Два дипломи — реальність


У Тернопільському національному економічному університеті урочисто відкрито українсько-німецький економічний факультет. З цієї нагоди до Тернополя прибув Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні п. Райнгард Шеферс.

За словами ректора університету, доктора економічних наук, професора Сергія Юрія, до цієї події вуз ішов майже десять років. Він давно співпрацює з Дрезденським технічним університетом у підготовці фахівців з міжнародної економіки. Факультет об’єднав переваги німецької та української систем підготовки. Німецькі викладачі приїжджають до Тернополя читати лекції, здійснюють контрольні заміри знань студентів, відбирають найкращих для семестрового навчання у Дрезденському університеті. І не лише в ньому. Тернопільські студенти мають змогу навчатися в різних університетах Німеччини, а також Австрії та Швейцарії. Практику вони проходять і на провідних підприємствах у Німеччині, і на спільних з німецьким капіталом підприємствах в Україні. Але досі випускники цього факультету отримували лише український диплом, а відтепер вони зможуть одержати ще й диплом державного зразка Дрезденського технічного університету, що відкриває прямий доступ на європейський ринок праці. До речі, такий крок Тернопільський економічний університет робить першим в Україні.

З огляду на те, що ФРН сьогодні є найбільшим серед країн Заходу інвестором і торговим партнером України, потреба у фахівцях з міжнародної економіки велика. «Ми не зможемо зберегти такі високі темпи співробітництва без висококваліфікованих кадрів, — сказав посол Райнгард Шеферс. — В Україні люблять говорити про членство в ЄС, але роблять для цього не так багато. Відкриття спільного факультету — один з реальних інтеграційних кроків». Пан посол гордиться, що його син також здобув економічну освіту. Він пообіцяв усіляко сприяти налагодженню стосунків українських вузів з вузами Німеччини.

«Їхній серед нас і наш серед них», — так жартома називають керівника спільного факультету Вільфріда Трілленберга, котрий багато зробив для того, щоб ідея про два дипломи стала реальністю. Він запевнив, що українсько-німецький факультет не дублюватиме програм інших факультетів. У його структурі передбачається створити три нові кафедри: міжнародних фінансів, міжнародного економічного партнерства та кафедри іноземних мов для економістів.

Вітальні телеграми у зв’язку із створенням спільного українсько-німецького факультету надійшли від заступника голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Сергія Шевчука, багатьох університетів Німеччини. Привітав з цією подією викладачів та студентів і голова облдержадміністрації Юрій Чижмар. Він також мав переговори з Райнгардом Шеферсом про подальшу співпрацю Тернопільщини з німецькою стороною. До слова, в області успішно працюють кілька спільних підприємств.

Нові плани інтеграції Тернопільського національного економічного університету в європейський простір виношує і Сергій Ілліч Юрій. Він розповів про свій задум створити спільний консорціум з одним з університетів Рима. Річ у тім, що в Італії нині живе немало українців, які хочуть дати вищу освіту своїм дітям, але там вона їм не по кишені. Спільний з італійською стороною факультет буде створено або в Римі, або в Тернополі. За словами ректора, останнім часом німецька молодь виявляє цікавість до навчання у Тернополі. Просто у молодих німців назва міста асоціювалася з Чорнобилем, а після роз’яснень перестороги зникли. Очікується, що вже з наступного року в Тернополі навчатимуться студенти з Німеччини. До речі, Сергій Ілліч повідомив, що всі студенти вузу, починаючи з січня, отримують стипендію у 300 гривень (відмінники — більшу), як і передбачено законодавством. І це також штрих до авторитету вузу і в країні, й за кордоном.

 

Любов Левицька