Європейський вибір: одні мріють, інші діють

Якщо Україна загалом до Європейського союзу рухається повільно (на останньому саміті у Брюсселі питання про асоційоване членство відкладено), то дехто сам наполегливо і небезуспішно "прорубує вікно" у Європу. Скажімо, Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ) з кожним роком розширює міжнародні зв'язки. Навесні 27 його випускників уперше в нашій державі одночасно отримали дипломи України й Німеччини. Наступного року їх стане вдвічі більше: 36 бакалаврів і 25 магістрів матимуть змогу влаштуватися на роботу як в Україні, так і в Німеччині.

Якщо інтегруватися, то на правах рівного

Нині вуз - це багатогалузевий навчальний і науковий комплекс, який об'єднує 11 факультетів (у тому числі, україно-нідерландський факультет економіки та менеджменту, україно-німецький економічний факультет), три інститути, Центр європейських та міжнародних студій, факультет довузівської, післядипломної та магістерської підготовки. Тут готують фахівців за 22 спеціальностями. Про рівень підготовки свідчить те, що його випускники успішно працюють на високих державних посадах в Україні, охоче беруть їх на роботу провідні фірми багатьох країн, спільні підприємства. Цьому сприяє і те, що студенти під час навчання стажуються за кордоном, а зарубіжні викладачі приїжджають

до Тернополя читати лекції.

Партнери університету

Днями довелося бути на зустрічі Тимчасового Повіреного у справах, виконуючого обов'язки голови Представництва Європейської комісії в Україні Дірка Шюбеля зі студентами університету. Він був приємно вражений обізнаністю молодих людей стосовно європейських справ, рівнем їхньої англійської. А я про себе відзначила, як розкуто, з гідністю поводились молоді люди. Згадалися слова ректора Сергія Юрія про те, що вищий навчальний заклад має створити умови для всебічного розвитку особистості.

Тут по-справжньому дбають не лише про навчання, а й про здоров'я студентів, створено чудові умови для занять спортом (в університеті навчається призер двох Олімпіад Роман Гонтюк), дозвілля, з концертами сюди приїжджають найвідоміші українські та зарубіжні митці. Не дивно, що ознайомившись з ТНЕУ, Дірк Шюбель відзначив: він упритул наблизився до виконання вимог стосовно європейської освіти.

До речі, нещодавно ректор університету, доктор економічних наук, профессор Сергій Юрій повернувся з Болоньї, де було підписано Велику хартію університетів. Ця угода сприятиме кращій мобільності студентів та викладачів, швидшому запровадженню Болонського процесу в рамках входження України до ЄС.

На базі вузу діє інформаційний центр ЄС (усього в Україні їх сім, три з них - у столиці), де студенти і викладачі можуть ознайомитися із структурою та правилами, за якими живе об'єднана Європа. Тут - найсучасніша література, матеріали останніх симпозіумів, конференцій, що стосуються співробітництва України з Європою. Тож не дивно, що студенти вели розмову з паном Шюбелем на рівних.

Спільні проекти

ТНЕУ бере участь у спільних європейських проектах разом із університетами Франкфурта-на-Майні (Німеччина), Роттердама (Нідерланди), Ліона (Франція), La Zapіenza (Італія), Мак Gіll (Канада) та багатьма іншими навчальними закладами. Чимало його науковців стали членами Асоціації міжнародної освіти (Амстердам, Нідерланди). У вузі щороку відбувається кілька міжнародних наукових конференцій. Запозичуючи кращий досвід економічної освіти, університет упевнено виходить на світовий ринок освітніх послуг. Тут навчається молодь з інших країн. Студенти мають доступ до електронних бібліотек Великобританії, Орхуської школи бізнесу (Данія).

Співпраця з... НАТО

Протягом останніх років виграно низку міжнародних проектів, що дало змогу залучити додаткові кошти на розвиток університету, поліпшити рівень підготовки фахівців. Науковці вузу давно і плідно співпрацюють у рамках співробітництва України з організацією Північноатлантичного договору: беруть участь у науково-освітніх проектах, міжнародних симпозіумах і конференціях, що їх проводить НАТО. Вони мають вагомі наукові розробки з ученими Бельгії, Італії, Іспанії та США. Про проект, який реалізується

сьогодні, розповідає його координатор з української сторони, науковий керівник НДІ інтелектуальних комп'ютерних систем (інститут має подвійне підпорядкування: ТНЕУ та Інституту кібернетики ім. Віктора Глушкова НАНУ), доктор технічних наук Анатолій Саченко:

- Проект "Створення Тернопільського освітньо-комунікаційного центру", який здійснюється за програмою НАТО "Безпека через науку" (координатором від НАТО є професор університету штату Мейн (США) Джордж Марковський) розрахований на 2006-2008 роки. Його вартість - 150 тисяч доларів. Нині проект на стадії завершення. Що дасть його реалізація? Створюється комунікаційно-освітній центр для чотирьох університетів Тернополя (економічного, медичного, педагогічного та технічного), в рамках якого інтегруються обчислювальні та інформаційні ресурси цих навчальних закладів, впроваджується швидкісний Інтернет-сервіс для студентів та викладачів, а також формується інформаційна база для співробітництва між університетами Тернополя та університетом штату Мейн, іншими вищими навчальними закладами світу. В процесі виконання проекту введено в експлуатацію перший у Західному регіоні комп'ютер-кластер (суперкомп'ютер, еквівалентний 22 персональним комп'ютерам). Завдяки запровадженню найсучасніших інформаційних технологій можна буде поєднувати он-лайнові бібліотечні послуги, проводити відео-конференції, стане реальним і дистанційне

навчання.

За словами Анатолія Олексійовича, за підтримки НАТО проект може мати продовження. В такому разі до єдиної системи інформаційного обслуговування долучаться коледжі, школи, а можливо, і дитсадки.

Одне слово, Тернопільський національний економічний університет має з чим іти в Європу. І не на правах бідного родича, а рівноправного партнера.

 

Любов Левицька.