У нашому університеті навчався Президент України: Тернопільському державному економічному - 40 років

Історія ТДЕУ бере свій початок у 1966 році, коли в місті було відкрито відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства. Згодом відділення переросло у факультет, а потім — Фінансово-економічний інститут, Інститут народного господарства. Академію народного господарства.30 березня 2005 року навчальний заклад став університетом. Сьогодні у Тернопільському державному економічному університеті працюють десять факультетів і три інститути, що готують фахівців за дев'ятьма напрямами, 22 спеціальностями, 46 спеціалізаціями. Центр довузівської, післядипломної та магістерської підготовки. Центр європейських і міжнародних студій, 79 кафедр, докторантура, аспірантура, навчально-консультаційні центри. Вони забезпечують економіку України фахівцями престижних професій з фінансово-банківської діяльності, обліку й аудиту, економіки та управління виробництвом, міжнародних економічних відносин, менеджменту, права, соціології, економічної кібернетики, комп'ютерних систем, документознавства. Підготовку майбутніх фахівців здійснюють 32 випускові кафедри. Загалом різними формами навчання в університеті охоплено ЗО тисяч студентів.

Сергій Юрій очолив університет у 2002 році. Значну увагу ректор приділив роботі з іноземними ВНЗ. Тоді почали співпрацювати з Дрезденським технічним університетом: студенти, які навчаються за українсько-німецькою програмою, мають можливість отримати два дипломи — Тернопільського державного економічного університету і Дрезденського технічного університету. В 2003 році важливим аспектом світового визнання навчального закладу стало членство ректора, та багатьох науковців університету в Європейській асоціації міжнародної освіти (м. Амстердам, Нідерланди).

Сергій Юрій — співкерівник Спільного європейського проекту ТДЕУ з університетами Франкфурта-на-Майні (Німеччина), Роттердама (Нідерланди), Ліона (Франція) за програмою Комісії Європейського Союзу «Європейські економічні відносини у сфері бізнесу». Ректор уміє створити атмосферу конструктивної співпраці, підтримати творче натхнення молодих учених. Створено Раду молодих учених, яка об'єднала 20 кандидатів наук, більшість з них розпочали роботу над докторськими дисертаціями.

У 2004 році Сергія Юрія нагороджено вищою відзнакою Фонду міжнародних премій — орденами Миколи Чудотворця, святого Архистратига Михаїла за віру і вірність. У 2005 році .Міністерство освіти і науки України удостоїло ректора нагрудних знаків «Петро Могила» і «Почесна відзнака ДПА України». Проте на досягнутому Сергій Юрій, не зупиняється.

У 2005 році Міністерство освіти і науки України удостоїло ректора нагрудних знаків «Петро Могила» і «Почесна відзнака ДПА України». Проте на досягнутому Сергій Юрій не зупиняється.

— У 2005 році наш університет взяв курс на введення високих стандартів до вищої освіти згідно з Болонською конвенцією. Для мене, як для керівника вищого навчального закладу, важливим є те, щоб, впроваджуючи європейські стандарти освіти, ми не втратили власного досвіду, здобутків, національних традицій у вищій школі і водночас гідно конкурували на міжнародному освітянському ринку. Я пишаюся нашим колективом, бо він створив прекрасний університет. У ТДЕУ кожна думка, кожна ідея має право на існування. Це дає змогу рухати науку вперед, здійснювати важливі відкриття. У житті я керуюся таким принципом: людина повинна мріяти, але бути професіоналом і вірити у власні сили. І щоб цей принцип реально працював у стінах нашого університету, значну увагу в своїй діяльності молодіжній політиці. Передусім, вагому підтримку мають ті студенти, які відстоюють честь ТДЕУ на олімпіадах і конкурсах різних рівнів. Дбаємо і про соціально незахищених студентів.

Тернопільський державний економічний університет — єдиний український нестоличний ВНЗ, який має свою філію за кордоном — у Єревані, де навчаються понад 300 студентів українського походження. Територіально віддалені навчальні підрозділи ТДЕУ діють також у Вінниці, Івано-Франківську, Луцьку, Калуші (Івано-Франківська область), Кам'янці-Подільському (Хмельницька область), Могилеві-Подільському (Вінницька область), Нововолинську (Волинська область), Самборі (Львівська область), Сваляві (Закарпатська область), Форосі (Крим), Чорткові (Тернопільська область). Заклад підготував 65 тисяч фахівців. Серед вихованців — відомі в Україні і світі державні діячі, керівники виробництва, провідні спеціалісти і вчені. Ми пишаємося тим, що в нашому навчальному закладі формувалися високі професійні якості та гартувався характер Президента України Віктора Ющенка. В університеті діє дев'ять наукових шкіл, представники яких роблять вагомий внесок у розвиток сучасної науки.

Золотий фонд університету — його викладачі та студенти. Представниця наукової школи з англійської мови Юлія Фатєєва працює в ТДЕУ з перших днів його заснування. Кожен день роботи в університеті Юлія Іванівна — старший викладач кафедри англійської мови для зовнішньоекономічної діяльності — згадує з особливою теплотою і щемом у серці:

— Пам'ятаю, коли у 1966 році на подвір'ї біля теперішнього другого корпусу Леонід Каніщенко (перший ректор ТДЕУ) зібрав п'ять викладачів і групку студентів, а їх тоді було всього 75. Почали з суботника, з підготовки приміщення для навчання. Леонід Олексійович був строгим і вимогливим, та всі відчували його турботу і любов. Ми організували клуб «Шукачі». На засідання клубу запрошували цікавих людей, майстрів своєї справи, організовували концерти. Багато уваги тоді приділялося спілкуванню із студентами в гуртожитках. Раз на місяць кожен викладач чергував. Я прагнула кожну таку зустріч зробити особливою. Наприклад, брала репродукції відомих картин і обговорювала їх із студентами. Іншого разу ми таке чергування перетворювали на своєрідну зустріч з осінню. Збирали листя, приносили калину, запалювали свічки і читали свої улюблені вірші. Це допомагало згуртовувати колектив. Також дуже багато їздили на екскурсії в музеї, на вистави в театри, ходили у походи. Навчальний процес треба пов'язувати із виховним для формування висококваліфікованих фахівців. Важливо запалити молоду людину бажанням здобувати знання. Тому завжди шукаю щось цікаве, коли складаю програми і ніколи не використовую минулорічних. Першому курсу цього року я сказала: «Ми з вами — одна команда, тому навчання — це спільний процес».

Ольга Кириленко — завідувач кафедри казначейської справи, доктор економічних наук. За багаторічну і сумлінну працю, високий професіоналізм у 2002 році нагороджена грамотою управління освіти і науки Тернопільської державної адміністрації. У 2003 році стала лауреатом Всеукраїнської премії імені С. Подолинського.

 — Університет для мене все: від отримання вищої освіти і до захисту докторської дисертації та завідування кафедрою. Можна сказати, що моє особисте життя тісно переплелося з долею нашого ВНЗ. Відтоді, як я вступила на навчання до ТДЕУ, минуло 33 роки. Моє завдання, як завідувача кафедри, викладача і науковця, — сприяти самореалізації кожного студента, щоб у майбутньому мати гідну зміну, якою буде пишатися не тільки університет, а й Україна.

Свідченням значного потенціалу в підготовці кадрів та міжнародного визнання високого науково-педагогічного рівня діяльності Тернопільського державного економічного університету є його співпраця з 48 провідними навчальними закладами США, Німеччини, Польщі, Болгарії, Франції, Нідерландів, Данії, Греції, Китаю, Словаччини, Іспанії, Мексики. Це дало змогу започаткувати Центр європейських і міжнародних студій, українсько-нідерландський факультет економіки та менеджменту, англомовну програму з міжнародної економіки та туризму, українсько-німецьку програму двох дипломів, українсько-польську програму з фінансів і страхування, Школу польського та європейського права, українсько-греко-іспанську програму з міжнародного туризму, українсько-американську програму з комп'ютерних наук, яка також надає право отримати два дипломи. Деякі навчальні курси в підрозділах ТДЕУ читають учені університетів Західної Європи та Північної Америки.

Щорічно здійснюється обмін студентами із закордонними ВНЗ. У 2004 — 2005 роках стажування в університетах Західної Європи пройшли 280 студентів.

Для обміну досвідом, спілкування між студентами з різних факультетів створено Студентське наукове товариство, яке очолює Олександр Москаленко, студент 5 курсу факультету банківського бізнесу:

— Навчатися в ТДЕУ дуже цікаво. Особисто мені університет допоміг самореалізуватися, довести, що я можу і вмію досягати поставленої мети. Сподіваюся, що гідно працюватиму на науковій ниві, вступивши до аспірантури ТДЕУ.

Важливими структурними підрозділами ТДЕУ є Будинок культури, Музей історії університету і господарства краю, Науково-дослідницький центр історії грошей, Центр фізичної культури, видавництво «Економічна думка», наукова бібліотека. ТДЕУ має доступ до бібліотек Великої Британії, Орхуської школи бізнесу (Данія).

Славиться Тернопільський державний економічний університет і своїми спортивними досягненням. На торішній універсіаді серед 209 ВНЗ він посів і сьоме місце, а студенти завоювали 53 золоті, і чотири срібні, 47 бронзових медалей. Неодноразовими переможцями чемпіонатів України були борці з дзюдо і самбо: Марійка Семенюк, Тетяна Чик, Олена Сайко, Ірина Колісник, Галина Коваль, Ірина Власик, Марія Бойко. Жіноча волейбольна команда «Галичанка» у 2006 році здобула срібні нагороди на чемпіонаті України. Андрій Пушкар став володарем Кубка світу серед професіоналів, срібним та бронзовим призером чемпіонату світу, шестиразовим чемпіоном України з армрестлінгу. Роман Гонтюк — чемпіон України з дзюдо; срібний призер XVIII Олімпійських ігор в Афінах і чемпіон кубка світу в 2006 році, бронзовий призер Чемпіонату світу в Єгипті у 2006. Романа Гонтюка ставлення до рідного університету особливе:

— Я вступив до Тернопільського державного економічного університету на спеціальність «банківська справа» і тут почуваюся як удома. Нині вже на третьому курсі й дуже задоволений навчанням. Після завершення спортивної кар'єри обов'язково пов'яжу свою долю із підприємницькою діяльністю, адже для цього с все необхідне - фахові знання, здобуті в університеті, і воля до перемоги.

Яніна Чайківська