Тернопіль має олімпійський офіс

Своє десятиріччя відзначило Тернопільське обласне відділення Національного олімпійського комітету України. Щороку, за словами його керівника — ректора Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ), професора Сергія Юрія, під патронатом цієї структури в краї проводять понад тридцять спортивно-масових заходів, в яких беруть участь кількасот тисяч спортсменів різних вікових груп.

Звісна річ, обласне відділення НОК країни свою роботу передовсім спрямовує на активізацію спортивних організацій Тернопілля з підготовки нового покоління спортсменів-олімпійців. Варто зазначити, що першими успішними кроками олімпійського руху в краї стали виступи майстрів спорту міжнародного класу з біатлону Тараса Дольного та Івана Максимова на XVII Білій Олімпіаді в норвезькому Ліллехаммері 1994 року. Через два роки борець греко-римського стилю Артур Дзигасов з Тернополя показав шостий результат на Олімпійських іграх в Атланті (США). Олена Зубрилова у складі збірної України з біатлонної естафети посіла п'яту сходинку на XVIII зимовій Олімпіаді. П'ятеро представників області були учасниками літніх олімпійських змагань в австралійському Сіднеї 2000 року. Нарешті Тернопіль дочекався олімпійської медалі. І сталося це чотири роки тому в грецькій столиці. Студент Тернопільського національного економічного університету Роман Гонтюк здобув срібну нагороду з дзюдо. Змагалися в Афінах і краянки Віра Зозуля (легка атлетика) та Ольга Маслівець (вітрильний спорт). Багаторазові чемпіони з лижного двоборства Сергій Трачук і Сергій Дячук два роки тому брали участь у XX Біти Олімпіаді в Турині.

Сергій Юрій каже: наразі п'ятеро тернопільських спортсменів здобули ліцензії на участь у літніх Олімпійських іграх, що відбудуться незабаром у Пекіні. Ректорові приємно, що вагомий внесок у скарбницю спортивних досягнень нашої країни зробили саме студенти ТНЕУ Роман Гонтюк, Дмитро Барановський, Євген Виноградов, Наталія Кромпець. Сергій Ілліч покладає великі сподівання на успішні виступи в китайській столиці також вітрильниці Ольги Маслівець, легкоатлетки Віри Зозулі й Наталі Троценко (важка атлетика). Вірить, що олімпійцями в Пекіні стануть і Зоя Гладун (біг 800 метрів), Людмила Йосипенко (семиборство). Голова комітету фізичного виховання й спорту Міністерства освіти та науки України В'ячеслав Гамов у розмові з тернопільськими журналістами назвав ТНЕУ лідером студентського спорту в державі. На підтвердженя цих слів варто хоча б зазначити, що в Тернопільському національному економічному університеті нині навчаються чотири заслужені майстри спорту країни, дванадцять майстрів міжнародного класу, 76 майстрів спорту України. У ВНЗ пишаються й спортивними здобутками жіночої волейбольної командиГаличанка”. Вона бронзовий призер цьогорічного чемпіонату нашої держави, багаторазовий чемпіон Універсіади України. Добрі успіхи показує і жіноча гандбольна команда “Економ університет”. У чемпіонаті країни вищої ліги з баскетболу (чоловіки) виступає “БК “Тернопіль”. Лаврами перемоги був уквітчаний для спортсменів ТНЕУ минулий рік. Уперше ВНЗ економічного профілю за спортивними результатами ввійшов до трійки найкращих вищих навчальних закладів країни. На Універсіаді України в загальнокомандній першості Тернопільський національний економічний університет посів друге місце серед усіх ВНЗ країни і перше серед вищих навчальних закладів IV категорії. Студенти ТНЕУ також домоглися успішних показників на III Всеукраїнських літніх спортивних іграх.

За вдалі спортивні результати студентів Тернопільського національного економічного університету порадів і президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка, який днями побував у ВНЗ, а також узяв участь в інших заходах. Насамперед Сергій Назарович оглянув базу олімпійської підготовки з біатлону в селі Підгороднє (неподалік обласного центру), де ознайомився з лижною трасою й стрільбищем, спостерігав за тренуванням спортсменів, спілкувався з керівниками цього закладу та тренерами. Зустрівся також з дітьми, які відпочивають у літньому оздоровчому таборі, що діє тут.

Відтак Сергій Бубка взяв участь в урочистостях з нагоди відзначення 10-річчя Тернопільського обласного відділення НОК України. До цього ювілею тернополяни підготували собі гарний подарунокподбали про олімпійський офіс. Його урочисто відкрив Сергій Бубка. Стрічку разом з уславленим спортсменом, а. нині президентом НОК України також перерізали голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмар та голова облвідділення Національного олімпійського комітету країни Сергій Юрій. Після відвідин цього офісу Сергій Бубка зізнався, що в нього тепер з'явилася мрія, аби “такі чудові умови для праці мали усі 27 наших відділень”.

Микола Шот