Ще один крок до Європи

Тернопільський національний економічний університет став членом Великої Хартії

 48 провідних університетів Європи приєдналися цього року до Великої Хартії університетів. Серед них - Тернопільський національний економічний університет. Нещодавно в місті Болонья (Італія) його ректор доктор економічних наук, професор Сергій Юрій підписав угоду про вступ до цієї авторитетної організації. Що це дасть вузу, які горизонти відкриває перед ним? Про це ми попросили розповісти Сергія Ілліча ЮРІЯ.

- Спочатку декілька слів про саму Хартію. Ідея складання та підписання Великої Хартії університетів виникла у 1986 році, її з ентузіазмом сприйняла наукова, освітянська та політична еліта Європи. Проект розробляли керівники 80 провідних європейських університетів та представники поважних європейських організацій. Реалізовано його було 1988 року під час святкування 900-ї річниці Болонського університету.

Слід сказати, що церемонія підписання Великої Хартії дуже врочиста. Вона відбувається у присутності представників місцевої влади, керівників Європейської асоціації університетів. З промовами виступили ректор Болонського університету професор Кальцоарі, голова наглядової ради Хартії професор Дакснер, Президент Республіки Словенія професор Тюрк, екс-президент Європейської комісії професор Проді та інші поважні гості. Після церемонії відбулась конференція, під час якої обговорювали проблеми інституційної автономії та академічних свобод, свободи викладання, свободи

наукових досліджень. Увага акцентувалась на таких питаннях, як традиційне навчання, навчання з використанням інноваційних технологій та дистанційне, проводились паралелі між громадською відповідальністю та інституційною автономією, академічними свободами та особистістю, фінансуванням та якістю освіти тощо. Одне слово, Велика Хартія окреслює фундаментальні принципи, якими мають керуватись університети, щоб забезпечити розвиток освіти та інноваційний рух у світі, який швидко змінюється. Нею передбачено також взаємний обмін інформацією та документами, збільшення кількості спільних проектів.

Підписання Великої Хартії університетів - це не лише велика честь, визнання заслуг нашого вузу в європейському освітньому просторі, а перед усім велика відповідальність.

Ми щоденно турбуємось про те, щоб в аудиторії вузу входили нові віяння, щоб існувала свобода наукового пошуку. Стажування наших студентів за кордоном, лекції науковців провідних європейських університетів в наших аудиторіях, спільні дипломи - все це вже стало реальністю. Але ще більше треба зробити. Реалізація принципу автономності, що передбачено угодою, має дати змогу університету самостійно приймати рішення щодо життєдіяльності вузу, присудження наукових ступенів, звань. Автономність - це і матеріальна база, яка постійно зміцнюється й осучаснюється. Принципово інший підхід до

процесів викладання та наукових досліджень: вони мають стати нероздільні. Підвищуються вимоги до тих викладачів, котрі, пропрацювавши в університеті декілька років, не займаються науковою роботою.

Щодо фінансової незалежності, то це положення потребує вдосконалення й адаптації до наших умов. Як відомо, нині на розвиток вузу значна сума коштів надходить з Міністерства освіти та науки. Водночас зростає питома вага грошових надходжень від траншів для наукових досліджень, міжнародного співробітництва, міжнародних фондів, наших випускників.

Одним із визначальних чинників є також спільність інтересів, висока моральність і студентства, і професорсько-викладацького колективу. Лише за цих умов можна інтегруватися у світовий ринок послуг. Водночас мова не йде про сліпе наслідування вироблених європейським суспільством догм. Ми свідомі того, що маємо йти своїм шляхом до тих цінностей, які виробило людство. Саме в університетах створюється, вивчається, оцінюється і передається, я б сказав переплавляється, в майбутнє досягнення суспільства, тому надзвичайно важливо працювати над інноваційними підходами в їх

розвитку. Входження до Великої Хартії університетів додає впевненості в майбутньому.

 

 Любов Левицька.