З нагоди ювілею факультету міжнародного бізнесу та менеджменту

Скарбниця пам'ятних дат одного із найпрестижніших вищих навчальних закладів України - Тернопільського національного економічного університету незабаром поповниться черговим ювілеєм - факультет міжнародного бізнесу та менеджменту відзначить 20-річчя з дня заснування. За цей час він став справжньою кузнею висококваліфікованих кадрів - рік у рік накопичувався досвід, найкращі надбання з минулого та сучасного, примножувалися традиції.

А з чого все починалося? Відправною точкою історії факультету став 1988 рік, коли виникла потреба підприємств виходити на зовнішні ринки, а спеціалістів високого рівня, які б могли ефективно провадити діяльність за кордоном, не було. Готувати фахівців за спеціальністю ”міжнародні економічні відносини.” українські вузи категорично не мали права. Тому зі створенням у тоді ще фінансово-економічному інституті відділу перепідготовки кадрів із зовнішньоекономічної діяльності вищий навчальний заклад почав здійснювати підготовку кадрів, які вже працювали на державних підприємствах. Після проголошення України незалежною державою для навчання на факультеті міжнародного бізнесу та менеджменту почали підбирати студентів, які на високому рівні володіли б іноземними мовами.

Згодом стало зрозуміло, що закладені на зорі міжнародного бізнесу та менеджменту ідеї щодо підготовки висококваліфікованих спеціалістів, відкритих для нового досвіду, готових до динамічних змін, є тим дороговказом, який не втратив свого значення сьогодні і не втратить у майбутньому.

Гортаючи сторінки історії факультету міжнародного бізнесу та менеджменту, помічаємо чимало знакових подій. Факультет став своєрідною материнською платою для українсько-нідерландського факультету економіки та менеджменту, українсько-німецького економічного факультету, українсько-грецько-іспанської та англомовної програм з міжнародної економіки і туризму.

Завдяки наполегливій роботі професорсько-викладацького колективу, декана - к. е. н., доцента Анатолія Михайловича Тибіня ФМБМ асоціюється з постійним новаторським пошуком, інтенсивними формами навчання, передовим досвідом, високим творчим потенціалом. За 20 років існування факультет здобув всеукраїнське та міжнародне визнання й повагу.

Найкраще про факультет говорять результати його праці. Колектив факультету міжнародного бізнесу та менеджменту - це 120 науковців, 8 з яких - доктори наук, 36 кандидатів наук. Викладачі активно працюють у навчально-консультадійних центрах Камянця-Подільського, Івано-Франківська, Фороса, Нововолинська. Досвідченим науковцям завжди є що запропонувати на ринку актуальних досліджень: вони збагачують навчальний процес та залучають до науково-дослідної роботи талановите і здібне студентство. Сьогодні на факультеті навчаються понад 2 тисячі студентів; Нестандартний підхід викладачів до навчального процесу запалює жагу творчості у молоді, зароджуючи у неї прагнення пошуку нових шляхів і звершень.

Найбільше досягнення для факультету - випускники - наукова еліта сьогодення, яка формувалася ще на студентській лаві. Серед них - більше 30 кандидатів наук, є доктори. Випускники факультету міжнародного бізнесу та менеджменту працюють в державних органах управління, у-спільних підприємствах з іноземним капіталом, в інвестиційних компаніях, у банківській сфері, у сфері митного контролю, в приватному бізнесі. Високий рівень підготовки студентів став можливим завдяки поїздкам, стажуванням за кордоном, де вони вдосконалюють знання іноземних мов, знайомляться з основами ринкової економіки західних держав, США, а пізніше - використовують здобутий досвід в Україні.

Багато кращих випускників працюють за кордоном. Зокрема, Сергій Коцан, Олександр Лебединський (США), Таміла Карпик (Канада),Микола Наревич, Олена Тарнавська (Німеччина), Орися Мисик (Бельгія). За фахом випускники факультету міжнародного бізнесу та менеджменту працюють і в таких країнах, як Чехія, Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Франція, Польща, Росія, Австрія, Іспанія, Італія, Греція, Австралія.

Щорічно у Тернопільському національному економічному університеті з ініціативи ФМБМ проводиться 1-2 міжнародні наукові конференції, у тому числі і студентські. Нещодавно відбулася міжнародна науково-практична конференція ”Міжнародний бізнес та менеджмент: проблеми та перспективи в умовах глобалізації”, присвячена 20-річчю факультету міжнародного бізнесу та менеджменту. Проблеми глобалізації часто стають темою для обговорення серед фахівців-учених, адже вони істотно впливають на зміст і темпи формування нових типів відносин у сучасному суспільстві.

Тема ”Міжнародний бізнес і менеджмент: проблеми та перспективи в умовах глобалізації” зацікавила провідних науковців українських вузів, зокрема Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету ”Львівська політехніка”, Академії митної служби України (м. Дніпропетровськ), Херсонського національного технічного університету, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Луганськ), Національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ), Національного технічного університету України ”Київський політехнічний інститут”, Волинського національного університету імені Лесі Українки (м. Луцьк), Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Дніпропетровського національного університету, Хмельницького національного університету, Київського національного торговельно-економічного університету, Київського національного лінгвістичного університету, Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого (м. Харків) та іноземних вчених, які представляли Білоруський державний економічний університет, (м. Мінськ) і Жешувський університет (Польща). Сьогоднішні реалії і майбутнє міжнародного бізнесу та менеджменту в глобалізованому просторі привертають увагу і молодих науковців, про що свідчить участь у конференції студентів.

Плідна співпраця фахівців України та закордонних спеціалістів у трьох секціях дозволила глибоко розкрити кожен із запропонованих напрямків. У рамках роботи конференції було представлено широкий спектр думок, поглядів, ідей, висвітлено ряд проблем міжнародного бізнесу та менеджменту в умовах глобалізації.

У своїх доповідях науковці порушували питання сучасної економічної кризи, розвитку української школи менеджменту, Болонської конвенції, глобалізації економічних процесів у контексті розвитку національної економіки, формування конкурентоспроможності національної економіки під впливом глобалізаційних та регіональних тенденцій світової економіки, шляхів підвищення конкурентоспроможності економіки України, формування стратегії управління персоналом організації, міжнародної конкурентоспроможності підприємства, проблем та перспектив інноваційної політики України, сучасних вимог до професійної підготовки студентів-економістів і перспектив розвитку іншомовної освіти.

Відкрив конференцію д. е. н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, ректор ТНЕУ Сергій Ілліч Юрій, привітавши факультет із 20-річчям. Сергій Ілліч наголосив на актуальності проблематики обговорюваних питань. За словами ректора, робота науковців за напрямками: ”Новітні тенденції розвитку світової економіки”, ”Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту”, ”Сучасні стратегії викладання іноземних мов у вищому навчальному закладі” дозволяє кожному вченому розповісти про свої досягнення, обмінятися ідеями, дійти певних висновків, які сприятимуть поліпшенню економічного стану в усьому світі. У своєму виступі Сергій Юрій наголосив, що сьогодні економіка є незахищеною і нестабільною. У світі має місце фінансова криза. Оцінюючи причини і перебіг економічної кризи в Україні, зокрема науковці повинні віднайти найоптимальніші шляхи виходу з неї, розробивши антикризові заходи. ”Якщо бачимо, що негативні прояви кризи можна попередити, блокувати, ми повинні діяти, надсилаючи рекомендації та матеріали конференцій Президенту України, Верховній Раді, Кабінету Міністрів”.

Також ректор відзначив д.е.н., професора, завідувача кафедри міжнародної економіки та маркетингу ТНЕУ Є. В. Савельєва, науковий доробок якого має велике значення у розвитку факультету міжнародного бізнесу та менеджменту. Завершуючи своє звернення до колег, Сергій Ілліч побажав їм наполегливості для того, щоб наукова думка була реалізована на практиці, адже без цього неможливий прогрес, і запропонував результати та висновки наукової конференції щодо подолання економічної кризи в Україні об'єднати у Наукову записку колективу вчених ТНЕУ та надіслати для розгляду у Верховну Раду.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулася д.е.н., професор, проректор із наукової роботи ТНЕУ Алла Федорівна Мельник. За її словами, конференція ”Міжнародний бізнес та менеджмент: проблеми та перспективи в умовах глобалізації” - це своєрідний звіт про те, чого досяг факультет міжнародного бізнесу та менеджменту за 20 років, які наукові школи утворилися. Лише за 2006-2008 роки факультет розробив низку загальновизнаних наукових тем, організовано. 3 міжнародні освітні проекти, які містять наукову складову, опубліковано 543 наукові праці. Для участі у конференції подали матеріали 206 учасників, 70 з яких науковці ТНЕУ, 136 - представники інших областей. ”Можливо, на цій конференції, зародяться ідеї, напрацювання, які ми зможемо запропонувати представникам  законодавчої, виконавчої влади, а це внесе свою вагому лепту у вирішення тих проблем, які сьогодні є в освіті”, - звернулася до колег Алла Федорівна.

Результати наукових праць, їхнє обговорення і рекомендації конференції предметно висвітлюють специфіку існуючих проблем у контексті наслідків глобалізації в Україні, окремих країнах Європи та світу. їх можна розглядати як підтримку на шляху трансформаційних процесів в умовах глобалізації, конструктивний діалог провідних науковців національних, державних і приватних вищих навчальних закладів. Обговорення порушених проблем дозволило обмінятися думками і поглядами щодо тенденцій, закономірностей і наслідків процесів. глобалізації в сучасному суспільстві. Конференція завершилася, але результативна робота факультету міжнародного бізнесу та менеджменту набирає обертів. Зокрема, стоїть завдання гідно пройти міжнародну акредитацію, продемонструвавши високий рівень підготовки фахівців факультету та науково-педагогічний потенціал, представивши наукові школи. Двадцять років щоденної напруженої праці і натхненної творчості дали результат і, разом з тим, стали підґрунтям для нових планів, перспектив на майбутнє.