Чемпіони навчаються в ТНЕУ

Студентська команда Тернопільщини, укомплектована здебільшого представниками ТНЕУ, ще за кілька етапів до завершення VIII літньої універсіади впевнено лідирує не лише у своїй підгрупі, а й має шанс посісти призове місце серед усіх вузів України

Відколи стартували головні студентські змагання України, інтерес до них зростає доволі стрімко. Як відомо, цей спортивний форум проводиться раз в два роки, і щоразу розширюється не лише програма універсіади, а й збільшується кількість бажаючих взяти в ній участь.

Скажімо, у цьогорічному змагальному дійстві в підгрупі вузів, у яку входить і Тернопільський національний економічний університет, боротьбу за призові місця ведуть понад сорок навчальних закладів. Змагання тривають уже впродовж кількох місяців. У кінці липня визначаться кращі представники із завершальних видів спорту, але вже нині можна говорити, що спортсмени Тернопільщини виступили просто тріумфально...

Власне, про це й ведемо розмову із завідувачем кафедри спорту ТНЕУ, заслуженим тренером України Романом ЦИКВАСОМ.

- Особливість цьогорічної універсіади полягає в тому, що вона проходила, так би мовити, в два етапи, - розповідає Роман Станіславович. - Спочатку визначали кращих спортсменів на обласному рівні. Команда нашого університету виявилася сильнішою в одинадцяти видах спорту із чотирнадцяти представлених. Таким чином фактично на дев'яносто відсотків збірна Тернопільщини була укомплектована студентами-спортсменами ТНЕУ.

- Вона і взяла участь у змагальних баталіях на всеукраїнському рівні... Тут, як відомо, віддавна тернополяни конкурують за першість в підгрупі з командою Хмельницького національного університету.

- З особливою приємністю хочу повідомити, що за лічені дні до завершення VIII літньої універсіади наша команда впевнено лідирує у своїй групі вузів, випереджаючи головних конкурентів-хмельничан майже на півтори тисячі очок. Уперше в історії нашого навчального закладу впевнено очолюємо підсумкову турнірну таблицю. Раніше ж ми двічі були срібними призерами та одного разу піднімалися на третю сходинку пдесталу пошани.

- Виходячи зі сказаного, можна стверджувати, що студентам Тернопільщини підкорилася чемпіонська вершина VIII літньої універсіади чи, можливо, це ще факт не доконаний?

- Думаю, що до фінішу змагань зможемо лише збільшити розрив від наших найближчих переслідувачів у підгрупі. Більше того, маємо усі підстави розраховувати на відчутний прогрес і в підсумковому рейтингу універсіади за участю команд усіх навчальних закладів України. На попередньому студентському спортивному форумі наш університет серед більш як чотирьохсот вузів у підсумковій таблиці перебував на сьомій позиції. Цьогоріч у нас є всі підстави розраховувати на те, аби обійти і цілий ряд тих навчальних закладів, які два роки тому були на провідних ролях. Не хотів би випереджати подій, але не виключаю і такого варіанту, що зможемо посісти одне з призових місць.

- Скажіть, Романе Станіславовичу, на вашу думку, завдяки чому передусім вдалося добитися таких високих успіхів на цьогорічних універсіадських змаганнях?

- Це стало можливим передусім тому, що у нашому навчальному закладі вже давно цілеспрямовано дбають про розвиток фізичної культури і спорту. Робиться усе для того, аби майбутні спеціалісти за час навчання мали можливість не лише здобути необхідні фахові знання, а й фізично вдосконалитися. Про це піклуються не лише, скажімо, на кафедрі спорту чи в нашому центрі фізичної культури і спорту, а й керівники усіх факультетів докладають максимум зусиль, аби студенти могли належним чином загартовувати своє здоров'я, підвищувати спортивну майстерність: Більше того, між навчальними підрозділами постійно ведеться здорова конкуренція, в ході якої визначається і кращий спортивний колектив.

Я вже не кажу про те, що і з боку ректорату маємо солідну підтримку в усьому, що стосується розвитку фізкультури і спорту. Йдеться не лише про фінансові чинники, а чисто психологічно наші студенти-спортсмени відчувають до себе постійну увагу і повагу. Наведу лише один приклад. На цьогорічні фінальні змагання з легкої атлетики за програмою VIII літньої універсіади України, які проходили на НСК «Олімпійський», приїжджав у Київ підтримати своїх студентів і ректор університету Сергій Ілліч Юрій. Здавалося, що тут такого. Але, як потім розповідали спортсмени нашої команди, для них це було найкращим стимулом у нелегкій боротьбі за високі спортивні результати.

Ось усі ці названі компоненти та багато інших якраз і посприяли тому, що наша команда зуміла піднятися на вершину головних всеукраїнських студентських змагань.

- А кого, скажімо, із тих спортсменів-студентів університету, які зробили найбільший внесок в перемогу, могли б відзначити?

- Чесно кажучи, наразі не хотів би називати конкретних імен, оскільки ще не підбиті остаточні підсумки змагань. Однозначно можу лише констатувати, що в цьому успіхові є заслуга усіх членів збірної команди Тернопільщини. Усі вони докладали максимум зусиль, аби гідно представити свій навчальний заклад. Деякі наші прославлені спортсмени навіть не поїхали на важливі тренувальні закордонні збори, віддавши перевагу виступам на універсіаді. Йдеться, зокрема, про заслужених майстрів спорту з боротьби дзюдо Романа Гонтюка, Віталія Бубона, Марію Семенюк, одного з кращих марафонців світу, майстра спорту міжнародного класу Дмитра Барановського, який, до речі, вже виборов ліцензію на право участі в Олімпійських іграх, які відбудуться наступного року в Пекіні.

І усі ці факти свідчать про те, що не лише університет дбає про своїх студентів-спортсменів, а й вони роблять усе від них залежне, щоб рідний вуз був попереду не тільки в навчанні, а й у спорті.

Ярослав Мармаш