Широкі наукові інтереси

Роман Михайлович Матейко – оригінальна, неповторна і колоритна постать серед науковців Тернопільщини. Він не прагне слави і чинів, але добросовісно і скрупульозно відтворює правду нашої історії, яка за радянських часів перекручена і спаплюжена.

Його біографія типова для сотень тисяч представників повоєнного покоління. Народився 14.лютого 1946 року в селі Кінашів у славному Прикарпатському краї. Шестирічним залишився напів сиротою, бо батько пішов у вічність, але мати Марта Сірко-Матейко доклала всіх зусиль, щоб вивести сина на широку житейську дорогу. А він упевнено ступав по ній, долаючи вершину за вершиною: Львівський університет, історичний факультет і диплом з відзнакою. Надалі аспірантура і блискуче захищена праця кандидата історичних наук.

З 1973-го року науковець у Тернополі – старший викладач, доцент, широко шанована в наукових і громадських колах краю людина.

Нині в Романа Михайловича понад 32 роки праці в рідному університеті. Він досвідчений педагог вищої школи, відомий учений-історик. Виробивши свій творчий і науковий “почерк”, залишив добрий слід у серцях багатьох поколінь студентів, написав понад 200 наукових та науково-методичних праць.

Наукові інтереси доцента Матейка охоплюють актуальні проблеми історії визвольних змагань галицьких українців ХІХ-початку ХХ століть, зародження та розвиток кооперативного руху на західноукраїнських землях, минувшини та сьогодення українського зарубіжжя, зокрема західної української діаспори.

Він – співавтор понад 20 підручників та посібників з історії України й економічної історії.

Творчий і науковий доробок вченого навіть важко перерахувати. Візьмемо хоча б таку його ґрунтовну книжку “Галицькі лицарі волі”. Одна ця праця робить честь і шану автору, не кажучи про всі інші.

За вагові здобутки в навчальній, науково-дослідницькій та громадській роботі доцент Роман Матейко нагороджений орденом “Знак пошани”, удостоєний почесного звання “Заслужений працівник освіти України” та інших відзнак. І хоч роки вже посріблили скроні, ювіляр і сьогодні повен творчих сил і наснаги, живе новими планами і гарними задумами. З роси і води вам, шановний! Щастя і здоровя на многії літа.

Микола Лазарович