Випускник факультету - Президент України

Історія факультету економіки і управління доволі специфічна й багатогранна. ЇЇ коріння сягають того періоду, коли ще на базі фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства був створений Тернопільський фінансово-економічний Інститут. Сталося це у далекому 1971 році. Тоді в ТФЕІ діяли три факультети - обліково-економічний, фінансовий та вечірньо-заочного навчання.

У своїх спогадах нинішній ректор ТДЕУ, професор Сергій Юрій розповідає, що невдовзі із студентів другого курсу фінансового та обліково-економічного факультетів були сформовані три групи, які завершували навчання вже на новоствореному планово-економічному факультеті. Був серед цих майбутніх фахівців і Віктор Ющенко. Зважаючи на те, що згодом якраз на базі цього навчального підрозділу був створений факультет економіки і управління, можна стверджувати: його випускником і є нинішній Президент України Віктор Андрійович Ющенко.

Крім цього, факультет закінчували і чимало інших знаних державних діячів, керівників підприємств, установ та організацій, кваліфікованих фахівців і вчених. Зокрема, начальник регіонального відділення Фонду державного майна України в Тернопільській області М.М.Шкільняк, декан факультету міжнародного бізнесу і менеджменту, доцент А.М.Тибінь, заступник завідувача кафедри менеджменту, професор Н.П.Тарнавська, генеральний директор Тернопільського СП “Глобал Космед” , доцент О.О.Бородій та багато інших.

За час існування факультету економіки і управління тут готували фахівців за найрізноманітнішими спеціальностями. Скажімо, такими, як планування промисловості, облік у сільському господарстві, планування сільського господарства, планування народного господарства, економіка і соціологія праці, економіка і управління виробництвом, економіка промислових підприємств, автоматизовані системи управління, правове регулювання економіки, адміністративний менеджмент, управління трудовими ресурсами та інші.

З початку створення керівниками цього навчального підрозділу

були Іван Васильович Войчишин (з 1973 по 1974 роки), Анатолій Павлович Сгібнєв (1974-1990), Сергій Михайлович Сербін (1990-1991), Григорій Павлович Журавель (1991-1993), Роман Володимирович Федорович (1993-2004).

Два роки тому факультет очолив Євген Петрович Качан. Він належить до числа тих фахівців, які фактично є фундаторами фінансово-економічної освіти не лише на Тернопіллі, а й в Західному регіоні України. Народився Євген Петрович у 1947 році у селі Велика Плавуча Козівського району. Закінчивши Львівський держуніверситет за спеціальністю економічна географія, у 1971 році розпочав свою трудову біографію в Тернопільському фінансово-економічному інституті. Пройшов шлях від старшого лаборанта кафедри економічної географії та економічної історії до керівника одного з найпотужніших підрозділів нинішнього державного економічного університету. Євген Петрович - вчений в галузі регіональної економіки, кандидат економічних наук, професор, заслужений працівник народної освіти України, дійсний член Академії економічних наук України.

- У складі факультету економіки і управління нині функціонує сім кафедр, - розповідає Євген Петрович. - П'ять з них здійснюють ступеневу підготовку (бакалавра, спеціаліста, магістра) і є, так би мовити, випусковими. Це - кафедри економіки підприємств і корпорацій (завідувач - доктор економічних наук, Професор Валерій Іванович Гринчуцький), державного і муніципального управління (завідувач - доктор економічних наук, професор Алла Федорівна Мельник), соціальної роботи (завідувач-доктор психологічних наук, професор Анатолій Васильович Фурман), документознавства та інформаційної діяльності (завідувач - кандидат історичних наук, доцент Ігор Богданович Дацків) та управління Трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил, яку очолюю я. Є ще кафедри українознавства (завідувач - кандидат історичних наук, доцент Микола Васильович Лазарович) та іноземних мов для обліково-економічних спеціальностей (завідувач - кандидат філологічних наук, доцент Людмила Костянтинівна Крайняк).

Факультет готує кадри з семи спеціальностей: "Економіка підприємства", "Управління персоналом і економіка праці", "Менеджмент організацій", “Адміністративний менеджмент", "Соціальна робота", "Соціологія", “Документознавство та інформаційна діяльність". Таким чином ми забезпечуємо “національну економіку України фахівцями престижних професій з економіки, менеджменту, соціології і культури.

- Звісно, в одній газетній публікації неможливо розповісти про багатогранну діяльність факультету. Акцентуйте, будь ласка, свою увагу на роботі, скажімо, окремої кафедри, де, можливо, останнім часом впроваджені якісь нововведення?

- Заслуговує на увагу, приміром, робота кафедри державного і муніципального управління, яку з 1990 року очолює доктор економічних наук, професор Алла Федорівна Мельник. Це один з найстаріших навчальних підрозділів нашого університету. Кафедра була створена ще в 1976 році і мала тоді назву планування народного господарства. Вона є випусковою із спеціальностей "Адміністративний менеджмент" та "Менеджмент організації”. На замовлення Головного управління державної служби України тут здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю "Державна служба".

Вже в нинішньому році кафедра першою в регіоні в рамках спеціальності "Менеджмент організацій" розпочала підготовку фахівців за новим спрямуванням "Менеджмент організацій сфери послуг". Майбутні спеціалісти зможуть займати управлінські посади в установах, організаціях усіх форм власності - в сфері торгівлі, ресторанного господарства, побутового обслуговування, готельного бізнесу, туризму, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення і так далі. Варто відзначити також, що середній показник працевлаштування випускників цієї кафедри становить 88 відсотків.

Зауважимо, що Євген Петрович скромно промовчав про те, що найстарішою, якщо не в університеті, то на факультеті є кафедра управління трудовими ресурсами і розміщення продуктивних сил (УТР і РПС), яку він очолює майже сімнадцять років. Створена вона ще в далекому 1969 році. Нині тут підготовку фахівців здійснюють 22 висококваліфіковані викладачі, серед яких професор А.Горілий, доктор економічних наук В.Брич, кандидати наук, доценти Г.Баб'як, О.Дичковська, П.Дунай, О Дяків, Л.Запорожан, І.Іваськевич, Я. Марцінковська, С.Надвиничний, В.Островерхов,3. Пушкар, Н.Слівінська, Д.Ткач, В.Файфура, Т.Царик, О.Цісецький, Д.Шушпанов та інші. Кафедра підтримує і розвиває наукові зв'язки з провідними вищими навчальними закладами та науковими установами як українськими, так і закордонними. Вона обслуговує також усі факультети університету, викладаючи базові дисципліни. Підготовці фахівців сучасного рівня допомагає і філіал кафедри, який діє на базі Тернопільського обласного центру зайнятості населення.

На завершення розмови я поцікавився в Євгена Петровича, чим ще, окрім навчального процесу, живе один з найстаріших факультетів університету.

- Наші студенти і викладачі беруть активну участь в усіх сферах життя, - сказав він. - Скажімо, колектив факультету має славні спортивні традиції. Наші представники постійно займають високі місця не лише на спартакіадах університету з різних видів спорту, а и на обласних, всеукраїнських змаганнях. Приміром, баскетбольна команда створена на факультеті, у минулому році виборола чемпіонське звання на універсіаді вищих навчальних закладів України.

Наші студенти також незмінні учасники усіх культурно-масових заходів, систематично виступають в оглядах-конкурсах "Студентська ліра", КВК, на літературно-мистецьких вечорах, днях першокурсників, відкритих дверей, конкурсах краси "Містер університет" та "Міс університет . коротко кажучи, не лише навчанням живемо.

Ярослав Мармаш