З турботою про майбутніх фахівців

В одному із своїх виступів ректор Тернопільського національного економічного університету професор Сергій Юрій порівняв очолюваний ним навчальний заклад із великим концерном, у складі якого безліч різних структур і кожна виконує дуже важливу функцію у творенні запрограмованого кінцевого результату. А головне завдання усіх навчальних підрозділів вузу, як відомо, полягає в тому, аби в ході навчального процесу готувати висококваліфікованих і всебічно розвинутих майбутніх фахівців.

Водночас кожна з цих структур має своє специфічне призначення. Скажімо, один із провідних факультетів ТНЕУ - міжнародного бізнесу та менеджменту - покликаний передусім акцентувати увагу на зовнішньоекономічній діяльності та міжнародних зв'язках університету. Власне, про це та інше і ведемо розмову з деканом ФМБМ кандидатом економічних наук, доцентом Анатолієм Тибінем.

- Наступний рік для нашого факультету ювілейний, - розповідає Анатолій Михайлович. - Йому виповниться двадцять. З одного боку це не так уже й багато, але за цей період було здійснено надзвичайно великий обсяг роботи з підготовки висококваліфікованих спеціалістів у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Створенню факультету міжнародного бізнесу та менеджменту передувало відкриття на початку 1988 року в тодішньому фінансово-економічному інституті відділення з перепідготовки керівників підприємств та організацій, які отримали дозвіл на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Це ще був період Радянського Союзу, але активізація міжнародних зв'язків та вихід підприємств на зовнішній ринок спричинили потребу підготовки молодих кадрів, які поряд із економічними навичками отримували б відповідні знання із іноземних мов. Власне, усі ці аргументи і стали своєрідним поштовхом до створення нашого факультету.

- Починати доводилося фактично з нуля, оскільки в той час тільки зароджувалися, так би мовити, паростки співпраці із зовнішнім світом?

- Тоді ми ще жили в складі Радянського Союзу, але вже добре розуміли, що Україна повинна виходити на зовнішні ринки. А для цього необхідно було готувати молодих фахівців, які б орієнтувалися і в міжнародній економіці, і знали б іноземні мови. Починали ми із однієї групи, у якій навчалося лише двадцять п'ять студентів. Формували її із числа кращих першокурсників, які вступили на інші факультети. Основним критерієм відбору було знання іноземної мови - англійської, німецької... Чесно кажучи, не так просто було тоді знайти молодих людей, які без особливих застережень погоджувалися освоювати нову професію. Але йшов час, і з ним поступово змінювався світогляд людей. З кожним роком наш факультет ставав усе популярнішим.

-І що маємо нині?

- У нас навчається більше півтори тисячі майбутніх фахівців. І це, як ви розумієте, головний аргумент на користь того, що прогрес за роки існування факультету стався очевидний.

-Завдяки чому, на вашу думку, настільки суттєво зріс інтерес молодих людей до вашого навчального підрозділу?

- Наш факультет був створений фактично на рубежі формування нової незалежної України, у людей відкрилася можливість більш реально ознайомитися із життям у Європі, світі, почався процес відкриття спільних підприємств, підприємств з іноземними інвестиціями. Відповідно зріс і попит на фахівців нашого профілю навчання, оскільки орієнтуватися виключно на внутрішній ринок стало неможливим. Коротше кажучи, потреба народногосподарського комплексу призвела до того, що кожне підприємство захотіло мати грамотного фахівця, який би володів іноземними мовами, знав основи міжнародної економіки, зовнішньоекономічної діяльності, умів працювати з комп'ютером і таке інше. Усі ці якості ми й намагаємося прищепити нашим студентам під час навчання. Власне, завдяки цьому передусім і зросла кількість бажаючих оволодіти професією на нашому факультеті.

- З кількісним показником усе зрозуміло, а що можете сказати про якісний рівень підготовки майбутніх фахівців?

- Дуже важливу роль відводимо навчально-виховному процесу на факультеті. Його забезпечують майже сто сорок досвідчених науково-педагогічних працівників, серед яких є чимало професорів, докторів наук, доцентів, кандидатів економічних наук. У складі факультету функціонує чотири кафедри: менеджменту, міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин та маркетингу, англійської та німецької мов для зовнішньоекономічної діяльності. Маємо дві інтегровані програми. У 2000 році була створена німецькомовна та україномовна програма двох дипломів. Вона функціонує завдяки тісній співпраці ТНЕУ та Дрезденського техуніверситету. З вересня 2004 року у нас працює й україно-греко-іспанська інтегрована програма з міжнародної економіки та туризму.

Ми постійно дбаємо про те, аби наші студенти були забезпечені усім необхідним, що у свою чергу гарантувало б їхнє високоякісне навчання. Близько п'ятнадцяти років при факультеті діє спеціалізована бібліотека іноземної мови. Зважаючи на те, що останнім часом у нашій країні проходить масова комп'ютеризація усіх процесів, стараємося не відставати у цьому напрямку і ми. Тут маємо також відчутний прогрес. Для порівняння скажу: якщо в 1995 році на факультеті було всього п'ять комп'ютерів, то тепер їх близько двохсот. І це свідчить про те, що матеріально-технічна база нашого навчального підрозділу відчутно зміцнюється.

- Наскільки мені відомо, Анатолію Михайловичу, ваша життєва дорога проходила, так би мовити, паралельно із віхами становлення рідного вузу, і зокрема факультету міжнародного бізнесу та менеджменту.

- Народився я у липні 1955 року в Козові, де й - здобув середню освіту. У1976 році закінчив тодішній Тернопільський фінансово-економічний інститут. Брав активну участь у громадському житті вузу, обирався, зокрема, головою студентського профспілкового комітету, що також було непоганою життєвою школою. Далі - служба в армії, навчання в аспірантурі Білоруського інституту народного господарства. Це нині можна захиститися і в нашому університеті, а тоді доводилося вдосконалювати свій фаховий рівень в інших навчальних закладах.

Закінчивши у 1985 році аспірантуру, повернувся у рідний вуз. Обіймав посади асистента, старшого викладача, доцента. Своєрідне бойове хрещення на керівній посаді пройшов у той час, коли два роки працював заступником декана планово-економічного факультету.

Коли в 1988 році ухвалили рішення про створення підрозділу, який би готував фахівців для зовнішнього ринку, очолити його запропонували мені. З того часу уже майже двадцять років незмінно обіймаю посаду декана факультету.

- У чому основна специфіка вашого навчального підрозділу, яка відрізняє його від інших?

- Усі факультети, які входять до структури ТНЕУ, об'єднує єдина мета - підготовка висококваліфікованих фахівців. Якщо ж говорити про специфіку, то в нас навчаються студенти, які значну увагу приділяють вивченню іноземних мов. Згідно з нашими навчальними планами, вони зобов'язані після закінчення університету знати досконало дві іноземні мови, що, до речі фіксується у додатку до диплома. Крім цього, наші майбутні фахівці мають змогу вдосконалювати свої знання не лише у стінах рідного вузу, а й за кордоном. Більш того, з окремих напрямів випускники ФМБМ мають змогу отримувати, крім українського, ще й, скажімо, німецький диплом.

А стосовно того, кого ми бачимо в своїх випускниках, то це передусім мають бути патріоти України, які б захищали її інтереси скрізь, де б їм не доводилося працювати.

- Що можете сказати про те, яку роль відіграє факультет у працевлаштуванні своїх випускників?

- Іноді трапляється чути, що молодим фахівцям немає де працювати. Наше завдання полягає в тому, аби виховати такого спеціаліста, який би згодом міг зарекомендувати себе на ринку праці, якого б запримітили. І здебільшого наші найактивніші випускники без роботи не залишаються. Зважаючи на те, що тепер відсутня система централізованого розподілу випускників, звичайно, ми намагаємося сприяти їм у працевлаштуванні.

Передусім у ході навчання організовуємо зустрічі студентів із представниками великого, середнього, малого бізнесу, які цікавляться нашими випускниками. Ми маємо також тісні зв'язки з тими фірмами, які готові брати старшокурсників на практику. Після проходження її нерідко ті, які найкраще себе зарекомендували, працевлаштовуються. І таких прикладів можна назвати чимало. Зокрема, це стосується спільного україно-бельгійського підприємства Ватра-Шредер, товариства Натурпродукт-Вега, заводу Оріон... У цьому році група студентів ФМБМ побувала на відомому україно-німецькому підприємстві Леоні, що у Стрию на Львівщині. Там виготовляють кабельні системи до автомобілів ОреlAstra. Маємо намір і надалі співпрацювати з цим підприємством, відправляючи на практику студентів економічних спеціальностей.

Багато наших випускників працюють у банківському бізнесі, це також така структура, яка стосується зовнішньоекономічних операцій. Є також пропозиції від різних торгових представництв, фірм з міжнародних транспортних перевезень, митних служб.

Загалом я вважаю, що фахівець, який є випускником нашого факультету, - це перспектива. І ми зобов'язані створювати для студентів необхідні умови, щоб вони стали ерудованими спеціалістами.

На завершення розмови поцікавився у Анатолія Михайловича, чи не зациклюються майбутні фахівці факультету лише на навчальному процесі. І довідався, що не лише фаховими справами живуть тут.

- Більшість наших не тільки студентів, а й викладачів беруть активну участь, скажімо, у художній самодіяльності, спортивних змаганнях, - підкреслив він. - Останнім часом і для цього в університеті створені необхідні умови. У нас, приміром, навчається багато іноземців, які із задоволенням займаються фізкультурою і спортом. Прекрасна у нас і художня самодіяльність. До речі, за підсумками цьогорічного конкурсу Студентська ліра з одинадцяти факультетів наш навчальний підрозділ посів призове третє місце, а на загальноуніверситетській спартакіаді показав четвертий результат. Тож не самим лише навчанням живуть наші студенти.

Ярослав Мармаш