Міжнародні контакти ТНЕУ

Єдиний науковий простір Європи і завдання економічної науки

У жовтні Тернопільський національний економічний університет мав велику честь приймати в своїх стінах економічну еліту та започаткувати традицію проведення міжнародних наукових конференцій на найбільш актуальні економічні теми. З 24 по 26 жовтня в університеті проходила перша науково-практична конференція «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки». Вона зібрала кращих представників не тільки нашої держави, а й країн партнерів - Республіки Польщі, Російської Федерації, якими нас пов'язують дружні стосунки, а з вищими навчальними закладами укладено договори про навчальне і науково-дослідне співробітництво.

Проведення конференцій основною складовою важливого процесу формування єдиного наукового простору Європи. Від рівня розвитку економіки, її стабільності залежить державне фінансування наукових досліджень. Ця конференція дала можливість поділитися досвідом, науковими напрацюваннями, заклала підвалини теоретичних постулатів практичної реалізації та впровадження новітніх технологій в систему формування єдиного наукового простору і завдань економічної науки.

Тернопільський національний економічний університет уже сорок років поспіль живе насичено, визначає перспективи на майбутнє. Добру славу вищому навчальному закладу творили і творять люди, які несуть нове мислення, культ знань, високу ерудицію і національну свідомість. Цілеспрявана діяльність науковців і дослідників ТНЕУ забезпечила створення визнаних наукових шкіл, нових розробок і сучасної системи підготовки кадрів. Як свідчать історичний досвід і сьогодення, суспільство потребує формування нової генерації науковців, які разом з глибокими фундаментальними спеціальними знаннями здатні до нестандартних рішень, вміють креативно мислити, виявляти проблеми, знаходити і реалізовувати нетривіальні шляхи їх вирішення.

З вітальним словом до гостей і учасників конференції звернувся перший проректор національного економічного університету Григорій Павлович Журавель. Він зазначив, що у Тернополі прагнуть створити вищий навчальний заклад як храм науки, де панують вільна думка, обмін досвідом, дискусії. Сьогодні життя університету насичене - це науковий пошук. Ділитися досвідом - означає розвивати науку, освіту.

Далі Григорій Павлович сказав, що надзвичайно приємно приймати близьких сусідів - поляків у стінах університету. Серед запрошених є гості з восьми польських ВНЗ: Гданського університету, Краківської економічної академії, Жешувського університету, Куявсько-Поморської школи, Лодзького університету та інших. Хочу зазначити, що ми вже не один рік поспіль підтримуємо дружні стосунки з Польщею. В нашому університеті кілька років працює українсько-польська програма фінансів і страхування та українсько-польська школа права, де ми обмінюємось досвідом із зарубіжними колегами. Я думаю, що наша постійна співпраця буде сприяти розвитку освіти як у нас в Україні, так і в Польщі...

Вітаючи учасників конференції, проректор з наукової роботи Алла Федорівна Мельник зазначила, що університет вперше проводить конференцію, яка стосується формування єдиного наукового простору Європи. Рішенням Європейського парламенту почата робота над формуванням єдиного наукового простору Європи. Україна, як сусід Європейської спільноти і в майбутньому, можливо, член ЄС, повинна сприяти розвитку єдиного економічного та наукового простору. Ми сьогодні маємо можливість перейняти досвід від наших польських партнерів. Зараз ми тільки вчимося жити за європейськими стандартами. Наш університет має багато зв'язків з провідними університетами не тільки Європи, а й усього світу. Я думаю, що інтеграція України в Європу вже почалася.

Далі слово мав проректор з навчальної роботи (міжнародні зв’язки) ТНЕУ Євген Васильович Савельєв. Він розповів про те, що університет підтримує контакти з 38 країнами світу. У вузі діють українсько-нідерландський факультет економіки та менеджменту, інтегрована німецькомовна програма двох дипломів з міжнародної економіки, українсько-польська програма фінансів та страхування, англомовна програма з міжнародної економіки і туризму, українсько-американська програма з комп'ютерних наук, школа польського та європейського права. ТНЕУ також проводить обмін студентами, стажування викладачів за такими програмами, як: UGRAD, FSA Undergraduate program, The Short-lerm Travel Grants, та інші. Студенти із 20 країн світу навчаються в університеті. Створено підготовче відділення для іноземних громадян, де проводиться обмін досвідом студентів з Індії, Алжиру, Франції та інших країн з нашими студентами.

Бурхливими оплесками було зустрінуто виступ польської колеги Анни Гнатишчіковської (Куявсько-Поморська школа). Вона, зокрема, мовила: «Вважаю, що ми обміняємось досвідом з нашими українськими колегами. Минулого року ми підписали договір про співпрацю з ТНЕУ і плідно контактуємо й надалі. Я впевнена, що наша спільна робота допоможе Україні приєднатися до великої європейської сім'ї».

Пленарне засідання завершив виступ Ігоря Михайловича Таранова - директора українсько-польської програми фінансів і страхування. Він сказав: «Широкий спектр міжнародної діяльності дав основу для створення у ТНЕУ факультетів та навчальних підрозділів, що сприяють розвитку міжнародних відносин і виходу на міжнародну арену. Одним з таких навчальних підрозділів є українсько-польська програма фінансів і страхування. З метою розширення науково-дослідного співробітництва українсько-польської програми фінансів і страхування було організовано співпрацю з вищими навчальними закладами Польщі. Підписано безстроковий договір про навчальне і науково-дослідне співробітництво з Літньою школою польської мови і культури Жешувського університету. Так що наш університет уже почав плідну співпрацю з сусідами, а конференція тільки зміцнить і поглибить наші стосунки».

Учасники конференції працювали також у тематичних секціях.

Відділ інформації

та зв'язків з

громадськістю ТНЕУ.