У Тернополі на нобелівських читаннях говоритимуть і про земляка


 
Традиція проведення Міжнародних Тернопільських нобелівських читань склалася на Тернопільщині 16 років тому. Відбуваються вони, як правило, 10 грудня, у День імені Нобеля, у національне свято Швеції, коли геніям людства в Стокгольмі та Осло вручають чергові нобелівські нагороди.

 

Нобелівські читання відбудуться сьогодні, 10 грудня, у Центрі євростудій на бульварі Шевченка. Науковці, письменники, громадські діячі та журналісти говоритимуть на тему премії пам’яті Альфреда Нобеля з економіки. Читання розпочнуться о 15 годині.

Цього року до читань запрошені, окрім українських вчених, і представники Посольства Королівства Швеція в Україні. Запрошені, до речі, матимуть змогу послухати і про уродженця Тернопільщини Шмуеля Агнона, який став нобелівським лауреатом. Цю доповідь готує директор обласного архіву Богдан Хаварівський.

– Нобелівські читання - це більше науковий захід, – каже Богдан Хаварівський. – Але я вважаю, що прийти і послухати, про що там говоритимуть, буде цікаво багатьом людям.

Окрім основної теми, учасники Читань обговорюватимуть питання історії науки, проблеми Нобелівського руху в нашій країні, досягнення громадян України, які сягають Нобелівського рівня.