Університет прозвітував про наукову та науково-технічну діяльність.

Алла Федорівна Мельник,

проректор з наукової роботи Тернопільського державного економічного університету,

доктор економічних наук, професор

 

На засіданні науково-технічної ради з головних напрямів наукових досліджень факультети, навчальні інститути та наукові підрозділи Тернопільського державного економічного університету прозвітували про підсумки наукової та науково-технічної діяльності за 2005 рік. Звіт про наукову та науково-технічну діяльність затверджений Вченою радою Університету.

У звітному періоді Тернопільський державний економічний університет працював за організаційно-функціональною структурою, яка реалізує елементи інтеграції закладів вищого навчання та академічної науки, а також за пріоритетними напрямками наукової та науково-технічної діяльності, як і в минулому році.

Протягом року в науково-дослідній роботі взяли участь 1216 осіб штатних та сумісників професорсько-викладацького персоналу, з них 67 докторів наук та 499 кандидати наук (з них 967 осіб за штатним розписом, з яких 39 докторів наук, 364 кандидати наук). Питома вага професорсько-викладацького персоналу з вченими ступенями, що працюють за штатним розписом, становить 42%. У 2005 році значна увага приділялася підготовці науково-педагогічних кадрів, яка здійснюється через аспірантуру, докторантуру шляхом прикріплення здобувачами наукового ступеня найбільш перспективних викладачів та співшукачів в Тернопільському державному економічному університеті та інших вищих навчальних закладах України. У звітному році в Тернопільському державному економічному університеті функціонували докторантура з 4 спеціальностей та аспірантура з 18; працювали дві спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій. У 2005 році працівниками та аспірантами захищено 2 докторські та 40 кандидатських дисертацій (у 2003 році – 2 і 35, у 2004 році – 4 і 43).

Ефективною формою фундаменталізації вищої освіти та продуктом наукової діяльності наукових шкіл є виконання фундаментальних досліджень та прикладних наукових розробок з пріоритетних напрямів в розвитку науки і техніки. Університет йде по шляху диверсифікації джерел фінансування, зокрема: у 2005 році виконувалось 17 науково-дослідних робіт, в тому числі за рахунок коштів: державного бюджету – 10, замовників – 4, співпраці з закордонними партнерами – 3. Обсяг фінансування наукових розробок склав 237,42 тисячі гривнів. Крім того, протягом 2005 року в межах основного робочого часу професорсько-викладацьким складом виконувалась 71 науково-дослідна робота (усі зареєстровані в УкрІНТЕІ). Вже сьогодні частково сформовано „портфель” замовлень на виконання науково-дослідних робіт на 2006 рік. Очікується виконання 25 робіт, з них 11 – за рахунок коштів державного бюджету Міністерством освіти і науки України, 4 – за рахунок коштів від співпраці із закордонними партнерами та 10 – за рахунок коштів замовників. Загальний обсяг науково-дослідних робіт у 2006 році планується довести до 350 тисяч гривнів.

У 2005 році завершено 21 науково-дослідну роботу, з них: 6 – за рахунок коштів державного бюджету Міністерством освіти і науки України, 3 – за рахунок коштів замовників, та 12 – в межах основного робочого часу професорсько-викладацького персоналу, докторантів, аспірантів та здобувачів наукового ступеня.

Науковці Тернопільського державного економічного університету брали участь у підготовці Пропозицій до „Програми науково-технічного та інноваційного розвитку Тернопільської області на 2005-2010 роки”; у проведенні обласної Наради-семінару з питань впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні; у підготовці Зауважень та пропозицій до проекту Закону України „Про територіальний устрій України”; у проведенні Громадського обговорення законопроекту „Про територіальний устрій України за участю представників Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької областей”; у підготовці пропозицій до проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про державну службу””; у підготовці та здійсненні експертної оцінки Проекту „Кодексу етики державних службовців” (на замовлення Міністерства юстиції України); у проведенні експертної оцінки „Концепції модернізації Державної податкової адміністрації України”; в роботі Комітету стратегічного планування з розробки стратегії розвитку міста Тернопіль; у проведенні оцінки проекту „Кодексу професійної етики працівника державної податкової служби України та в розробленні пропозицій щодо його удосконалення (на замовлення Голови Державної податкової адміністрації України).

У 2005 році одержано 9 патентів України на винаходи і корисні моделі та два позитивних рішення на винаходи. Кращими винахідниками Тернопільського державного економічного університету визнані: професор Дзядикевич Ю.В., доцент Литвин Н.Б., викладач Розум Р.І. У 2005 році професорсько-викладацьким персоналом, докторантами, аспірантами та здобувачами наукового ступеня опубліковано 1930 наукових праць загальним обсягом 3189,30 друкованих аркушів, в тому числі монографій – 28 (у 2003 році – 25; 2004 році – 21); підручників – 13 (у 2003 році – 15; 2004 році – 15); навчальних посібників – 135 (у 2003 році – 134; 2004 році – 130).

У 2005 році проведено 4 Міжнародних, 3 Всеукраїнських, 1 загальноуніверситетська конференції, 6 наукових семінарів та 8 круглих столів. Протягом 2005 року 382 викладачі взяли участь у наукових конференціях інших вищих навчальних закладів України, на яких було виголошено 521 доповідей.

У звітному періоді Тернопільський державний економічний університет брав участь у трьох виставках, зокрема: „Сучасна освіта в Україні – 2005” (23-26 березня 2005 року), „Інноваційні технології навчання” (28-30 вересня 2005 року) та „Освіта і кар’єра – 2005” (17-19 листопада 2005 року). На цих виставках наш Університет було відзначено Дипломами Міністерства освіти і науки України.

Університетська наука інтегрується в світовий науковий простір. Протягом 2005 року продовжувалось виконання двосторонніх угод із питань наукового співробітництва з провідними вищими закладами освіти Європи та Америки – університетами Федеративної Республіки Німеччина, Королівства Нідерландів, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Швейцарської Конфедерації, Французької Республіки, Республіки Болгарія, Республіки Польща, Російської Федерації, Словацької Республіки, Сполучених Штатів Америки, Канади, Китайської Народної Республіки, Королівства Данія, Республіки Вірменія, Об’єднаних Арабських Еміратів, Південноафриканської Республіки, Соціалістичної Республіки В’єтнам, Королівства Таїланд, Чеської Республіки. Здійснювалось виконання трьох спільних науково-технічних проектів в галузі інформаційних технологій, керівником яких є професор Саченко Анатолій Олексійович. Виконання вищеназваних проектів буде продовжено у 2006 році. На основі конкурсного відбору в наступному році буде виконуватись українсько-румунський проект (керівник проекту Дивак Микола Петрович)

У 2005 році ефективно працювала Рада молодих вчених, яка об’єднує 20 кандидатів наук, більшість з яких визначилися з темою та розпочали роботу над докторськими дисертаціями. У звітному періоді вдруге проведено Міжнародну наукову конференцію „Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації”. Видається збірник наукових праць молодих вчених „Наука молода”. Троє молодих науковців отримували стипендію ректора, двоє – стипендію Кабінету Міністрів України та один – стипендію Президента України. За ініціативою Ради молодих вчених в 2005 році було проведено круглий стіл „Організація діяльності рад молодих вчених та шляхи активізації наукової роботи студентів вищих навчальних закладів” спільно з управлінням освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації. У травні 2005 року діяльність Ради молодих вчених презентовано на І Всеукраїнському форумі студентських наукових організацій, який проходив на базі Харківського національного університету імені В.Каразіна. Підсумком проведення Форуму стало підписання декларації про доцільність створення Всеукраїнської асоціації молодіжних наукових організацій.

Студентська науково-дослідна робота має чітко визначений напрямок і включає різноманітні форми її проведення, а саме: навчально-дослідницьку роботу на заняттях; участь у виконанні державно-бюджетних та господарсько-договірних науково-дослідних роботах; участь в теоретичних семінарах, гуртках, проблемних групах. Проведено 5 студентських конференцій міжнародного, всеукраїнського та загальноуніверситетського рівня, зокрема: Міжнародну україно-польську студентську конференцію „Рейтинги та інші методи оцінки діяльності страхового ринку і страхових компаній”, Всеукраїнську студентську наукову конференцію „Грошово-кредитна система в Україні в контексті міжнародних економічних процесів”, регіональну конференцію „Економічні теорії та їх значення в забезпеченні сталого економічного зростання”, загальноуніверситетську конференцію „Науково-дослідна робота студентів: формування особистості молодого майбутнього вченого, фахівця високої кваліфікації”, а також в межах юридичного факультету конференцію „Формування правової держави в Україні: проблеми і перспективи”. Студенти університету взяли участь у двох турах Всеукраїнської олімпіади. Призерами у ІІ турі стали студент Семко Роман – І місце з дисципліни „Політологія” та ІІ місце з дисципліни „Економічна теорія”, Рудницький Сергій – І місце з дисципліни „Безпека життєдіяльності”. Міністерством освіти і науки України Тернопільський державний економічний університет визнано базовим для проведення ІІ-го етапу Всеукраїнської студентської олімпіади із спеціальності „Облік і аудит” для технічних, технологічних та аграрних вищих навчальних закладів. Після вдалої організації та успішного проведення олімпіади у 2005 році отримано підтвердження про її проведення в 2006 році.

За підсумками наукової та науково-технічної діяльності виведено рейтинг в розрізі факультетів та інститутів та кафедр (доведено до відома факультетів та кафедр).

 

 

[www.tane.edu.ua/?page=news&op=detail&uid=346&lang=ua]