Запрошує медичний центр ТНЕУ

Окрім того, щоб підготувати висококваліфікованих фахівців, у вищих навчальних закладах повинні дбати і про формування у студентів навичок повноцінного способу життя, а також збереження їх здоров'я. З цією метою у вересні 2007 року у Тернопільському національному економічному університеті за ініціативи ректора С.І.Юрія був створений  «Медичний центр» (МЦ), до складу якого увійшли студентська поліклініка (головний лікар — В. М. Курило), санаторій-профілак торій (головний лікар — доктор медичних наук, професор ҐІ. П .Кузів), водооздоровчий комплекс, центр корекції репродуктивної культури молоді, а також медичні структури Нововолинського, Івано-Франківського, Вінницького та Чортківського філіалів університету.

Робота студентської поліклініки організована за дільничним принципом, тобто один або кілька факультетів, залежно від кількості сту-дентів, мають свого дільничного терапевта, який і відповідає за проведення усіх профілактичних і лікувальних заходів для студентів свого факультету (прийом хворих студентів, визначення їх тимчасової непрацездатності, обслуговування викликів на дому, проведення планових профілактичних щеплень, щорічна ,флюорографія органів грудної порожнини, санітарно-просвітна робота, напрямки якої погоджено з кафедрою безпеки життєдіяльності людини).

Аналогічну роботу з працівниками університету проводить цеховий терапевт. У поліклініці працюють досвідчені лікарі-терапевти, прийом пацієнтів здійснюють також вузькі спеціалісти — ЛОР, дермато-венероролог, ортопед, лікар кабінету функціональної діагностики. У важких для діагностики випадках допомогу надає лікар-кардіолог доктор медичних наук, професор О.И.Бакалюк.

Особлива увага приділяється студентам, які перебувають на диспансерному обліку у зв'язку з наявністю тих або інших захворювань і які потребують медичної реабілітації. Для її проведення у структурі ТНЕУ функціонує спеціальна структура — санаторій-профілакторій. Основу лікування на етапі реабілітації складає дієтичне харчування у поєднанні з призначенням комплексу фізіотерапевтичних процедур (електролікування, масаж, інгаляції, лікувальні чаї), вітамінів, адаптогенів.

Зауважимо, що 21-денний курс лікування у санаторії-профілакторії вартує 1117 гривень, із них студент оплачує лише 10%, тобто 117 гривень. Для отримання путівки в санаторій-профілакторій студенти звертаються до свого дільничного терапевта, подальше оформлення проводить студентський профком. Кожен студент, який перебуває на диспансерному обліку повинен щорічно пройти один або два курси реабілітації на базі санаторію-профілакторію.

Однак це лише початок.

На базі студентської поліклініки планується відкрити клініко-біохімічну лабораторію (вже виділені кімнати, закуплено відповідне обладнання), провести комп'ютеризацію роботи усієї поліклініки, створити базу даних студентів і працівників, програмне забезпечення для підготовки статистичної звітності.

У перспективі планується також надання послуг лікаря окуліста, лікаря-невропатолога та відкриття кабінету ультразвукової діагностики.

Усе це дозволить надавати медичну допомогу студентам і працівникам ТНЕУ, яка будуватиметься на засадах доказової медицини.

Олег Бакалюк, директор медичного центру.