Бути на крок попереду це не статус, а наполеглива праця

Сьогодні гостей "Вісника ТНЕУ", який щомісяця виходить обласному часописі "Свобода", є декан одного з провідних навчальних підрозділів Тернопільського національного економічного університету, доктор технічних наук, професор Микола Дивак. Майже двадцять років Микола Петрович працює у вузі на різних посадах, а протягом останніх п'яти очолює факультет комп'ютерних інформаційних технологій, про який, власне, і розповідає.

 Майже 90% випускників ФКІТ працевлаштовуються

- Почну з того, що на сторінках вашої газети я спілкувався з її читачами чотири роки тому. З того часу на факультеті комп'ютерних інформаційних технологій ТНЕУ відбулося багато позитивних змін. Зокрема, і в індустрії інформаційних технологій України, для якої факультет готує фахівців. Незважаючи на економічну кризу, яка охопила усі країни світу, попит на фахівців у галузі інформаційних технологій не знизився, а навпаки зріс. Про це засвідчують дані, наведені на сайті Асоціації ІТ-України. У 2009 році валовий дохід компаній індустрії інформаційних технологій України зріс у два рази і складає близько 10 млрд. гривень. Темпи приросту доходів індустрії у 2009 році складали 38% у доларах США. Порівняно із 2008 роком у два рази збільшилась кількість компаній, які отримали дохід понад 1 млн. дол. США. Середня заробітна плата фахівців у цій галузі складає 13 тис. грн. на місяць. Індустрія розробки програмного забезпечення налічує близько 2000 великих та середніх компаній, кількість яких за два роки практично подвоїлась. Усе це вимагало збільшення кількості працівників ІТ-компаній. Так, у 2009 році штат їх у середньому зріс на 40%. За прогнозами експертів, потреба фахівців у галузі IT у 2010 році зросте ще на 50 відсотків. Ці позитивні тенденції в індустрії інформаційних технологій відчуває і наш факультет. Понад 88 відсотків минулорічних випускників ФКІТ працевлаштовані. Спеціальності, за якими факультет нині проводить підготовку, набувають усе більшої популярності. У той же час, як зауважив президент Асоціації Ігор Лисицький, попит на ІТ-фахівців настільки високий, що кількість випускників ІТ-спеціальностей не можуть його забезпечити. Тому основні завдання, які сьогодні стоять перед факультетом, полягають у нарощуванні кількості студентів факультету та підвищенні якості їх підготовки з метою задоволення зростаючих потреб ринку фахівців індустрії інформаційних технологій.

Минулого року факультет відсвяткував своє п’ятнадцятиріччя. Тут нині функціонують шість кафедр, кожна з яких є випусковою. Навчаються на різних формах понад 1300 студентів та більше 25 аспірантів. Спостерігається тенденція зростання частки студентів денної форми навчання (близько 600), що є нетиповим для ВНЗ України в умовах складної демографічної ситуації. За чотири минулих роки суттєво розширився спектр напрямів підготовки та спеціальностей, за яким ведеться підготовка фахівців в галузі інформаційних технологій. На теренах Західної України це унікальний факультет, де готують бакалаврів, спеціалістів та магістрів за п'ятьма напрямами: економічна кібернетика; комп'ютерна Інженерія; програмна інженерія; комп'ютерні науки; міжнародна інформація. При цьому вступникам на спеціальності та напрями підготовки факультету гарантують неперервну схему підготовки: бакалавр - магістр, із подальшою можливістю навчання в аспірантурі та захисту дисертації у спеціалізованій вченій раді при ТНЕУ. До речі, аспірантів на факультеті готують за чотирма спеціальностями: комп'ютерні системи та компоненти; інформаційні технології; математичне моделювання та обчислювальні методи; математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці.

Успіх забезпечують кваліфіковані кадри

 Основний здобуток факультету — це його кадровий потенціал, який формувався упродовж майже двох десятиліть і є основою для підготовки висококваліфікованих фахівців. На штатній основі працюють сім докторів наук та понад 45 кандидатів наук, що складає загалом більш ніж 70 відсотків загальної кількості викладачів. Такі показники дали можливість створити на факультеті потужну систему підготовки кадрів вищої кваліфікації, кандидатів та докторів наук, а також спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій за двома спеціальностями: комп'ютерні системи та компоненти; інформаційні технології. Слід зауважити, що ми ведемо підготовку кандидатів та докторів наук не тільки безпосередньо для потреб свого університету, а й для інших ВНЗ. Так, сьогодні на факультеті навчаються аспіранти на замовлення Тернопільського національного педагогічного університету, Кам'янець-Подільського національного університету, інших ВНЗ України і навіть аспіранти з Китаю. А на спеціалізованій вченій раді захищають свої дисертаційні роботи в галузі інформаційних технологій випускники аспірантури таких відомих ВНЗ, як Хмельницький та Чернівецький національні університети.

За кадровим потенціалом науковців у галузі інформаційних технологій факультет серед споріднених факультетів ВНЗ у Західній України займає одне із провідних місць. За останніх 10 років викладачі та співробітники факультету виконали та впровадили понад 40 науково-дослідних робіт. З 2002 року на трьох мовах видаємо фаховий науково-технічний журнал „Комп'ютинг". Сформовані наукові школи під керівництвом докторів наук, професорів А.О.Саченка, Я.М.Николайчука, Д.І.Боднара, М.П.Карпінського та інших. Слід зазначити, що останнім часом на факультеті формується та набирає сили наукова школа з математичних методів, моделей та Інформаційних технологій в економіці доктора економічних наук О.М.Ляшенко, що створює хороші перспективи для подальшого розвитку напряму підготовки «економічна кібернетика» в ТНЕУ.

Основні досягнення вчених факультету неодноразово були представлені на різних вітчизняних та міжнародних форумах. Зокрема в минулому році на міжнародному форумі ITMED 2009 презентували спільну розробку науковців факультету з науковцями Тернопільського медичного університету для ідентифікації зворотного гортанного нерва, авторські права якої захищені патентом і належать ТНЕУ. Участь у міжнародних проектах дала можливість створити при ТНЕУ Тернопільський інформаціино-комунікаційний центр за грантом NATO.

Міжнародна співпраця гарантує прогрес

Важливою рисою нинішнього ФКІТ є широкомасштабна міжнародна діяльність у науковій та освітній сферах. За підтримки вченої ради університету та ректорату цей напрям став пріоритетним. Понад 20 викладачів факультету пройшли підготовку у провідних університетах Європи, Північної Америки, Азії. Так, на сьогодні двоє перебувають на стажуванні в університетах Італії, ще стільки ж у Південній Кореї, один - щойно повернувся із Греції. У нас функціонує Українсько-американська англомовна програма з комп'ютерних наук. Також підписані угоди, які створюють можливість широкомасштабної наукової та освітньої співпраці в галузі інформаційних технологій із університетами США, Греції, Італії, Іспанії, Бельгії, Німеччини, Польщі, Китаю, Румунії, Білорусі, Литви, Росії та інших держав. Наприклад, відповідно до угоди між ТНЕУ та університетом прикладних наук і мистецтв м. Дортмунда (Німеччина) 10 магістрів за спеціальностями «програмне забезпечення автоматизованих систем» та «економічна кібернетика» у найближчий час відбудуть до Німеччини на стажування за програмою «IT в проектному менеджменті».

На основі підписаних угод науковці ФКІТ спільно із науковцями зарубіжних країн виконали понад 10 міжнародних двосторонніх проектів та проектів за програмами INTAS, NATO, STCU, NSF і CRDF. За результатами виконаних міжнародних наукових проектів отримали унікальне обладнання, зокрема 28-процесорний комп'ютер та створили обчислювальний кластер, який сьогодні використовуємо для наукових досліджень та розвитку студентської науки.

Щорічно викладачі факультету публікують у середньому 200 наукових статей. Наприклад, у минулому - 30 статей вийшло у закордонних фахових виданнях та матеріалах міжнародних конференцій. Викладачі та співробітники факультету стали співороганізаторами п'ятьох міжнародних науково-технічних симпозіумів «IEEE International Workshop on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems», які збирають учених з-понад 30 країн Європи, Америки та Азії.

Практично кожен другий викладач факультету вільно володіє іноземною мовою. А серед молодих педагогів цей показник сягає 90 відсотків. З цього приводу хотів би розповісти про один випадок, який стався нещодавно під час профорієнтаційної роботи з двома нашими викладачами. Коли вони прийшли в школу надати інформацію про факультет, то в одному із спеціалізованих класів їм відмовили, мотивуючи тим, що в учнів - важливе заняття з іноземної мови. Коли ж наші педагоги почали спілкуватися англійською, то їм все-таки дозволили проводити профорієнтаційну роботу мовою, яку вивчали учні цього класу.

Очевидно, що всі досягнення в науковій та міжнародній співпраці факультету слугують єдиній цілі - через підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу, його наукового потенціалу, набуття викладачами міжнародного досвіду у науковій та освітній діяльності забезпечити підвищення якості підготовки фахівців у галузі інформаційних технологій. У значній мірі цього досягаємо і за рахунок розвитку студентської науки на факультеті. На кожній кафедрі у нас функціонують наукові гуртки, студенти беруть участь у науково-дослідних проектах. Ще в 1998 році на базі факультету була заснована студентська філія міжнародного інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE) ТНЕУ. За результатами звіту з НДР, за минулий рік студенти ФКІТ опублікували понад 30 праць у провідних фахових виданнях України та за кордоном, у матеріалах міжнародних конференцій. У минулому навчальному році на всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі інформатики та кібернетики роботи студентів ФКІТ посіли перше та друге місця.

Підготовці фахівців сприяє матеріальна база

Підготовка висококваліфікованих фахівців є неможливою без грунтовної матеріальної бази, розвитку інформаційного забезпечення. У цьому аспекті відчутною є допомога ректорату. Вже запланована реконструкція одного із навчальних корпусів ФКІТ, де розміщено три випускових кафедри. Стає доброю традицією і щорічне оновлення частини наших комп'ютерних та науково-дослідних лабораторій. Водночас потреби факультету не реально задовольнити виключно коштами, які виділяє ректорат. Тому науковці ФКІТ шукають шляхи оновлення комп'ютерного обладнання і за рахунок міжнародних проектів. Проте навіть в умовах обмеженого фінансування усі студенти та викладачі факультету через безпровідні мережі стовідсотково забезпечені безкоштовним необмеженим доступом до Internet. Безкоштовне ліцензоване програмне забезпечення факультет отримує через співпрацю із провідними компаніями-розробниками ПЗ та комп'ютерного обладнання. Зокрема, наш навчальний підрозділ ТНЕУ ось уже декілька років поспіль бере участь в академічній програмі Microsoft Developer Network Academic Alliance (MSDN AA) спілки розробників Microsoft Це дало можливість безкоштовно встановлювати ліцензійне програмне забезпечення корпорації Microsoft на всі комп'ютери, які закріплені за лабораторіями факультету, а також на домашні комп'ютери наших студентів та викладачів. Інший приклад: співпраця з відомою в галузі розробки програмних систем для аналізу даних компанією Base Group Labs, яка стала партнером ТНЕУ і безкоштовно надає програмну платформу Deductor для глибокого аналізу та консолідації даних, моделювання та візуалізація результатів моделювання.

Ґрунтовні навчальні посібники та підручники – це також запорука якісної підготовки фахівців. Нещодавно на вченій раді факультету було розглянуто навчальний посібник за редакцією професора Я. М. Николайчука “Проектування спеціалізованих компютерних систем” обсягом понад 450 сторінок. Звичайно, що за майже шістнадцять років на факультеті напрацьована достатня кількість методичного

забезпечення за усіма напрямами та спеціальностями, тим більше, що практично усі напрями акредитовані за четвертим найвищим рівнем. Проте динаміка індустрії інформаційних технологій вимагає постійного вдосконалення методичного забезпечення. Для цього на факультеті налагоджена співпраця з науково-методичними комісіями МОНУ за відповідними напрямами підготовки, а також із роботодавцями – відомими ІТ-компаніями, наприклад, Softserv, GlobaLogic, ЕЛЕКС та інші, де працюють наші випускники.

Наші професори беруть участь при розробці стандартів з підготовки фахівців, у науково-методичних комісіях, в експертній раді з комп’ютерних наук, технологій та інформаційної безпеки державної акредитаційної комісії МОНУ.

Не навчанням єдиним живуть студенти

Слід зазначити, що студенти факультету живуть не тільки навчанням. Останнім часом вони стабільно утримують позицію одного з лідерів зі спортивної роботи серед інших факультетів. Два роки поспіль наші представники завойовують срібні нагороди на спартакіадах першокурсників. А минулого року у загальному заліку спортивних досягнень факультет посів третє місце, а команда шахістів ось уже багато років поспіль утримує лідерство серед інших підрозділів ТНЕУ. Зазначу, студенти ФКІТ досягають перемог у спорті за межами університету. Нещодавно у Запоріжжі відбулися ІІ спортивні ігри України з шахів серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації, де студент факультету Михайло Сусла став чемпіоном, а серед дівчат Ольга та Маріанна Калініни посіли перше та друге місця. На факультеті навчаються і майстри спорту, і чемпіони Європи з легкої атлетики, і навіть учасник минулих Олімпійських ігор у Пекіні.

У нас навчаються і багато талановитих юнаків та дівчат, які беруть активну участь у традиційному конкурсі художньої самодіяльності ТНЕУ «Студентська ліра». На недавній презентації виступ студентських самодіяльних колективів ФКІТ вразив своїми змістовними і різноманітними художніми та анімаційними номерами не тільки глядачів, а й поважне журі. І в підсумку наші студенти завоювали перше місце.

Хотів би також відзначити, що на ФКІТ створена та впроваджена високоефективна модель студентського самоврядування, яке очолює студентський декан Анастасія Брушніцька. Організація дозвілля, спортивно-масової та культурно-масової роботи, вирішення проблем проживання в гуртожитку, управління якістю підготовки фахівців на ФКІТ, стипендіальне забезпечення, організація студентської науки ось далеко не повний перелік діяльності цієї дієвої структури. Факультетське життя висвітлюємо на сайті, розробленому самими студентами. Відповіді на проблемні питання можна отримати на студентському сайті http://www.fkit.at.ua/.

Як ви, мабуть, зауважили із моєї розповіді, центральною фігурою на факультеті є студент, оскільки усі наші досягнення великою мірою пов'язані саме із майбутніми фахівцями, яких готуємо. Разом з ними і намагаємося бути на крок попереду в усьому, що робимо, аби добиватися вагомих успіхів. І водночас добре розуміємо, що йти попереду - це не статус, таке право можна здобути лише наполегливою працею.

Користуючись нагодою поспілкуватися із читачами "Вісника ТНЕУ на сторінках газети "Свобода", на завершення хочу поінформувати наших майбутніх абітурієнтів та їх батьків, що необхідну інформацію про факультет та вступ на усі спеціальності ви можете отримати на web-сайті факультету http://www.tanet.edu.te.ua чи сайті університету http://www.tneu.edu.ua, або - за адресою факультету: 46018, м. Тернопіль,

вул.Юності, 9, навчальний корпус № 8 Тел. 8(0352) 43-18-39, E-mail dean@tneu.edu.ua.