На практику - у Німеччину

ТНЕУ активно співпрацює з Асоціацією АРОLLО е.V.

 Факультет аграрної економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету вже протягом чотирьох років активно співпрацює з Асоціацією АР0LLО е.V. (Асоціація зі співробітництва в галузі сільського господарства, екології та розвитку села у Східній Європі). Основною метою діяльності організації є сприяння розвитку аграрного сектора та сільських територій у країнах Східної Европи, що відіграють важливу роль в економічному та соціально-політичному розвитку цих країн.

У рамках проекту АРОLLО е.V. студенти, які вивчають німецьку мову, мають можливість здобувати практичний досвід, працюючи в комерційних структурах, установах і організаціях зі сфери банківських послуг та страхування сільськогосподарського виробництва Федеративної Республіки Німеччина.

Щороку на факультеті аграрної економіки і менеджменту проводять інформаційні заходи, презентації цього проекту та відбіркові співбесіди зі студентами І - III курсів денної форми навчання, які хочуть пройти стажування чи навчатися в аграрній школі у Німеччині. За період; ріалізації проекту АРОLLО е.V. його учасниками стали 93 студенти ТНЕУ.

Нещодавно з візитом у нашому університеті побували представники Асоціації АРОLLО е.V. – керівник програми Лідія Нагель та керівники аграрних підприємств Вільфрід Баронік та Лайнер Корман. Вони зустрілися з викладачами та студентами ТНЕУ, розповіли про Асоціацію АРОLLО е.V., про ті можливості, які вона відкриває перед молодими людьми та про вимоги до тих, хто хоче пройти практику за кордоном. Відбулися також відбіркові співбесіди зі студентами факультету аграрної економіки і менеджменту.

Взявши участь у програмі, студенти отримують безцінний досвід. Як зазначив Вільфрід Баронік, майбутні фахівці, проходячи практику на німецьких підприємствах, мають також можливість вдосконалити німецьку мову. Він наголосив: «Ми хочемо, щоб молоді люди, проводячи багато часу сім'ях, навчились нового, повністю злились з нашими традиціями».

Які ж основні вимоги до студентів, які хочуть спробувати свої сили попрацювавши на німецькому підприємстві? «Ми звертаємо увагу на те, як молоді люди вміють себе зарекомендувати, який у них рівень знань з німецької мови, чи достатньо сильною є мотивація, адже, від цього залежить їх пристосування до незвичних умов, — каже Люда Наген. - Одні студенти швидше адаптуються, інші довше, але через 4—5 тижнів уже всі вільно себе почувають у новому середовищі».

Німецькі колеги запевнили студентів ТНЕУ, що сім'ї, які приймають у себе практикантів з України, створюють комфортні умови для них. А це — не лише передумова ефективного виконання молодими людьми своїх обов'язків, а й запорука теплих стосунків між учасниками проекту. «Коли студенти їдуть додому, можна побачити сльози у їхніх очах, — розповів Райнер Каулман, — настільки доброзичливою була атмосфера, що панувала у сім'ях. Повертаючись на Україну, вони діляться з друзями позитивними враженнями про Німеччину».

Про студентів ТНЕУ у представників Асоціації АРОLLО е.V. склалися хороші враження. «Я високої думки про практику українських студентів. Ваша держава має великий аграрний потенціал. Студенти, які взяли участь у програмі, яку ми представляємо, повинні залишатися в Україні і втілювати на практиці здобуті знання. Думаю, що ті навички, які вони отримали в Німеччині, допоможуть їм самореалізуватися» ,- наголосив Вільфрід, Баронік.

Атмосферою, що панує в ТНЕУ, та теплим прийомом німецькі гості задоволені. Вони відзначили високий рівень підготовки студентів університету та висловили бажання співпрацювати і надалі, підтримувати як нових учасників програми, так і колишніх практикантів зокрема випускників ФАЕМ, шляхом проведення спільних щорічних семінарів та використання бази даних учасників проекту.

Євген Дашківський