Гість ТНЕУ – Сергій Бубка

Заздалегідь запланований візит

Про те, що Сергій Бубка має відвідати Тернопіль, я звав давно. Ще за кілька місяців до його приїзду керівник обласного відділення Олімпійського комітету України Сергій Ілліч Юрій поділився планами очолюваної ним. структури: “Маємо намір запросити Сергія Назаровича, аби взяв участь одразу в кількох важливих спортивних подіях. По-перше, нашому відділенню виповнюється десять років з дня заснування, по-друге, якраз закінчуємо здачу приміщення, де буде міститися новий офіс олімпійського підрозділу. І, нарешті дуже  хочеться, щоб така, відома в спорті особистість була присутня на традиційному святі з нагоди відзначення кращих студентів-спортсменів нашого університету, які на VШ Всеукраїнській універсіаді завоювали друге місце серед усіх вищих навчальних закладів України. Переконаний, що це стане найкращим, подарунком для вашого багатотисячного колективу, який робить усе для того, аби молоде покоління мало змогу не лише здобувати необхідні знання, а й було здоровим та фізично загартованим”.

Чесно кажучи, тоді не дуже вірилося, що Сергій Бубка в період підготовки до Олімпійських ігор у Пекіні зможе знайти час для приїзду в Тернопіль. Але нинішній керівник обласного відділення НОК України Сергій Юрій не звик відступати перед будь-яки труднощами. І ось минулої середи вже о десятій ранку спортивна делегація Тернопільщини зустрічала у Ланівецькому районі почесного гостя. Далі маршрут пробіг на біатлонну базу, що в Підгородньому. Власне, ця споруда, яка функціонує понад двадцять років, стала початком спортивної кар'єри для багатьох відомихстріляючих лижників” і привела їх не лише на всеукраїнські вершини, а й європейські, олімпійські... І цього дня тут інтенсивні заняття з літнього біатлону проводили не лише майбутні чемпіони, а й ті, які вже бували на пдесталах найпрестижніших змагань і нині захищають честь України в складах збірних команд - національних, молодіжних, юніорських.

Усім їм президент НОУ України Сергій Бубка побажав добитися тих цілей, які вони поставили перед собою. А керівник обласного відділення НОК Сергій Юрій пообіцяв придбати недешеву гвинтівку для найперспективнішого молодого біатлоніста, який навчається в ТНЕУ.

У відділення -новий офіс

Після цього в одному з корпусів національного економічного університету відбулося урочисте відкриття нового офісу, який має стати центром діяльності обласного відділення НОК України. Оглянувши приміщення, Сергій Бубка відзначив, що останнім часом робота Тернопільського відділення відчутно пожвавилася. Привітавши його керівництво з десятилітнім ювілеєм, Сергій Назарович висловив сподівання, що надалі здобутки олімпійців нашого краю будуть ще вагомішими.

Хоча й уже нині є підстави гордитися окремими виступами представників Тернопільщини на головних змаганнях чотириріччя. Своєрідними піонерами олімпійського руху стали біатлоністи Тарас Дольний та Іван Максимов, які дебютували на ХVІІ Олімпійських іграх в Ліллехаммері ще в далекому 1994 році. А далі були успішні виступи тернопільських олімпійців Артура Дзигасова (греко-римська боротьба), Олени Зубрилової (біатлон), Олександра Волинця (плавання), Віри Зозулі, Сергія Ізмайлова Анжели Балахонової (усі – легка атлетика) Ольги Маслівець (вітрильний спорт), Сергія Трачука та Сергія Дячука (лижне двоборство), інших. Та найважливішого наразі результату добився у 2004 році на Олімпіаді в Афінах студент ТНЕУ Роман Гонтюк, який завоював срібну нагороду з боротьби дзюдо.

У нинішньому ж році, як розповів ректор ТНЕУ професор Сергій Юрій, чималі надії покладаються знову ж таки на представників університету, які здобули право на участь в Олімпійських іграх в Пекіні. Крім Романа Гонтюка, це - легкоатлети Дмитро Баранівський, Євген Виноградов, велосипедистка Наталія Кромпець.

Зустріч з журналістами

Чималий інтерес приїзд Сергія Бубки до Тернополя викликав у представників місцевих засобів масової інформації. Для них у залі засідань ТНЕУ було організовано прес-конференцію. Сергієві Назаровичу довелося відповідати на десятки запитань. Журналістів передусім цікавив період тріумфальних, виступів легендарного спортсмена та те, якими він вибачать перспективи розвитку олімпійського руху в Україні. Скажімо, на запитання про те чи є нині такий спортсмен, який би міг перевершити його досягнення у стрибках з жердиною, Сергій Бубка не зміг назвати конкретного прізвища. Дещо песимістичними були і його прогнози щодо шансів українських олімпійців на головних змаганнях чотириріччя, які проходитимуть уже у серпні в Пекіні.

І причина передусім у тому, що в часи незалежності в Україні, на жаль, розвитку спорту не приділяють належної увага. За його словами, сусідня Білорусь у цьому; плані в порівнянні з нами пішла вперед на десятки років. Водночас Сергій Назарович зазначив: “Щоб досягти вагомих успіхів, багато залежить від кожного конкретного спортсмена, його вміння працювати до сьомого поту, налаштовуватися на перемогу. Коли я починав свою спортивну кар'єру, також не було якихось особливих умов для підготовки, але я знав, чого хочу, і йшов до своєї мети, долаючи чималі труднощі”.

Свято спорту в університеті

Своєрідним завершальним акордом перебування Сергія Бубка в ТНЕУ стала його участь у святі спорту, яке традиційно проводиться в цьому навчальному закладі, аби вшанувати кращих спортсменів та ентузіастів фізкультурного руху за підсумками, попереднього року. Цього разу воно було присвячене також і 10-річчю з дня заснування Тернопільського обласного відділення НОК України. І тут немає нічого дивного, бо саме цей вуз - один з найспортивніших не лише на Тернопіллі, а й в Україні. Підтвердженням цього є те, що тут навчається срібний призер Олімпіади в Афінах Роман Гонтюк, а на Олімпійські ігри в Пекіні, крім нього здобули ліцензії ще троє студентів ТНЕУ. Просто блискуче виступили майбутні тернопільські економіста на VIII універсіаді України: стали лідерами не лише своєї групи, а й зайняли друге місце серед усіх вищих навчальних закладів нашої держави. Такого успіху в історії ТНЕУ ще  не було. Збірні команди університету завоювали 21 золоту 21 срібних та 14 бронзових медалей. Можна також перелічувати десятки прізвищ тих спортсменів - студентів університету, які добилися високих результатів в індивідуальних заліках з різних видів спорту. Усім їм були вручені заслужені нагороди на цьому святковому вечорі, в якому брав участь президент НОК України Сергій Бубка

Звертаючись до присутніх, він зокрема сказав: “Я вперше завітав на Тернопільщину і повертатиму додому з дуже приємними враженнями про ваш край, Особливо задоволений роботою обласного олімпійського відділення, яке очолює Сергій Ілліч Юрій. Представники Тернопільщини вже здобули п'ять ліцензій на Олімпіаду в Пекіні і я б хотів побажати їм вдалих виступів, щоб їх успіхи примножували ті здобутки, які матимемо на чергових, олімпійських стартах”.

Приємно констатувати, що під час перебування на Тернопіллі головнийолімпієцькраїни Сергій Бубка на усіх зустрічах спілкувався державною мовою це свідчить також про певний прогрес українського спорту.

Ярослав Мармаш