НА МІЖНАРОДНУ АРЕНУ УКРАЇНСЬКІ ВНЗ БУДУТЬ ВИХОДИТИ РАЗОМ

Об'єднавши досягнення в галузі міжнародних відно­син. Луганський національний педагогічний універ­ситет ім. Тараса Шевченка і Тернопільський націо­нальний економічний університет матимуть перспек­тивну базу для розвитку зовнішніх контактів та співпраці із західними колегами.

Найголовніше заклання на майбутній навчальний рік для луганських та тернопільських учених -- спільна участь у про­ектах за однією з найпопуляр-ніших та найпреcтижніших програм TEMPUS. ЛНПУ та ТНЕУ — серед ВНЗ, які за результатами минулорічного рейтингу Міністерства освіти і науки України були визнані лідерами вітчизняної вищої освіти. Луганський національ­ний педагогічний університет ім. Тараса Шевченка сьогодні знають як надійного науково­го партнера. Учені універси­тету здійснюють наукові дос­лідження в рамках міжнарод­них проектів та грантів. Сьо­годні ЛНПУ продуктивно співпрацює з навчальними зак­ладами Австрії, Білорусі, країн Близького Сходу, Китайської Народної Республіки, Латвії, Нідерландів, Німеччини. Ро­сійської Федерації, США, Франції, Естонії, Японії тощо.

Одним із найвагоміших до­сягнень в університеті вважа­ють перемогу на всеукраїн­ському конкурсі вищих на­вчальних закладів та здобуття права готувати в Луганську фахівців за найпопулярнішими у світі бізнес-програмами МВА провідного американ­ського університету Франклін Пірс на пільгових умовах.

ЛНПУ — член Міжнародної та Європейської асоціацій уні­верситетів, ініціатор створен­ня Асоціації ректорів педагогі­чних університеті» Європи.

Нині у ЛНПУ здобувають освіту студенти з ІЗ країн світу, викладають педагоги з 15 дер­жав. Найбільш ефективні парт­нерські відносини склалися в університету з навчальними закладами   К.НР.   Щорічно кількість студентів, які при­їжджають на навчання до Лу­ганського університету ім. Та­раса Шевченка, збільшується майже вдвічі. Уже кілька років іі одному з вищих навчальних закладів Китаю успішно фун­кціонує Центр української культури, відкритий з ініціати­ви керівництва ЛКПУ.

Тернопільський національ­ний економічний університет також успішно співпрацює з європейськими та американ­ськими ВНЗ. На факультеті комп'ютерних та інформацій­них технологій діє українсько-американська англомовна про­грама двох дипломів підготов­ки бакалаврів комп'ютерних наук (разом з американським університетом у Болгарії та уні­верситетом штату Мен).

Із Дрезденським технічним університетом ТНЕУ пропонує своїм студентам інтегровану німецькомовну та українсько - мовну програму двох дипломів з міжнародної економіки. До структури університету інтег­ровано українсько - нідерландський факультет економіки й менеджменту. На факультеті міжнародного бізнесу та менеджменту діє українсько-грецько-іспанська програма підго­товки бакалаврів з міжнарод­ної економіки та туризму. У ТНЕУ багато польських парт­нерів. Факультет фінансів та страхування вважається українсько-польським, деякі предме­ти тут викладають польською мовою.

— Наші університети обра­ли схожі напрями міжнарод­ної діяльності, — говорить го­лова Наглядової ради ЛНПУ Віталій Курило. І успіхи на­ших тернопільських колег підтверджують правильність такої зовнішньої політики уні­верситетів.

Особливо цінним Луган­ський національний педагогі­чний університет вважає досвід ТНЕУ в отриманні  коштів Євросоюзу на створення Цен­тру європейських та міжнарод­них досліджень, а також на розробку та впровадження в навчальний процес англомов­них програм спеціальності «Міжнародна економіка». «Ці кошти було виділено в рамках реалізації    двох    проектів TEMPUS, — пояснює Віталій Курило. — Наступного року ТНЕУ знову планує подавати свої проекти за цією програ­мою на конкурс до Європей­ської комісії. Плануємо залучитися до цих проектів як партнери. Ми беремо на себе зобов'язання сприяти збільшен­ню кількості іноземних сту­дентів ТНЕУ за рахунок про­ведення реклами цього на­вчального закладу в Китаї.

Прес-центр ЛНПУ