У центрі уваги - студентський волейбол

 Своєрідним центром розвитку і популяризації волейболу у нашому краї тривалий час є Тернопільський національний економічний університет. Команди цього навчального закладу вже впродовж десятиліть представлені не лише у найпрестижніших студентських та аматорських змаганнях, а у чемпіонаті України серед клубів різних дивізіонів.

Найвагоміші здобутки - на рахунку волейбольного клубу “Галичанка-Динамо-ТНЕУ”, який виступає у суперлізі. Тричі цей самобутній колектив ставав бронзовим призером, а також піднімався на срібну вершину чемпіонату України, виборював і головний кубковий трофей. І це стало можливим завдяки дбайливому ставленню керівництва вузу до студентського волейболу. Зауважимо принагідно, що ректор ТНЕУ, професор Сергій Юрій є президентом волейбольного клубу. Більше того, він обраний і віце-президентом федерації волейболу України, де, до речі, очолив комісію студентського та аматорського волейболу ФВУ.

Власне, засідання цієї комісії минулого тижня і було проведено в ТНЕУ. Як зазначив у вступному слові її голова Сергій Юрій, проблеми у студентському та аматорському волейболі, на жаль, досить багато. І одна з них полягає в тому, що не в усіх навчальних закладах з належним розумінням ставляться до важливої ролі спорту в житті молодого покоління. Сергій Ілліч звернув особливу увагу на те, що члени комісії, які представляють різні регіони України, на місцях зобов'язані переконувати керівників вузів у тому, що заняття спортом, зокрема волейболом, відіграють у формуванні всебічно розвинутої особистості не меншу роль, ніж навчання.

Таку думку підтримав заступник голови комісії, завідуючий кафедрою Рівненського університету водного господарства та природокористування Богдан Зубрицький. Він також запропонував чимало цікавих пропозицій, яким чином можна на місцях дієво сприяти популяризації студентського та аматорського волейболу.

Досить критичним і аргументованим був виступ секретаря комісії, провідного спеціаліста ФВУ Віталія Рощенка, який назвав чимало конкретних причин, через які проблеми студентського та аматорського волейболу в Україні не знаходять належного вирішення. Своїми думками з приводу того, які методи слід використовувати, щоб поліпшити спортивно-масову роботу у навчальних закладах, поділився доцент кафедри спортивних ігор Тернопільського національного педуніверситету Степан Кічук та інші.

За підсумками роботи комісії ухвалено ряд рішень, спрямованих на те, аби студентський та аматорський волейбол в Україні мав можливість повноцінно розвиватися. Також усі присутні на засіданні одностайно погодилися з тим, що надалі комісія має працювати систематичне дієво.

Підсумовуючи роботу засідання комісії студентського та аматорського волейболу ФВУ, її голова Сергій Юрій, зокрема, сказав: “Як бачите, доволі гостра і конструктивна на сьогодні наша розмова. Сподіваюся, вона дасть результати, а тому надалі маємо збиратися систематично, аби реально сприяти розвитку студентського та аматорського волейболу. На жаль, доводиться констатувати, що в цьому напрямку; маємо досить багато проблем. Треба якомога швидше організаційно підтягнути волейбол до тих умов, і яких він міг би не лише вижити, а й повноцінно прогресувати. Для цього, звісно, потрібні відповідна матеріальна база і фінансові ресурси. Головним аргументом, який я бачу, є необхідність “підвести” волейбол під економічну базу, яку маємо нині. І, звичайно, дивитися в перспективу. Студентський волейбол має виходити і на міжнародну арену, де своїми здобутками підніматиме престиж України”.

 Ярослав Мармаш