Рамкові угоди з ВНЗ

Тернопіль йде у перших лавах в Україні за кількістю студентської молоді – сорок тисяч юнаків і дівчат здобувають знання в різних навчальних закладах. Зрозуміло цей факт не може бути поза увагою державних структур обласного центру. Тому міська рада вирішила підписати рамкові угоди не лише з провідними чотирма університетами, а й кількома комерційними інститутами та комунальним Галицьким інститутом ім. В’ячеслава Чорновола.

Торік такі угоди міська влада уклала з Тернопільським державним економічним і національним педагогічним університетами. Цими днями рамковий документ підписано і з медичним університетом ім. І. Горбачевського. Впродовж кількох років виникли проблеми у відносинах лікувальних закладів міста та ТДМУ щодо використання площ для навчального процесу. Нарешті угода має врегулювати ці контакти. Водночас пункти договору передбачають різні види співпраці. Йдеться насамперед про лікувальну та навчальну царини, участь професорсько-викладацького складу в лікувальній сфері.

Документ завбачує, що вищий медичний навчальний заклад вкладатиме власні кошти в ремонт клінічних баз, придбання відповідної медапаратури.

ТДМУ, кажучи словами її ректора, члена-кореспондента АМН України, професора Леоніда Ковальчука, такі можливості має, до того ж у намірах – збільшити фінансування для цих потреб. Уже взялися за обладнання реанімаційного відділення лікарні швидкої допомоги. За кошти ВНЗ відремонтують це приміщення, придбають обладнання, яке дозволить відслідковувати в критичних станах у пацієнтів серцебиття, пульс, тиск, дихання, інші життєво важливо важливі функції. Такої апаратури в цьому лікувальному закладі не було. Зрозуміло, цю техніку використовують для добра хворих, але водночас і для навчального процесу. Тож навіть такий

приклад засвідчує, що співпраця медичного університету з міською радою – обопільно вигідна.

Микола Шот