У Тернополі Президент нагородив альма-матер, а

першому ректорові університету Леонідові Каніщенку


вручив орден князя Ярослава Мудрого V ступеня

Статус національного здобув ще один вуз України - Тернопільський державний економічний університет. Тернополяни цей вуз називають ющенківським, адже його у 1975 році закінчив Президент України Віктор Ющенко.

Глава держави взяв участь в урочистостях з нагоди 40-річчя університету, зокрема, відкрив у ньому електронну бібліотеку. І пригадав скромненькі бібліотеку та читальний зал, де могло вміститися осіб 50.

“Але тоді мені здавалося, що це велика махина з таким фондом, це така бездонна країна, яку треба вивчати", — зазначив Ющенко. Під час виступу в актовому залі вузу він виголосив, що присвоює ТДЕУ статус національного. У документі зазначено, що нагороду присвоєно "враховуючи загальнодержавне і міжнародне визнання закладу, результати його діяльності та вагомий внесок у розвиток національної освіти та науки”

Нагадаємо, що у травні минулого року Віктор Андрійович приїздив у Тернопіль на святкування 30-річчя закінчення вузу, який тоді називався Тернопільська академія народного господарства. Власне півтори року тому Президент України присвоїв рідному навчальному закладу статус державного університету. Цього разу Віктор Ющенко нагородив див першого ректора вузу Леоніда Каніщенка орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня "за внесок у розвиток національної освіти, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність". До речі, пан Канішенко нині є радником глави держави з економічних питань.

"Хочу сказати, що для мене ця земля свята, — зазначив Віктор Андрійович під час свого виступу. — Я і нині пригадую наш інститут до кожної тріщинки. Я пам'ятаю кожну аудиторію, в якій мені довелося навчатися. Пригадую, як ми гордилися тим, що у нашому інституті з'явився перший доктор наук. Нині тут викладає аж 70 докторів.