рада. До речі, голова студентської ради факультету Аня Шаргородська обрана на Всеукраїнській конференції членом комісії з розвитку студентського самоврядування у вищих навчальних закладах України.

- Факультет аграрної економіки і менеджменту має багатий досвід та чимало напрацювань, а що нового він може запропонувати студентам і майбутнім абітурієнтам?

- На факультеті відкрито нову спеціалізацію „менеджмент технічного сервісу", яка під час цьогорічної вступної кампанії мала досить великий попит. Суть її полягає в тому, що викладається нормативний цикл дисциплін за базовою спеціальністю менеджмент організацій, а також студенти вивчають комплекс технічних дисциплін. Тобто, такий випускник може працювати як менеджером, такі фахівцем на підприємствах, пов'язаних з інженерними спорудами, комунікаціями та сервісними послугами. Його основним завданням є не безпосередня розробка нової техніки і технологій, а ефективне ведення інженерного бізнесу, аналіз ситуацій і прийняття відповідних оптимальних рішень. Тому такі випускники повинні знати новітні технології, виробників і постачальників необхідної техніки, орієнтуватися в цінах та можливостях цих технічних засобів, ефективно організувати процес експлуатації, а також спілкуватись з спеціалістами екстра-класу, бути нарівні з ними.

Вивчення дисциплін, пов'язаних з технічним напрямком, на кафедрі інженерного менеджменту забезпечують два доктори і п'ять кандидатів технічних наук.

Такий напрямок підготовки фахівців інтенсивно розвивається за кордоном, а в Україні першими їх готуватимемо ми.

Загалом кажучи, джерелом успіху і концепції нового бачення розвитку факультету є три складові - наполегливе навчання і самостійний пошук наших студентів, традиції викладання, в основі яких творчі зусилля викладачів факультету і підтримка з боку ректора ТДЕУ професора С.І.Юрія

- Чи спроможні сьогодні наші науковці заробляти гроші своїми ідеями та науковими розробками?

- Можливо, моя думка дещо відрізнятиметься від думок інших науковців, але спробую її пояснити. Коли недавно перебував у США на запрошення декана аграрного факультету державного університету штату Айова і спілкувався з професорами, мене здивувало те, що кожен факультет і кафедри мають свої окремі бюджети. Вразила також кафедра сільськогосподарських машин і біосистем в інженери, завідувач якої професор Рамеш Кенвар повідомив, що за наукові розробки кафедра у минулому році отримала 11 мільйонів доларів. У них прагматичний підхід - безпосередній контакт науковця і замовника, а прикладна наука має відповідати реаліям життя і потребам окремого замовника чи підприємства.

Вважаю, що такий досвід потрібно переймати. Це сприятиме інтенсивному зближенню науки і виробництва, що для нашої держави є надзвичайно актуальним. Якщо гроші, які наші науковці отримують за свої розробки і впровадження, будуть і далі надходити в загальний “котел”, то вчені не матимуть достатнього стимулу для ефективної наукової діяльності, що ми сьогодні спостерігаємо.

- Університет невдовзі святкуватиме своє 40-річчя. Це значна дата як для людини, так і для вузу. Яким ви бачите майбутнє своє і університету?

-  Я народився на цій землі, у цій країні, і хочу бачити її процвітаючою. Тут поховані мої предки, живуть і працюють мої батьки, навчаються мої діти. І мені щиро хочеться, щоб наша держава, ЇЇ економіка, рівень життя, наука були на високому рівні, щоб наші студенти були хорошими фахівцями, вільно володіли рідною й іноземними мовами, могли подорожувати і ділитися досвідом, щоб вони були рівними серед рівних у колі студентів з розвинених держав світу. А майбутнє України я бачу не лише у розвитку економіки, а й усіх сфер життєдіяльності людини.

Актуальним залишається питання організації процесу виробництва агропромислової продукції. Справді, потрібно відродити село і відновити там повноцінне життя, дати роботу людям, розвинути аграрні підприємства. У цьому має бути вагома державна підтримка. Студентам свого факультету і всього університету хочу побажати реалізації задумів, творчого натхнення, перспективних стажувань і кар'єрного зростання.