І свого навчаються , і в сусідів запозичають

Міжнародне співробітництво є одним із пріоритетних напрямків діяльності та реалізації будь-якого навчального закладу, що здійснюється за вимогами сучасних європейських стандартів у контексті Болонського процесу.

Співпраця із закордонними партнерами дозволяє запозичувати досвід, інтелектуальні здобутки та підійматися на вищий рівень фахової спроможності. Саме в такому руслі, використовуючи кращі традиції міжнародної співпраці, функціонує Українсько-польська програма фінансів і страхування, яка є невід'ємною складовою факультету фінансів Тернопільського національного економічного університету.

За результатами ІІІ Конференції «Українсько-польська співпраця — успіхи і перспективи» (2010р.), організатором якої виступив відділ науки та освіти Посольства Республіки Польща в Україні — проект ТНЕУ «Українсько-польська програма фінансів і страхування» був нагороджений Дипломом за найкращий проект польсько-української співпраці у гуманітарній сфері.

Щороку студенти програми мають змогу навчатися у Літній школі польської мови і культури (Жешівський університет), а також у Літній економічній школі (Лодзький університет). Тут пропонують іноземцям цікаві лекції з історії та культури Польщі (польською га англійською мовами), практичні заняття з польської та англійської мов, пізнавальні екскурсії, перегляд фільмів і вистав. Безсумнівною перевагою навчання на програмі є обмін студентами (короткотермінове навчання на період одного або двох семестрів у одному із провідних вищих навчальних закладів Республіки Польща), де студенти мають змогу вибрати англомовну або польськомовну програми для поглиблення сформованої бази знань предметів економічного профілю, загального та економічного курсів польської мови, прослухати лекції, відвідувати практичні заняття та написати підсумкову наукову роботу. Після закінчення навчання студенти отримують сертифікати, які надають переваги у майбутньому знайти перспективну та престижну роботу за своїм фаховим спрямуванням.

Склалися і певні традиції програми. Спільно із провідними навчальними закладами Республіки Польща започатковано проведення Міжнародної наукової конференції «Формування єдиного наукового простору Європи і завдання економічної науки» та щорічного Українсько-польського студентського форуму, який відбувається за підтримки ректора ТНЕУ, професора С. Юрія.

Українсько-польська програма постійно реалізовує себе у пошуку нових партнерів за кордоном. У новому академічному році було проведено успішні переговори щодо підписання договору про навчальне і науково-дослідне співробітництво ТНЕУ із Економічною академією імені Кароля Адамєцького (м. Катовіци, Республіка Польща).

Іншим напрямом міжнародного співробітництва — спільний польсько український проект між ТНЕУ та Ягеллонським університетом (м. Краків, Республіка Польща). В рамках цього проекту діє Школа польського та європейського права, в межах функціонування якої пропонується: курс польської юридичної та економічної мови; курс лекцій та практичних занять з актуальних та перспективних правових й економічних дисциплін, зокрема прав Європейського Союзу, господарського, банківського, цивільного, договірного, податкового, біржового права. Після закінчення лекційних курсів студенти отримують сертифікат про закінченні Школи польського та європейського права. Найкращим студентам запропонують річну стипендію на навчання у Ягеллонському університеті або проходження місячного стажування на польських фірмах: нотаріальних та адвокатських конторах, правозахисних організаціях, банках, страхових компаніях, комерційних фірмах, державних установах.

Навчання у Тернопільському національному економічному університеті  цікаве та неординарне. Віддавши перевагу, скажімо, програмам польськомовного спрямування, студенти мають можливість навчатися та проходити практику за кордоном, ділитися науковими напрацюваннями, визначати нові підходи до розвитку всіх галузей економіки, культури та соціальної галузі, моделювати сьогодення і будувати перспективи на майбутнє за вибраним фахом на найвищому європейському рівні.

Григорій Гданський .