Україні потрібні висококваліфіковані юристи.

І таких готують на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету

Коли десять років тому на теренах Тернопілля була створена вища юридична шкота, — вистачало скептиків, які твердили, що, мовляв, цей факультет не має майбутнього. На щастя, більшість громадян нашого краю мислять далекоглядніше, тому наважилися скерувати своїх дітей на здобуття вищої освіти за спеціальністю правознавство. І не прогадали. Саме про це розповіли самі випускники на урочинах з нагоди 10-річчя з часу заснування рідного факультету.

— Не відкрию таємниці, коли скажу, що керівники органів судової впади і правоохоронних органів області були зацікавлені у розвитку і зміцненні матеріальної бази факультету, — зізналася голова Тернопільського апеляційного суду Лідія Деркач. — Ми дбали про забезпечення майбутніх юристів необхідною юридичною літературою, укладали договори з керівництвом вузу про підготовку юристів для роботи в наших органах. З нетерпінням чекали першого, випуску юристів, які здобули вищу освіту у Тернополі! І наші сподівання не були марними — Тернопілля отримало висококваліфікованих фахівців, професійна майстерність яких зростає день у день. Молоді спеціалісти і надалі постійно розширюють свій юридичний світогляд, відповідально ставляться до виконання службових обов'язків. Підсумовуючи десятирічну працю, можу запевнити, що юридичний факультет Тернопільського національного економічного університету дає студентам ґрунтовні знання, прилучає майбутніх юристів до надбань світової і української юридичної науки.

Колегу підтримали начальник відділу роботи з кадрами прокуратури області Микола Слома, голова господарського суду Юрій Левандовський, заступник голови господарського суду Галина Андрушків, голова об'єднання "Тернопільська обласна колегія адвокатів" Валерій Міценко, заслужений юрист України, приватний нотаріус Анна Салій, співробітник економічного відділу Служби безпеки України в області Олександр Пиж (випускник 2003 року), начальник Тернопільського відділення Трансбанку Тарас Юрик (випускник 2002 року).

Не приховував радості і господар вузу — ректор університету Сергій Юрій, особливо наголошуючи на тому, що педагогічну когорту на юридичному факультеті поповнили свої ж випускники, які уже стали кандидатами юридичних наук або ж плідно працюють над кандидатськими дисертаційними дослідженнями. Адже діяльність колективу факультету, як і університету в цілому спрямована на підготовку висококваліфікованих юристів, а також економістів, дуже потрібних молодій незалежній Українській державі.

— За десять років наш факультет підготував понад півтори тисячі правознавців, — сказав в.о. декана юридичного факультету Володимир Возьний. — Вони успішно працюють юрисконсультами, працівниками кадрових служб державних підприємств, установ та організацій; викладачами правознавства у вищих закладах освіти (університетах, академіях, інститутах, коледжах) і загальноосвітніх закладах - гімназіях, ліцеях, школах; у правоохоронних органах - прокуратури, внутрішніх справ, Служби безпеки, митниці, податкової адміністрації та міліції; у судах - секретарями судових засідань, консультантами, судовими виконавцями, архіваріусами; у центральних органах законодавчої, виконавчої і судової влади, місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування; у контролюючих державних органах Антимонопольного комітету України, захисту прав споживачів, інспекції з контролю за цінами, природоохоронних органах.

Розмову продовжила заступник декана Людмила Труфанова, яка поінформувала, що сьогодні на факультеті навчається приблизно 900 студентів. З них: на денній формі -475, на заочній -425. На юридичному факультеті здійснюється підготовка фахівців зі спеціальності "Правознавство" за освітньо-кваліфікаційними рівнями "бакалавр" та "спеціаліст". Студенти 5-го курсу здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень „спеціаліст".

Студенти усіх курсів факультету активно займаються науковою роботою, беруть участь у конференціях, семінарах, круглих столах, співпрацюють з юридичними клініками, а допомагає їм у цьому Студентське наукове товариство, яке - займається активізацією досліджень студентів, оприлюдненням їх результатів.

На факультеті діє студентський парламент, основне - завдання якого - захист прав студентів та представництво їх спільних інтересів перед центральними органами державної влади та органами державного управління України, іншими публічними інституціями, громадськими та Політичними структурами, що мають вплив на прийняття рішень, котрі безпосередньо стосуються студентської молоді.

Студенти факультету проходять практику в місцевих судах міст та районів, апеляційних та господарських судах, прокуратурах, органах внутрішніх справ, на митницях, у податкових адміністраціях, юридичних службах підприємств, господарських організацій та банках.

Юридичний факультет підтримує тісні зв'язки з Ягеллонським університетом, що у місті Кракові (Польща). Щороку у два етапи (у Кракові і в Тернополі) відбуваються наукові конференції, в яких беруть участь науковці та студенти з України, Польщі, Німеччини.

Ще в жовтні 2001 року при ТНЕУ відкрилася школа польського та європейського права. Студенти після успішного її завершення мають змогу поїхати до Польщі на стажування.

На факультеті є: лекційні і семінарські аудиторії, навчальні лабораторії, комп'ютерні класи і комп'ютерна лабораторія з підключенням до мережі Інтернет; музей криміналістики і зал судового засідання, бібліотека з читальним залом на 48 місць, спеціалізовані кабінети, приміщення органів студентського самоврядування, центр військової підготовки офіцерів запасу та інше.

З нагоди 10-річчя юридичного факультету кращі викладачі, працівники і студенти отримали з рук ректора грамоти і подяки. Усі присутні насолоджувалися концертом, який підготували самі ж студенти юридичного: Андрій Яворський і Катя Вустич, Юлія Ковалишин, Юлія Мельник та Андрій Топчій, Оля Серединська та Павло Прийдун, Артур Хоміцький, Наталія Козак, Оля Свірська та Світлана Собків, Христина Хударевко, Марія Тичковська, Христина Березовська, Надія Кіт. Скажу відверто—на юридичному факультеті національного економічного університету вчиться обдарована талановита молодь, яка обрала фах, що потребує прийняття рішень, вивірених на терезах совісті. Зрештою, юристами не народжуються. Юристами стають. І уже десять років поспіль — у Тернополі!

Марія БАЛІЦЬКА