Запам’ятається надовго свято

 

У далекому 1966 році, коли в Тернополі було створено відділення Київського інституту народного господарства, лише п'ятеро викладачів навчали кілька десятків студентів, які вирішили освоїти тут фінансово-економічний фах.

Ніхто тоді, звісно, навіть припустити не міг, що невеликий навчальний заклад зможе перерости в один з найпотужніших і найавторитетніших вузів України. Та кожен рік роботи згуртованого й наполегливого колективу ставав своєрідним щаблем до нових вершин. І цей поступ вперед творили талановиті викладачі вузу разом з невгамовним і до­питливим студентством.

І ось позаду 40 років натхненної праці. За цей час із стін навчального закладу вийшли тисячі висококваліфікованих спеціалістів, відомих політиків, здібних науковців. Чимало з них минулої суботи стали учасниками святкування сорокарічного ювілею Тернопільського державного економічного університету. Проходило це дійство у вщент заповненому залі палацу культури «Березіль». Відкриваючи урочини, ректор ТДЕУ, професор Сергій Юрій зазначив, що у літопис вузу за час його існування вписано дуже багато яскравих сторінок.

-Осягнути сорокарічну історію одним поглядом, оцінити досягнення вузу за такий тривалий період дуже непросто, - сказав Сергій Ілліч. - Рік за роком зростають здобутки нашого університету, який цілком заслужено став одним з провідних економічних вузів України. Ми гордимося як тими представниками нашого навчального закладу, які працюють тут від початку його існування, так і тими, які віднедавна примножують його здобутки. З особливою приємністю констатую, що нині в нашому університеті функціонує десять факультетів, три інститути, які готують фахівців за дев'ятьма на­прямками, більш як двадцятьма спеціальностями і майже п'ятдесятьма спеціалізаціями, центри довузівської, післядипломної та магістерської підготовки, європейських та міжнародних студій, докторантура, аспірантура, навчально-консультаційні центри. Підготовку майбутніх фахівців здійснюють тридцять дві випускові кафедри. Якщо у рік заснування нашого навчального закладу освіту здобували лише 73 майбутні спеціалісти, то нині загалом різними формами навчання охоплено тридцять тисяч студентів. Свій досвід і знання пере­дають їм понад 1200 викладачів-професіоналів, серед яких 74 доктори наук, професори, майже п'ятсот кандидатів наук, доцентів... І сьогодні, в день святкування сорокаріччя університету, хочу побажати усім нашим працівникам та студентам подальших успіхів у праці й навчанні…

Відтак керівники ТДЕУ, а також представники обласної та міської влади, громадських і профспілкових організацій вручили кращим працівникам навчального закладу почесні відзнаки та цінні подарунки. А ще було багато квітів, як це і належить у день святкування ювілею.

Та справжнім сюрпризом для учасників торжества була концертна програма, яка, мабуть, стала б окрасою найвишуканішого святкового заходу. Керівники Тернопільського державного економічного університету подбали про те, аби цей вечір надовго запам'ятався людям. І він справді зачарував присутніх неповторним дійством. Кожен виступ супроводжувався бурхливими оплесками. Зрештою, інакше й не могло бути, бо на сцену один за одним виходили найвідоміші майстри українського пісенного мистецтва та естради. Досить назвати таких неперевершених оперних виконавців, як народні артисти України, лауреати Національної премії імені Т.Г.Шевченка Володимир Гришко та Марія Стеф'юк. Не менше задоволення отримали ювіляри і від пісень у виконанні квартету національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г.Верьовки, народних артистів України Павла Шорського, Наталії Бучинської (до речі, випускниці ТДЕУ) та Василя Зінкевича…

А ведучими ювілейного концерту, присвяченого сорокаріччю Тернопільського державного економічного університету, були також знані майстри слова - заслужені артисти України Адріана Онуфрійчук і Василь Ілащук.

Зауважимо також, що всі учасники торжества, з якими доводилося розмовляти, наголошували на тому, що цей святковий вечір запам'ятається їм назавжди, бо таке прекрасне дійство просто неможливо забути.

 

                                                                                                                        Ярослав МАРМАШ.