Ректорові університету, заслуженому діячеві науки і техніки України, депутатові обласної ради Сергію Іллічу Юрію,

професорсько-викладацькому складу, студентам, аспірантам, слухачам, усім працівникам вузу

Дорогі друзі!

У вашому колективі велике свято: виповнилося 40 років з часу заснування навчального закладу, фундаментальною основою якого стало відкриття у 1966 році у Тернополі відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства, яке з часом було реорганізоване у фінансово-економічний факультет КІНГу, Тернопільський фінансово-економічний інститут, Тернопільський інститут народного господарства, Тернопільську академію народного господарства. У березні 2005 року на базі ТАНГу був створений Тернопільський державний економічний університет -—нині один з найпомітніших освітянських і наукових закладів економічного спрямування Західного регіону нашої держави. У всьому цьому незаперечна заслуга керівників навчального закладу різних років Леоніда Олексійовича Каніщенка, Петра Даниловича Гуменюка, Олександра Андрійовича Устенка і особливо його нинішнього ректора, депутата обласної ради Сергія Ілліча Юрія.

Упродовж сорока літ основними напрямками діяльності університету є підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації фахівців у сфері державної фінансової системи і права, страхової та податкової справ, бухгалтерського обліку, контролю, аудиту, менеджменту, комп'ютерної інженерії і соціології. Ця робота здійснюється у тісному звязку з науковими дослідженнями та практикою. За останні роки, у зв'язку зі зростанням престижу університету, розвитком демократичних принципів його управління, зміцненням матеріальної бази, кадрового забезпечення, значним напливом абітурієнтів та на прохання органів місцевої влади було відкрито три представництва -у Вінниці, Чорткові, Івано-Франківську, у регіонах функціонує 9 консультаційних пунктів. ТДЕУ—єдиний український вищий навчальний заклад, який має свою філію у Вірменії..

Контингент студентів університету становить понад 29 тисяч, вони навчаються за 22 спеціальностями і 46 фаховими спрямуваннями.

Навчально-виховний процес в університеті здійснюють 79 кафедр, де працюють 72 доктори наук та професори, 499 кандидатів наук і доцентів. За останніх два роки кількість докторів і кандидатів наук зросла в 1,5 раза. 74 викладачі обрані академіками і членами-кореспондентами галузевих академій, 27—мають почесні звання „Заслужений працівник освіти України" і  „Заслужений діяч науки і техніки”.

Вчені університету співпрацюють із науковцями 43 країн Європи, Азії та Америки. Співпраця з іноземними університетами дозволила створити у ВНЗ Центр європейських і міжнародних студій; факультети: міжнародного бізнесу і менеджменту; українсько-нідерландський економіки та менеджменту; програми: українсько-німецьку двох дипломів; українсько-греко-іспанську з міжнародного туризму; англомовну з міжнародної економіки та туриз­му; українсько-польську з фінансів і страхування; українсько-американську з комп'ютерних наук; школу європейського і польського права.

Відрадно, що колектив приділяє велику увагу питанням національного і духовного відродження. Активно функціонують студентська організація „Айсек", 7 колективів художньої самодіяльності, з яких чотирьом присвоєно звання „народний", більше 20 клубів за інтересами. В останнє десятиріччя спортсмени університету займають провідні місця серед навчальних закладів України з 18 видів спорту. Тренери підготували 98 майстрів спорту, 7 майстрів спорту міжнародного класу, 29 чемпіонів України, 24 чемпіони і призери чемпіонатів Європи та світу.

З часу заснування в університеті підготовлено 65 тисяч фахівців. Вони займають високі посади у міських, обласних радах і адміністраціях, Кабінеті Міністрів, Верховній Раді, Секретаріаті Президента України, очолюють банки, підприємства різних форм власності, їм присуджено державні наукові звання і нагороди. Понад 200 випускників нині працюють у рідному вузі, більша частина з них—доктори і кандидати наук. Понад 500 випускників університету—відомі державні діячі і спеціалісти.

У стінах навчального закладу формувалися високі професійні якості та гартувався характер Президента України Віктора Ющенка.

Висловлюємо впевненість, що зусилля вашого колективу принесуть добрі плоди для наукового, культурного і духовного розвитку нашої держави, зміцнення її міжнародного авторитету. Вітаючи вас із 40-річчям з дня народження навчального закладу, зичимо усім вам здоров'я, енергії, щастя, всіляких гараздів, нових успіхів на славу України.

 

                                                            Михайло Миколенко, голова обласної ради.

 

.