ШЛЯХОМ ІННОВАЦІЙНОЇ НАУКОВОЇ ДУМКИ -

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЕКОНОМІКА У ТНЕУ

На запрошення факультету аграрної економіки і менеджменту з 26 лютого по 03 березня 2007 р. у Тернопільському національному економічному університеті перебував з офіційним візитом доктор економічних наук Бенедикт Герман (університет Нотенгем (Англія), до 2005 р. доктор Б. Герман працював у Гарвардському університеті, який став альма-матер для 30 випускників - лауреатів Нобелівської премії).

Доктор Б. Герман з 1996 р. по 2000 р. працював секретарем асоціації APOLLO e. V. На цей період припадає початок співробітництва і активний розвиток міжнародних зв'язків факультету аграрної економіки і менеджменту у напрямку стажування та навчання студентів у Федеративній Республіці Німеччина. Завдяки цьому Тернопільський національний економічний університет належить до шести вищих навчальних закладів України, з якими Асоціація зі співробітництва в галузі сільського господарства, екології та розвитку села у Східній Європі - APOLLO e. V. (Arbeitsgemeinschaft fьr Projekte in Цkologie, Landwirtschaft und Landesentwicklung in Osteuropa e. V.) активно співпрацює впродовж: останнього десятиріччя. До того ж першість серед вітчизняних ВНЗу цьому питанні за висновками представників асоціації належить ТНЕУ.

Восени 2001 р. за активного сприяння доктора Б. Германа як співробітника Німецької консультативної групи з питань економічних реформ при Уряді України було організовано навчально-наукову екскурсію до нашого Університету для 50 студентів Інституту аграрної економіки університету Геттінген ім. Георга Августа (ФРН). До речі, це найбільша екскурсія іноземних студентів в історії Тернопільського національного економічного університету, а бібліотечний фонд нашого ВНЗ тоді поповнився подарованими німецькою стороною новими науковими виданнями. Вчені та аспіранти вищих навчальних закладів обох країн взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції на тему „Стратегія розвитку аграрної економіки України: проблеми і перспективи" (осінь 2001 p.), а пізніше - в культурно-спортивній програмі.

Поряд з цим важливе місце у контексті поглиблення міжнародного співробітництва між вищими навчальними закладами посідає проведення наукових досліджень. Сюди належать і економічні експерименти, які у період з 28.02.2007р. по 03.03.2007р. спільно проведені університетом Нотенгем і ТНЕУ. Такі науково-економічні експерименти фінансуються різними науково-дослідницькими закладами Європи і вже реалізовані, що стало можливим також завдяки особистому активному науковому пошуку доктора Б.Германа і досконалому володінню ним англійською, німецькою, французькою, іспанською, російською та арабською мовами у СІЛА, Англії, Німеччині, Швейцарії, Данії, Росії, Білорусі, КНР, Японії, Південній Кореї, Омані, Саудівській Аравії, Туреччині, Греції та інших країнах світу.

Науково-економічні експерименти - невід'ємна практична частина розвитку і обґрунтування гіпотез, наукових моделей і теорій у галузі експериментальної економіки. Експериментальна економіка - це новітня наука, яка у Західній Європі і США активно розвивається лише протягом останніх 25-30 років, а в Україні - фактично невідома. Суть експериментальної економіки полягає у розробці наукових висновків і рекомендацій, що відповідають методологічній схемі пізнання „експеримент - теорія (модель)", а не традиційним класичним підходам, у певній мірі з суб'єктивним чи тенденційним філософським забарвленням - „теорія (філософія) - модель".

Зрозумілою є важливість підтримки і розвитку такого напрямку перспективних наукових досліджень та й цілої галузі нової економічної науки у Тернопільському національному економічному університеті, що беззаперечно визначатиме його роль лідера у сфері інновацій сучасної економічної думки і освіти в Україні. Важливим аспектом експериментальної економіки є її фундаментальність, тобто основоположність, і практичне застосування на відміну від подекуди безпредметних наукових дискусій на теми глобалізації, євроінтеграції, трансформації економіки і різного роду інших загальних проблем, що притаманні у великій мірі більшості пострадянських країн, де реалізуються усталені десятиріччями традиційні підходи наукового пізнання і його організації, які сьогодні видаються вже досить стереотипними та архаїчними. Перспективи розвитку експериментальної економіки становлять величезний потенціал і у Тернопільському національному економічному університеті сприятимуть впровадженню сучасних зразків світових наукових досліджень у вітчизняну науку, освіту та навчальний процес, а також безпосередній практичній інтеграції України у світове співтовариство.

Учасниками комп'ютерних та письмових науково-економічних експериментів у нашому Університеті, які були проведені у залі бібліотеки електронних ресурсів і навчальних аудиторіях ТНЕУ, стали 224 студенти усіх факультетів університету. Студенти запрошувалися до участі випадково і за добровільною згодою. Для у сіх це було новим досвідом і, звичайно, можливістю завдяки самостійному прийняттю рішень в процесі експерименту заробити певну частину коштів для поповнення особистого студентського бюджету. Слід відмітити, що явка студентів становила 120 %, тобто кожний 5-ий студент за власною ініціативою запрошував взяти участь в експерименті свого знайомого. Студенти, володіючи наданим на початок експерименту певним стартовим бюджетом коштів (гульденів), особисто вибирали економічні рішення стосовно подальшої кооперації з іншими учасниками своєї групи, а в кінці - одержували готівкою зароблені кошти у гривнях (переведених за визначеним обмінним курсом гульденів). Студенти зголошувалися для подальшої участі у науково-економічних експериментах, подаючи списки своїх електронних адрес, на які будуть вислані запрошення для участі у подібних експериментах у майбутньому.

02 березня 2007 р. на факультеті аграрної економіки і менеджменту доктор Б. Герман виступив з науковою доповіддю перед студентами, аспірантами і викладачами про свої дослідження та їх результати, які були проведені у багатьох країнах світу і будуть опубліковані згодом.

Під час свого візиту до Тернопільського національного економічного університету доктор Б. Герман зустрівся з ректором С.І. Юрієм, де було обговорено можливі напрямки подальшої співпраці між університетом Нотенгем і ТНЕУ.

Висловлюємо щиру подяку за підтримку і допомогу в організації проведення науково-економічних експериментів ректору Університету – С.І. Юрію, управлінню міжнародних зв'язків університету, директору бібліотеки К.З. Возьному, працівникам бібліотеки електронних ресурсів і центру підготовки магістрів, особисто декану Україно-Нідерландського факультету Л.В. Гаврилюк-Єнсен, а також усім студентам університету - учасникам експериментів.

Микола Горлачук, заступник декана з ДФН ФАЕМ