Презентували молоді нові ідеї

Приємно усвідомлювати, що в нашій країні є люди, яким не байдуже майбутнє своєї держави. Ще відрадніше те, що це – молодь.

Доказом цього стала V ювілейна міжнародна науково - практична конференція молодих учених "Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна, ідентичність та тенденції глобалізації" , що відбулась недавно у Тернопільському національному економічному університеті. Понад 260 учасників зібралися для того, щоб взяти участь в обговоренні проблем економічного та соціального розвитку України: презентувати нові ідеї, висловити власні міркування. На конференції були присутні не тільки молоді вчені та студенти ТНЕУ, але й перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Антонович Фліссак, заступник голови обласної ради Теодозій Васильович Кухарський, заступник міського голови з економічних питань Петро Семенович Гринчищин та заступник міського голови - керуючий справами Леонід Олександрович Бицюра. На жаль, сучасна економіка України має ряд проблем, що дуже гостро відбиваються й на соціальній сфері. Погіршуються умови життя громадян, зростає невдоволення, відбувається зубожіння особистості. Від неполіпшення життя зростає агресія, причому не тільки до влади, але й до оточуючих людей.

Ринок України став ареною зіткнення бізнесових інтересів та сприятливим середовищем для розвитку тіньового бізнесу й корупції. Мільйони, а, можливо, й мільярди гривень не доходять до бюджету нашої країни. На думку учасників конференції, це зумовлено недосконалістю законів, а також поганою організацією менеджменту та управління у владних структурах, огріхами податкової системи. Парадокс ситуації у тому, що ми маємо реальні можливості вийти з такої кризи й посісти гідне місце у світовій спільноті У нас високий науково-технічний потенціал, вигідне географічне положення, багато земельних ресурсів.

Для вирішення саме цих проблем молоді вчені та влада вирішили об'єднати свої зусилля. Влада зацікавлена і готова йти назустріч молоді, працювати з науковцями та впроваджувати їх розробки. Варто зазначити, що на конференції було багато студентів, а це вже вселяє надію.

 І хай зараз в Україні важке економічне та політичне становище, та поки існують такі ініціативні, енергійні й небайдужі люди, ми впевнені, що Україна стане цивілізованою країною: економічно стабільною, соціально надійною.

Відкриваючи конференцію, ректор національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Сергій Ілліч Юрій зазначив: “Сучасне життя вимагає від нас нових знань та вмінь, проте і пропонує чималі можливості. Не можна не віддавати собі звіту і в тому, що принципово нові технології, нові типи машин і устаткування, системи управліня, які складають чинники інтенсифікації економіки, можуть бути створені тільки людьми нового покоління.

Сьогодні державі потрібні фахівці з нестандартним мисленням, вмінням передбачати майбутнє й брати відповідальність за прийняті рішення.

Молода Україна чекає на тих, хто має бажання і сили реалізувати мрії, не лякаючись багажу проблем і труднощів , залишених у спадок.

Наука повиннана повний голос заявити про себе. Адже ми вступаємо в еру нової економіки: економіки знань, економіки освіти, економіки науки”.

Керівник вузу закликав учасників конференції сміливо пропонувати свої моделі розвитку економіки, обмінюватися думками й напрацюваннями, втілювати найсміливіші задуми. Він також висловив упевненість, що молода наука Тернопільського національного, економічного університету стане міцним фундаментом у розбудові нової України.

Відділ інформації та зв'язків з громадськістю ТНЕУ.