Орієнтир – західні стандарти

15 років тому україно-нідерландський факультет зробив свої перші крики. Якими вони були?

Історія україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту бере свій початок з 1990 року, коли було підписано протокол про наміри співробітництва у питаннях підготовки студентів економічних спеціальностей між тоді ще Тернопільським інститутом народного господарства та Утрехтською вищою школою економіки та менеджменту (Нідерланди) - почала нашу розмову декан україно-нідерландського факультету економіки та менеджменту Людмила Володимирівна Гаврилюк-Єнсен.

- Наступним кроком стало укладення в 1993 році угоди про створення Україво-голландської вищої школи економіки та менеджменту (УГШ). Дібрали й першу групу студентів, які стали навчатись за спеціальністю міжнародна економіка. Студенти отримали можливість вчитися за інтегрованими навчальними програмами, частину предметів викладали англійською мовою як наші, так і зарубіжні викладачі.

 Тоді багато хто дивився на цей . міжнародний проект з недовірою: де Нідерланди, а де Україна. Здавалось нереальним, створити навчадьні програми, які б відповідали західним стандартам, наповнити дисципліни новим змістом, забезпечити навчальний процес англомовними підручниками, сучасними технічними засобами навчання. Проте з кожним роком таких скептиків ставило все менше, їхні аргументи звучали вже не так переконливо, бо ідея успішно втілювалась у життя - україно-голлаядська школа перетворилась на україно-нідерландський факультет.

Сьогодні на украно-нідерландському факультеті економіки та менеджменту (УНФЕМ) навчаються понад 200 студентів за бакалаврськими та магістерськими програмами за напрямками підготовки міжнародна економіка та менеджмент. У нас є програма МВА. Факультет представлений кафедрами фінансового інжинірингу (завідувач проф. О. М. Сохацька), економіко-математичних методів (завідувач доц. М Л. Шинкарик), ділової комунікації та організації поведінки (завідувач доц. Л. С. Курант). Можна з упевненістю сказати, що це був перший міжнародний проект в ТНЕУ та один з перших міжнародних проектів в Україні з налагодження співпраці в галузі вищої освіти, який успішно реалізувався.

- Хто стояв біля витоків зародження україно-нідерландського факультету?

 Ініціаторами цього міжнародного проекту були: з голландської сторони - члени наглядової ради Утрехтської вищої школи економіки та менеджменту проф. Лін Ханненберг та проф. Яспер Ван дер Клоостер з української - тодішній ректор акад. О. А. Устенко, проректор з міжнародних зв'язків проф. Є. В. Савєльев та проф. О. М. Щаров. Координатором навчальної програми було призначено доцента кафедри менеджменту Н. П. Тарнавську.

У 1993 році керівником УГШ (а в 1995 р. і деканом) став доцент кафедри міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин та маркетингу Валерій Петрович Дяченко.

- Хто із студентів зробив найпомітніший вклад у життя факультету?

- Важко сказати... Я не можу виділити когось одного... Переконана, що кожен із студентів вніс свою часточку в розвиток і становлення нашого факультету та університету.

У нас завжди було і є багато талановитих студентів. Вони активні учасники університетських, всеукраїнських та міжнародних наукових конференцій, симпозіумів та олімпіад, беруть участь у спортивних змаганнях, у конкурсах та концертах художньоїсамодіяльності, що проходять в ТНЕУ. Одна з наших студенток Людмила Гресь (випуск 2002р.) створила емблему нашого факультету. Завдяки нашому студенту Альберту Баньою (випуск 2003 р.) факультет отримав власну сторінку в Інтернеті за адресою htth: //www. unf. tane. edu. ua. Згодом дизайн та наповнення веб-сайту зазнали значних змін, але він був першим, хто зробив наш веб-сайт.

Студентське життя на УНФЕМ регулярно висвітлює газета Євро,

яку випускають наші студенти. А започаткувала цей проект Оля Задорожна (випуск бакалаврів 2006р.), яка була першим редактором цієї газети. Варто згадати і Лілію Фурман (випуск 2007р.), яка була студентським деканом, багато зусиль Доклала до підготовки інформаційного пакету нашого факультету.

У вас працює студентське радіо. На перервах чути музику, можна передати оголошення, А найцікавіше, що і це ініціатива самих студентів, вони підготували бізнес-план, цей проект підтримав наш ректор, буди виділені кошти і мрія про радіо стала реальністю.

Для людини 15 років - це вік мрій, бажань, перших досягнень. Про ще мрієте?

- Я погоджуюсь, що 15 років -це справді,-вік юнацьких мрій. У нас їх багато. Але основна наша мета, місія, яку ми для себе визначили - це підготовка конкурентоспроможних фахівців у сфері економіки та менеджменту, здатних успішно працювати в глобальній ринковій економіці. Тобто наше завдання - допомогти реалізовувати мрії наших студентів у професійному плані. Я завжди кажу своїм студентам, що не бійтесь мріяти, ставте собі високо планки і тоді ви зможете багато чого досягаути у житті. Молоді люди, коли до нас приходять, мріють про успішну кар'єру в майбутньому, і якщо наш факультет, університет допомагає їм у здійсненні цієї мрії, то це велике досягнення. Ми ще не можемо похвалитись випускником - президентом чи прем'єром, тому що нашим першим випускникам сьогодні лише трохи більше 30 років. Але в недалекому майбутньому, вірю, ми будемо мати таких випускників.

Зараз з'явилася ще одна мрія, над здійсненням якої ми дружно працюємо. Це налагодження співпраці з Технологічним інститутом Британської Колумбії (м. Ванкувер, Канада). Ми хочемо, щоб наші студенти поїхали туди навчатися і щоб канадські студенти приїздили до нас.

- Хто ваші надійні партнери, які уже, напевне, стали друзями?

- За свою 15-річну історію факультет встановив міжнародні зв'язки з ВНЗ багатьох країн світу. Ми співпрацюємо за програмами обміну з університетами Нідерландів, Данії, Швеції, Австрії, Франції, Канади, з американськими фондами та програмами.

Розуміючи, що не всі студенти можуть поїхати на 1-2 семестри навчатись за кордон, ми залучаємо до викладання на факультеті іноземних викладачів. Впродовж цих років на УНФЕМ працювали та працюють: проф. Яспер ван дер Клоостер, проф. Денніс Міллер, проф. Ентоні Лаурія, проф. Лейд Хітон, д-р Наталі Штраус, Тайсон Сміт, Алонзо Хадкінс, Джефрі Хартман, Пол Мучароне та багато інших.

Ми пишаємося, що в нас на факультеті є зовнішній екзаменатор д-р, проф. Пітер ван дер Гук (Роттердамський університет ім. Еразмуса, Нідерланди). Він здійснює нагляд за якістю як наших навчальних, програм, тав і за якістю підготовки студентів. Бакалаври нашого факультету отримують сертифікат Роттердамського університету, який підтверджує, що рівень програм та підготовки наших випускників відповідає рівню підготовки у вузах Західної Європи.

У нас налагоджена дуже плідна співпраця з українсько-польською програмою фінансів і страхування факультету фінансів ТНЕУ (керівник, доц. І.М.Таранов). Наші студенти, як і студенти факультету фінансів, мають можливість навчатися у польських ВНЗ, а польські студенти - у нас. Співпрацюємо ми і з українсько-американською програмою з комп'ютерних наук (керівник проф. А. Саченко). Ми раді тому, що можемо обмінюватися досвідом, адже це йде на користь нашій спільній справі.

Починаючи з 2006 року, ми запровадили унікальну програму для своїх першокурсників - це міжнародна літня мовна школа. Абітурієнти, які успішно склали вступні випробування і зараховані до УНФЕМ, мають можливість, у період літніх канікул, з користю провести час перед початком навчання зі своїми майбутніми одногрупниками і однокурсниками, а також викладачами.

- У найближчому майбутньому на факультеті пройде перша міжнародна конференція молоднх учених та студентів. Хто приїде на конференцію, щоб поділитися науковими здобутками та розділити радість зустрічі?

- Доречно зауважити, що ця конференція приурочена до 15-річчя факультету та 10-ї річниці першого випуску, тому на зустріч запрошено багато цікавих людей. Зокрема будуть наші випускники, наші партнери з університету INHOLLAND (Нідерланди), делегація канадських студентів з Технологічного інституту Британської Колумбії (Канада), американські партнери, молоді вчені та студенти з університетів України. Я думаю, що учасників та гостей буде багато і всі візьмуть щось корисне для себе.

- Які сюрпризи чекають учасників конференції?

- Сюрпризом будуть майстер-класи, які проведуть американські викладачі, цікавою має бути і презентація канадських студентів, на яку запрошені студентські лідери не тільки нашого університету, але й інших вузів м.Тернополя. Для всіх наших гостей, сподіваюсь, буде цікавим і приємним вечір відпочинку у розважальному комплексі Подоляни. На закритті конференції теж будуть сюрпризи та подарунки.

Розмову вів Володимир Пінчук.