Пройтися по “Кругу”

Чи зможе якась із команд жіночої суперліги нарешті відібрати чемпіонство в черкаського Круга? Потіснити шестиразових чемпіонок з трону в нинішньому сезоні — мрія одразу кількох конкурентів, і деякі з них уже з перших матчів почали втілювати амбітні плани в життя.

Корона вже зсунулася

Одначе, попри невдалий старт, власну думку мають і черкащанки. У розмові з Сергієм Голотовим, головним тренером Круга і за сумісництвом — збірної України, чути нотки певного розчарування, але фахівець не втрачає надій на підсумковий успіх кампанії.

Хоча утримати корону чемпіонкам буде непросто, адже в міжсезоння Круг втратив трьох майстерних волейболісток. Наталія Баженова закінчила спортивну кар’єру, Тетяна Козлова перебралася до одеської Джинестри, а Олена Сидоренко поїхала грати в Іспанію. Замінити їх керівництво планує молодими місцевими вихованками.

Такі пертурбації призвели до двох поразок Круга в Тернополі Галичанці. Сергій Голотов, однак, не схильний драматизувати ситуацію. Це лише старт сезону, а чемпіон визначатиметься у фінальному турнірі, — говорить кореспондентові УМ тренер черкащанок.

Оптимізм зникає, коли він заводить мову про рівень чемпіонату. На думку Голотова, планка суперліги щороку опускається дедалі нижче. Про що тут можна говорити, якщо чемпіоном у нас може стати команда, яка дозволить собі викласти гроші за одну–єдину волейболістку високого класу? Тільки коштів оцих ніхто не має, — резюмує досвідчений фахівець.

Галицькі амбіції

Упевнено почала сезон бронзовий призер минулої першості — тернопільська Галичанка. Команда Андрія Романовича, одного з тренерів збірної України, в міжсезоння зберегла основних виконавців. Продовжує виступи в Тернополі лідер і капітан, гравець національної команди Олена Туркула. Втрата лише одна — зав’язала зі спортом Анна Зварич. Натомість з італійського чемпіонату повернулася додому місцева вихованка Яніна Журовська.

Збереження награного складу й стало запорукою успішного старту галицької команди. Перегравши у двох стартових турах луцьку Волинь та запорізьку Орбіту, галичанки вийшли на домашні поєдинки з Кругом. Ці зустрічі показали, що легке життя Черкасам не світить — господарки двічі взяли гору.

Головний тренер Галичанки про чемпіонські амбіції своїх підопічних говорить доволі стримано. Ми вже не перший рік мріємо про золото, але не все залежить від нас, — розповідає УМ Андрій Романович. Фахівець гадає, що про нинішню силу його команди можна буде говорити після поїздки до Одеси, де в наступному турі Галичанка зіграє з Джинестрою — срібним призером попереднього чемпіонату.

І ми, і черкащанки з одеситками обов’язково маємо потрапити до четвірки найкращих команд, які поборються за чемпіонство, — робить прогнози на майбутнє Романович. Четвертим претендентом, який втрутиться в боротьбу за медалі, він вважає Сіверськодончанку, котра поповнила лави кількома досвідченими волейболістками. Але вже зараз назвати головного претендента на чемпіонство тренер не береться — за півроку, що залишилися до плей–оф, у суперлізі може багато чого трапитись.

Четвертий невідомий

За місце в квартеті найсильніших можуть поборотися й минулорічні дебютантки, четвертий клуб того розіграшу — Златогор. Дівчата із містечка Золотоноша на Черкащині проводять свої домашні матчі в обласному центрі. У міжсезоння вони отримали нового головного тренера. Улітку Ігор Попов замінив Олену Гостищеву, котра раніше вивела наддніпрянок до еліти. Попов раніше працював у тренерському штабі чоловіків київського Локомотива. Досвіду роботи з жіночими командами в нього немає, тому спрогнозувати турнірну долю Златогора досить важко.

У перших двох турах дівчата, які представляють відому горілчану марку, чотири рази програли Сіверськодончанці та Волині. А попереду ще ж участь у європейському Кубку виклику. Але час на покращення гри й результату в златогорок є — тим більше що й ця команда зберегла весь склад успішного минулого сезону.

Серед претендентів на місце в плей–оф наразі найпереконливіше виглядає команда з Сіверськодонецька. У шести стартових іграх дівчата з Луганської області недорахувалися лише одного очка — в матчі проти Златогора, виграному на тай–брейку.

Команда Володимира Бузаєва в міжсезоння активно працювала над посиленням складу. Для початку обмінялися гравцями з вінницьким Медуніверситетом: на схід переїхала ліберо Арина Бахрамова, а на Поділля відправили уродженку тих країв, зв’язкову Ірину Рогаль. Із втрат можна відзначити відхід Світлани Оболонської, відомої виступами за Джинестру”. Зате стане в нагоді досвід Ірини Комісарової, яка перейшла із Запоріжжя.

Стосовно інших учасників суперліги, то відвертими аутсайдерами поки що виглядають Орбіта й Рось. Команда із Запоріжжя втратила кількох провідних волейболісток, а в минулому сезоні ледве не вилетіла з вищого дивізіону. А дебютанти з Білої Церкви просто намагатимуться втриматися в еліті.

Останній тур у суперлізі проведуть наприкінці березня наступного року, після чого чотири найкращі команди у квітні–травні визначать чемпіона. Володар національного Кубка стане відомим раніше — фінал запланований на кінець січня.

ТАБЛО

Українська суперліга. Жінки. 3–й тур. ГаличанкаКруг — 3:1, 3:2; СіверськодончанкаВолинь — 3:1, 3:0; ДжинестраРось  — 3:0, 3:0.

Турнірне становище після шести матчів: Галичанка, Сіверськодончанка — 17, Круг — 13, Джинестра — 12, Волинь — 6, Златогор — 1 (4), Орбіта, Рось — 0 (4).

Чоловіки. Останній матч 3–го туру. ІмпексагроспортЛокомотив (К) — 0:3.

Лідери: Імпексагроспорт — 11 (6 матчів), Локомотив (Х), Локомотив (К) — 9 (4).

Петро Троць