Україно-Нідерландський факультет економіки і менеджменту ТНЕУ має великі перспективи для власного зростання!

Україно-Нідерландський факультет економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету не потребує особливої реклами, адже за 15 років діяльності він впевнено заявив про себе на освітянській ниві України і зарубіжжя.

Якщо полинути трішки в минуле, то можна згадати, що усе почалося із налагодження перших контактів з Утрехтською Вищою школою економіки та менеджменту, які, на щастя, виявилися вдалими і перспективними. Проректор ТНЕУ з міжнародних зв'язків, д.е.н., професор Євген Савельєв побував за кордоном — Німеччина, Голландія, Великобританія... До нас приїжджали доктори Пітер ван дер Гук, Яспер ван дер Клоостер... І вже у 1993 році договір про співпрацю в галузі підготовки студентів економічних спеціальностей було покладено в основу створення Україно-Голландської Вищої школи економіки та менеджменту. Тут готували реальних фахівців з економіки зі знанням англійської мови. Згодом Школу перейменували на Факультет і залишили в структурі Інституту міжнародного бізнесу і менеджменту тоді ще ТАНГу. Як сказав директор інституту, к.е.н., доцент Анатолій Тибінь, що дана програма створювалася із необхідності підвищувати рівень культури майбутніх фахівців в кон­тексті міжнародних комунікацій.

Друге дихання відкрилося у факультету, коли ТНЕУ очолив д.е.н., професор Сергій Юрій, і факультет став окремим структурним підрозділом Університету, що значно розв'язало руки і посприяло у розширенні міжнародної співпраці з іншими вузами-партнерами зарубіжжя.

Перші студенти (їх було всього 25) оправдали сподівання своїх наставників, чим підтвердили, що даний проект житиме. І, як бачимо сьогодні, досить успішно!

Та найкращим підтвердженням успішності підготовки фахівців міжнародного рівня є ті ж перші випускники, які за десять років знайшли себе у міжнародних фірмах як в Україні, так і за кордоном. Змужнілі, солідні, впевнені у собі колишні студенти не лише розповідали про свої здобутки, а й запропонували випускникам теперішнім і майбутнім подавати свої резюме до фірм, де вони працюють, адже їхній авторитет спричинюється до того, що випускників Україно-Нідерландського факультету економіки і менеджменту охоче беруть на роботу, знаючи, що Тернопільський національний економічний університет готує висококваліфікованих фахівців, виходячи із реалій сьогодення, коли стрімко розвиваються міжнародні зв'язки, , коли Україна уже вступила до СОТ, коли Європейський Союз пильно спостерігає за демократичними перетвореннями, які відбуваються у нашій державі, коли і посли і президенти зарубіжних держав простягують Україні дружню руку, усе сміливіше підписують договори про співпрацю...

До свого 15-річчя Україно-Нідерландський факультет економіки і менеджменту прийшов з вагомими здобутками: у структурі факультету працює три кафедри — вищої математики, яку очолює к. фіз-мат. н., доцент Микола Шинкарик; фінансового інжинірингу, яку очолює д.е.н., професор Олена Со-хацька; ділової комунікації та організаційної поведінки, яку очолює к.п.н., доцент Лідія Курант. Факультет має добре обладнані комп'ютерні лабораторії, власний інтернет-сайт і wеb-сторінку. Студенти УНЕФ самостійно випускають газету факультету "Євро", беруть активну участь у культурно-масових заходах Університету, мають певні досягнення й у спорті. Маючи можливість навчатися за кордоном, вони привносять у життя факультету все найкраще, що можна запозичити у них і втілити у наше життя. А сертифікати про другу вищу освіту, уже крім Утрехтської Вищої школи економіки та менеджменту, випускники Україно-Нідерландського факультету економіки і менеджменту отримують уже й від Роттердамського університету та Орхуської школи бізнесу (Данія). А щорічні міжнародні конференції молодих вчених і студентів "Інноваційні процеси економічного та соціально-культурного розвитку: вітчизняний та зарубіжних досвід" приймають все більше зацікавлених молодих науковців з двадцяти регіонів України та закордону. Цьогоріч в рамках конференції власний проект представила делегація канадських студентів з вузу-партнера Технологічного інституту Британської Колумбії, також до Університету прибула Спрінгорум Марліс — начальник міжнародного відділу Університету ІНХОЛЛАНД (Алькмаааар, Нідерланди) для участі у міжнародній конференції і для розширення співпраці наших університетів-партнерів.

Студенти, випускники, колеги святкували 15-річчя факультету... Та найбільше раділа душа декана Україно-Нідерландського факультету економіки і менеджменту Людмили Гаврилюк-Єнсен, споглядаючи на результат своєї багаторічної діяльності, що з немовляти виросло до свого п'ятнадцятиліття і має перед собою ще більші перспективи для власного зросту.

Марія Баліцька