У ювілейний рік – статус національного


Відійшов у минуле 2006 рік... Для Тернопільського національного економічного університету він виявився особливо пам'ятним. І справа не лише в тому, що це був ювілейний рік. Варто відзначити і те, що в цей період в житті навчального закладу відбулося чимало важливих подій, які стали своєрідним підсумком роботи вузу за його сорокарічну історію існування. Власне, про це і ведемо розмову з ректором ТНЕУ, професором Сергієм ЮРІЄМ.

Наперекір скептикам - самовіддано працювали

- Рік, що минув, для нашого університету був надзвичайно на­пруженим, - каже Сергій Ілліч.

 - Та в підсумку, мабуть, кожен вик­ладач і студент загалом задово­лені тим, що причетні до творення історії рідного вузу. Аналізуючи пройдений шлях від початку мину­лого навчального сезону, коли ми тільки збиралися втілювати в жит­тя непрості завдання, аби гідно відзначити ювілейний рік, можу сказати, що в цілому зуміли довес­ти насамперед самовідданою працею закономірність присвоєн­ня нашому університетові статусу національного.

Звичайно, ми добре усвідом­лювали, наскільки важко буде до­битися цього високого звання. А тому впродовж останніх років на­магалися робити усе для того, аби і викладацький склад вузу за нау­ковими критеріями відповідав не­обхідним нормам, і матеріальна база суттєво зміцніла. Багато вже було зроблено, але в ювілейному 2006 році ми поставили перед ко­лективом завдання попрацювати з максимальною самовіддачею, аби не залишалося жодних невирішених питань.

Звісно, були скептики, які не вірили в те, що нам вдасться за ко­роткий період часу «підчистити» усі проблемні позиції. Але ми це зробили. І основний акцент було спрямовано на поліпшення матеріальної бази. З цією метою поча­ли не пише будівництво нових споруд але й привели у належний стан наявні навчальні корпуси, гурто­житки. Особливо активна робота проводилася також в тому напрям­ку, аби наші викладачі мали усі необхідні умови для підвищення свого фахового рівня.

- На вашу думку, Сергію Іллічу, скільки часу тривала інтенсивна робота колективу, аби виконати усі необхідні умови для отримання статусу націо­нального?

-Вважаю, що наш навчальний заклад ішов до цієї мети усі сорок років. Якщо ж говорити більш конк­ретно,   приблизно років десять тому професор нашого вузу Воло­димир Павлович Вихрущ, якого, на жаль, вже нема серед живих, вперше висловив думку, аби доби­ватися статусу національного. Правда, тоді його пропозиція не отримала належної підтримки. Та запропонована ідея вкарбувала­ся у свідомості багатьох викладачів і фактично з цього часу вона по­ступово втілювалася в життя. А вже впродовж останніх кількох років наш колектив цілеспрямовано і натхненно працював над тим, аби університет здобув статус націо­нального.

-Перед 2006 роком колектив університету мав уже всі підста­ви розраховувати на те, аби йому присвоїли це високе зван­ня?

-Цей рік став для нас своєрід­ною фінішною прямою. Усі не­обхідні бар'єри ми вже подолали і залишалося лише добігти до кінцевого рубежу.

Указ зачитав Президент України

-А мали упевненість в тому, що саме у ювілейний для вузу рік зможете отримати національ­ний статус?

-Чесно кажучи, навіть у той день, коли Президент України Віктор Ющенко прибув у Тернопіль, не мали з цього приводу достовір­ної інформації. Лише після того, як він провів нараду в облдержад­міністрації і вже відправлявся на зустріч з колективом університету, мені повідомили, що є документ про присвоєння нашому вузові на­ціонального статусу.

Особливо приємно було, що указ з цієї нагоди зачитав особис­то Віктор Андрійович Ющенко, ви­пускник нашого навчального зак­ладу, який завжди з неприхованою гордістю говорить про те, що перші свої фахові навики здобув у тодіш­ньому фінансово-економічному інституті.

-Треба сказати, що останнім часом мало не щороку у вашому вузі відбуваються пам'ятні події. Якщо не помиляюся, у 2005 році він був перейменований з ака­демії народного господарства у державний економічний універ­ситет?..

Усе це закономірний процес зростання навчального закладу. Ми починали з відділення, факуль­тету, відтак були інститут, академія, університет. Не можна сказати, що нас не влаштовував рівень академії, але ми керувалися передусім ви­могами сьогодення. Аби нарівні співпрацювати на світовому осві­тянському ринку, якраз і потрібна була ця реорганізація. У статусі ун­іверситету з'явилися значно ширші можливості для взаємостосунків на міжнародному рівні. Свідченням визнання в цьому напрямку є плідна співпраця університету з де­сятками провідних навчальних зак­ладів Німеччини, США, Нідер­ландів, Болгарії, Польщі, Словаччи­ни, Греції та інших країн.

І треба зауважити, що той час, коли взаємостосунки обмежували­ся лише формальним підписанням угод, вже закінчився. Тепер наші професори їздять у закордонні уні­верситети читати лекції, а їх спеціалісти передають свої знання і досвід майбутнім тернопільським економістам, фінансистам і навіть приймають в них іспити. Тобто іде вже процес безпосереднього взає­мопроникнення навчальних про­грам закордонних вузів у наші, а наших-у їхні. І це, безперечно, зба­гачує процес підготовки кваліфіко­ваних фахівців.

Виховуємо патріотів і за кордоном

- Як відомо, ТНЕУ – фактично єдиний нестоличний український вуз, який має свою філію за кор­доном, а саме у Вірменії...

Створена вона лише кілька років тому, але вже користується великою популярністю. Особливо у тих місцевих мешканців які мають українське коріння. У Єревані, де міститься  цей  навчальний підрозділ нашого університету, ство­рені для студентів непогані умови. Там вони не лише мають змогу фахово оволодіти обраною спец­іальністю, а й вдосконалити знан­ня української мови, глибше ознай­омитися із традиціями нашого на­роду. Отож виховуємо не лише ква­ліфікованих спеціалістів, а й патріотів нашої держави.

-  Звісно, Сергію Іллічу, при­своєння університетові статусу національного - це неабияке мо­ральне задоволення для колек­тиву. Але є, мабуть, і певні пере­ваги в плані матеріального сти­мулювання, поліпшення побуто­вих умов для студентів та викла­дачів.

-  Це високе звання, безпереч­но, мобілізує людей до праці. У свою чергу з'явилося більше мож­ливостей для її стимулювання. І вже з першого грудня минулого року ми змогли збільшити кожно­му працівникові зарплату на сім відсотків, а з вересня 2007-го підви­щимо ще на десять. Все це -   за рахунок зароблених вузом коштів. Завдяки статусним змінам ще на­прикінці минулого року ми змогли залучити чималі кошти на будівниц­тво гуртожитку, бібліотеки, басей­ну. Це буде своєрідний культурно-побутовий комплекс, де і студенти, і викладачі зможуть поруч жити, вчитися і відпочивати. І є всі підста­ви до кінця 2008 року завершити його спорудження. Як мовиться, ми не стоїмо на місці, а намагаємося в усьому рухатися вперед. І це - наше кредо.

Останнім часом Президент України Віктор Ющенко, можна сказати, частий гість у Тернополі. До певної міри цим можна завдя­чувати навчальному закладові, в якому проходили його сту­дентські роки...

- За півтора року він побував у рідному вузі тричі. Як відомо, ос­таннім часом багато критики лунає на адресу нашого Президента, але, погодьтеся, що тягар відповідаль­ності, який йому доводиться нести, неймовірно великий. І все ж, попри неабияку зайнятість, Віктор Андрійо­вич намагається викроювати у своє­му щільному графіку час, аби відвіда­ти вуз, в якому навчався. І це свідчить про його повагу до того колективу, який допоміг освоїти фінансово-еко­номічну професію. З іншого ж боку, Президент, мабуть, черпає і певну наснагу в місцях своєї юності.

Віктор Ющенко вклоняється педагогам

- Що вам, скажімо, найбільше запам'яталося з останнього візи­ту Президента України Віктора Ющенка в університет?

-Звичайно, незабутнім назавж­ди залишиться той момент, коли Віктор Андрійович зачитував указ про надання навчальному закладові статусу національного. Та був ще один епізод, який особливо запав у серце. З нагоди приїзду Президен­та наші провідні професори, вчені одягнули мантії і зібралися в залі за­сідань. Зайшовши туди, Віктор Андр­ійович, зворушений такою увагою, вклонився присутнім. І це був вияв особливої поваги - як до тих людей, які свого часу ще його вчили, так і до тих, поряд з якими проходили сту­дентські роки. Такий вчинок першої особи держави свідчить про велику людяність і простоту.

-Кожен приїзд Віктора Ющенка в свою альма-матер, безперечно, має певний виховний ефект і на сту­дентів. Це своєрідний стимул до на­вчання, бо в перспективі після зак­інчення університету також можна обійняти високу посаду...

А я на зустрічі з першокурсника­ми завжди кажу про те, що наш вуз закінчили чимало відомих нині фахівців, політиків, вчених, і вони також можуть у майбутньому досяг­ти вагомих вершин. Адже, крім Вікто­ра Андрійовича, цей навчальний зак­лад закінчили, скажімо, Сергій Іва­нович Лєкар та Микола Ярославо­вич Романів, які нині працюють зас­тупниками голови Державної подат­кової адміністрації України. Є ще серед наших випускників заступник міністра освіти і науки Федір Григо­рович Огонь. Весь фінансовий блок освітянського відомства країни ле­жить на його плечах. І таких при­кладів міг би назвати ще багато.

Ростимо надійну молоду зміну

-      Наскільки відомо, Сергію Іллічу, минулий рік був досить вда­лим для молодих науковців та викладачів, які зуміли суттєво підвищити свій фаховий рівень. Це свідчить, що зміна поколінь в уні­верситеті проходить на високому рівні.

-      Не можу не погодитися з вами. Адже справді минулий рік був як ніко­ли плідним в плані фахового зрос­тання наших працівників. Досить сказати, що сорок троє викладачів стали кандидатами наук, четверо за­хистили докторські дисертації. При­ємно також зауважити, що наш докторант Ірина Олегівна Іващук торік була нагороджена Державною пре­мією в галузі науки і освіти. Такі відзнаки були запроваджені Прези­дентом України кілька років тому і їх присвоюють обмеженій кількості мо­лодих учених. Визначають лауреатів шляхом таємного голосування, по­передньо глибоко проаналізувавши комплекс запропонованих наукових робіт... Тому ми дуже задоволені, що саме представник нашого університету удостоєний такої почесної на­городи.

- Це свідчить про те, що в уні­верситеті ведеться планомірна робота в цьому напрямку, що, влас­не, і сприяє активному розвитку наукової думки?

- Намагаємося усіма доступни­ми засобами допомагати тим на­шим молодим викладачам, ученим, які прагнуть підвищувати свій фахо­вий рівень. Вони мають змогу за підтримки університету видавати монографії та підручники, стажува­тися за кордоном чи в профільних вузах України. В міру можливості на­магаємося допомагати матеріаль­но, а також шляхом зменшення на­вчального навантаження, аби вони могли закінчити у стислі строки свої роботи. Недавно у мене відбулася зустріч із чотирнадцятьма нашими молодими науковцями, які працю­ють, так би мовити, на далеку перс­пективу. Позитивних результатів їх роботи ми очікуємо в 2008-2010 ро­ках. А є інша група, на плоди праці яких очікуємо вже цього-річ. Коротко кажучи, процес зміцнення кадрово­го потенціалу університету прохо­дить творчо і планомірно. Власне, так і повинно бути у вузі, який дбає про перспективу.

Дбаємо не лише про навчання

-      Відомо, що в ТНЕУ дбають не лише про підвищення рівня знань студентів та викладачів, а й не меншу увагу приділяють, при­міром, духовному та фізичному вихованню молодого покоління. Свідченням цього є, зокрема, не­абиякі спортивні досягнення пред­ставників очолюваного вами на­вчального закладу. Особливо ус­пішним в цьому аспекті був юві­лейний для вузу 2006 рік.

-      Якщо говорити про здобутки в сфері високих спортивних досяг­нень, то вони були досить вагоми­ми. Торік, скажімо, жіноча волей­больна команда університету «Га­личанка» завою­вала срібні наго­роди в чемпіонаті України серед клубів суперліги. Раніше наші дівчата двічі були бронзовими при­зерками цих змагань, вибо­рювали Кубок України, але на срібну вершину піднялися впер­ше. Четверте місце в суперлізі посів і наш ганд­больний колек­тив «Економуніверситет-Енерго», а баскетбол­істи БК «Тернопіль - ТНЕУ» у вищому дивізіоні всеукраїнського чемпіонату також у сезоні-2006 піднялися на другу сходинку п'єдесталу поша­ни.

Не менш зна­чимі й індивідуальні здобутки наших майбутніх еко­номістів, фінансистів. Досить сказа­ти, що призеркою Всесвітньої олім­піади з дзюдо стала Марійка Семенюк, а Андрій Пушкар переміг у Куб­ку світу з армспорту серед професі­оналів. На чемпіонаті Європи із сам­бо не було рівних Тетяні Чик, а наш прославлений дзюдоїст Роман Гонтюк виборов бронзу на світовому чемпіонаті. Отож є ким гордитися нашому університетові на спортивній арені.

Студенти ТНЕУ - на Олімпіаду в Пекін

-  Уже традиційно спортсмени університету займають провідні ролі не лише на всеукраїнській ун­іверсіаді, а й вдало виступають на світовій.

-  Останнім   часом на всеукраї­нських студентських змаганнях ми стабільно посідаємо другі місця в комплексному заліку серед команд своєї групи, а серед більш як двох­сот вищих навчальних закладів Ук­раїни входимо в десятку кращих. Це досить високий показник. Але на цьогорічній універсіаді України має­мо усі підстави вийти нарешті на першу позицію в підгрупі. Власне, таке завдання ставимо перед наши­ми спортсменами.

Наші кращі спортсмени, сподіва­юся, успішно виступлять і на Всесвітній універсіаді (вона якраз у ці дні триває в Турині, а в складі ук­раїнської делегації є і ректор ТНЕУ Сергій Юрій - Я.М.). Хочу зауважи­ти, що вони нині активно готуються і до Олімпійських ігор в Пекіні. З особ­ливою приємністю відзначаю, що на цих головних стартах чотириріччя, крім срібного призера попередньої Олімпіади Романа Гонтюка, ма­ють шанс виступити ще четверо-п'ятеро наших студентів -спортсменів. Не буду наразі конкрети­зувати цей факт, аби, як кажуть, не наврочити, але гадаю, що в кількісному показнику не помилю­ся.

- Це означає, що минулий рік виявився успішним і в тому плані, що студентами університету стали чимало здібних молодих людей?

- Безперечно. Скажу лише, що в нашому вузі виявили бажання навчатися заслужений майстер спорту, два майстри міжнародно­го класу та більше десяти майстрів спорту. Про що свідчить цей факт? На мою думку, якщо до нас ідуть молоді люди, які вже чогось доби­лися в спорті, то вони сподівають­ся не лише здобути в університеті обрану професію, а й на те, що тут їм будуть створені належні умови для спортивного вдосконалення. Власне, завдання керівництва ТНЕУ і полягає в тому, аби макси­мально задовольнити найрізно­манітніші потреби наших сту­дентів.

Не зупинятимемося на досягнутому

-      І на завершення розмови, Сергію Іллічу, ще одне запитан­ня. Як бачимо, рік, що минув, ви­явився доволі успішним в бага­тьох аспектах, а головне - добилися поставленої мети: універ­ситет здобув статус національ­ного.   А що далі, якими бачите

-  І на завершення розмови, Сергію Іллічу, ще одне запитан­ня. Як бачимо, рік, що минув, ви­явився доволі успішним в бага­тьох аспектах, а головне - добилися поставленої мети: універ­ситет здобув статус національ­ного.   А що далі, якими бачите перспективи вузу?

-  Ми не маємо права зупиня­тися на досягнутому. Якщо після вдало проведеного року почнемо, як кажуть, спочивати на лаврах, то про які перспективи можна гово­рити? Тому й надалі треба щодня виходити на роботу з думкою, що ще не все зроблено, і ставити пе­ред собою, перед колективом нові завдання.

Ми живемо в такий час, що вже сьогодні треба думати навіть не про завтрашній, а про післязавт­рашній день. Бо якщо не будемо цього робити, то безнадійно відстанемо від сучасних темпів життя. Треба робити усе для того, аби кожен студент мав за честь вчитися в Тернопільському націо­нальному економічному універси­теті. Є в нас 800 місць на держав­ну форму навчання - хай їх виборюють найкращі. Але й ті решта студентів, за яких батьки платять гроші, нехай не думають, що бу­дуть байдикувати і без відповідних знань отримають дипломи. Вимоги будуть однакові до всіх. В ауди­торії кожен сту­дент повинен працювати і після певного пе­ріоду має відзвітувати про набуті знання...

У свою чергу керівники на­вчального закла­ду зобов'язані робити все для того, аби май­бутні фахівці не лише отримали добрі знання, а й мали належні побутові умови, могли повноцінно проводити своє дозвілля, займа­тись фізичним вдосконаленням, підвищувати свій культурний рівень.

І нас зараз особливо турбує те, що бракує для усіх місць у гурто­житках, що наші студенти не ма­ють такого рівня побуту, який є в їх ровесників з більш розвинутих країн. Ось нам зараз розробили проектно-кошторисну документа­цію на будівництво нового гурто­житку, де пропонують одну кухню на поверх. Але ж це вже не п'ят­десяті роки, а тому маємо забез­печити студента такими умовами, щоб він справді відчував, що про­живає в помешканні національно­го університету. Тільки тоді до нас йтимуть на навчання молоді люди не лише з усіх куточків України, а й з-за кордону.

Ярослав МАРМАШ.