ДО 60-РІЧЧЯ ДОКТОРА ЕКОНОМІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА, ЗАСЛУЖЕНОГО ДІЯЧА  НАУКИ І ТЕХНІКИ УКРАЇНИ С. І. ЮРІЯ

Доля Сергія Ілліча Юрія - це доля людини, яка прагне досягнути далеких горизонтів. Непомітно спливають рік за роком, і ось - колись здібному студенту, запальному молодіжному лідеру, допитливому аспіранту, цікавому викладачу, а сьогодні - одному з найавторитетніших науковців-фінансистів України, мудрому наставнику, талановитому керівнику, ректору Тернопільського національного економічного університету - наколосилося шістдесят.

Народився Сергій Ілліч у невеличкому селі Шишківці Новоселицького району Чернівецької області. У 1975 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут, у 1981 році - аспірантуру Московського економіко-статистичного інституту, захистив кандидатську дисертацію. Повернувшись у Тернопіль, продовжив свою трудову діяльність у рідному інституті на посадах старшого викладача, доцента, пізніше став завідувачем кафедри фінансів, директором Інституту фінансів Тернопільської академії народного господарства, в. о. ректора, першим проректором, завідувачем кафедри фінансів ТАНГ. У 1996 році захистив докторську дисертацію «Спільне підприємство в Україні: фінансовий аспект розвитку». З роками приходив авторитет, визнання. Сергій Ілліч йшов до свого успіху впевнено та наполегливо. І вже з 2002 року відкрив нову сторінку свого професійного життя, обійнявши посаду ректора Тернопільського національного економічного університету.

З діяльністю Сергія Ілліча на посаді ректора пов'язані вагомі здобутки університету, зростання його авторитету та високого іміджу, перетворення у потужний осередок науки та освіти міжнародного рівня, в один із найпрестижніших навчальних закладів України. Усі свої сили, досвід, енергію він спрямовує на становлення ТНЕУ, формування якісного складу науково-педагогічних працівників, створення ефективної системи фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу та розвиток матеріально-технічної бази. Відданість Сергія Ілліча своїй справі дала змогу ТНЕУ розбудуватись, ввести спеціальності, яких потребує незалежна Україна, утвердити міжнародний авторитет університету. Очоливши вищий навчальний заклад, С. І. Юрій значну увагу приділив співпраці з іноземними вищими закладами освіти. У результаті студенти, які навчаються на Українсько-німецькому економічному факультеті, мають можливість отримати два дипломи - Тернопільського національного економічного університету і Дрезденського технічного університету. У 2008 році важливим аспектом світового визнання досягнень професорсько-викладацького колективу ТНЕУ стало приєднання вищого навчального закладу до світової університетської спільноти й підписання ректором Великої хартії університетів.

Сьогодні Сергій Ілліч є дійсним членом Клубу Ректорів Європи, одним із керівників спільного європейського проекту Тернопільського національного економічного університету з університетами Франкфурта-на-Майні (Німеччина), Роттердама (Нідерланди), Ліона (Франція) за програмою Комісії Європейського союзу «Європейські економічні відносини у сфері бізнесу».

Географія співробітництва ТНЕУ постійно розширюється. Партнерами в Європейській асоціації міжнародної освіти стали університети Великої Британії, Польщі, Болгарії, Франції, США, Канади, Китаю, Греції та інших країн.

Бути хорошим керівником і водночас науковцем - непросто, та це під силу Сергію Іллічу. Увесь свій потужний науковий потенціал він втілює у життя, водночас залишаючись яскравою особистістю та прикладом для майбутнього покоління. Науковий доробок Сергія Ілліча на ниві фундаментальних досліджень високо оцінений колегами-вченими. Він - автор близько 200 наукових і науково-методичних праць, у тому числі 12 монографій, 8 навчальних посібників, 5 підручників, керівник і розробник наукових тем: «Розробка основних напрямів стратегії і тактики управління фінансами», «Реформування фінансового механізму вищої освіти», «Фінансова політика в стратегії соціально-економічного розвитку України». Професорові С. І. Юрію вдалося сформувати першу в Західному регіоні школу фінансистів. Він підготував 26 кандидатів наук, 5 докторів наук.

За роки науково-педагогічної діяльності Сергій Ілліч викладав загальні та навчальні курси: грошовий обіг і кредит, фінансування і кредитування капіталовкладень, фінансування і кредитування промисловості, фінанси, міжнародні валютно-фінансові відносини, бюджетна система. Висока педагогічна майстерність і почуття відповідальності забезпечили йому загальновизнаний авторитет і повагу в університеті й широкому науковому світі, і, як доказ, - більшість вихованців залишилися працювати в Тернопільському національному економічному університеті. За час роботи Сергія Ілліча на посаді ректора понад 200 молодих науковців поповнили викладацький колектив, збільшено набір в аспірантуру. Створено Раду молодих учених, яка об'єднала 20 кандидатів наук, більшість з них розпочали роботу над докторськими дисертаціями. Бажання широко пропагувати наукову діяльність вищого навчального закладу спонукало С. І. Юрія брати участь у виданні «Економічної енциклопедії України» в трьох томах, «Економічного енциклопедичного словника» у двох томах, трьох фахових наукових збірниках і п'ятьох фахових наукових журналів, одним з яких є «Світ фінансів», де він є головним редактором.

Популярними стали видані за редакцією С. І. Юрія підручники «Фінанси», «Казначейська система», «Соціальне страхування», «Економічна теорія: політична економія», монографія «Економічні проблеми XXI століття: міжнародний та український виміри».

Завідувач кафедри міжнародних фінансів, доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член (академік) Академії економічних наук України, голова науково-координаційної ради Західного наукового центру НАН України і МОН України у Тернопільській області - ось шлях людини високого злету, що завдяки своїм могутнім крилам торує шлях собі, своїм учням, своїй Альма-матер, своїй державі.

У 2005 році Міністерством освіти і науки України Сергій Ілліч нагороджений знаком «Петро Могила»; у 2003 році став лауреатом премії імені С. Подолинського; у 2004 році нагороджений вищою відзнакою Фонду міжнародних премій - орденом Миколи Чудотворця; у 2005 році - нагрудним знаком «Почесна відзнака ДПА України»; у 2006 році ректору присвоєно звання Почесного професора Міжнародного Віденського університету. Указом Президента України № 549/2007 22 червня 2007 року С. І. Юрій нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. Рішенням президії Академії економічних наук України від 7 травня 2009 року Сергій Ілліч нагороджений відзнакою «Золота медаль» імені М. І. Туган-Барановського за значний особистий внесок у розвиток економічної і науково-технічної сфер та активну громадську діяльність на благо і розбудову України.

Протягом 1998-2002 років Сергій Ілліч був головним експертом ВАКу України з проблем фінансів, грошового обігу і кредиту, брав участь у роботі групи фахівців з підготовки Бюджетного кодексу України. У березні 2006 року Тернопільська громада обрала С. І. Юрія депутатом обласної ради.

І що показово: ні висока посада, ні державні нагороди не знищили в душі Сергія Ілліча людяності, батьківської турботи про інших. Щодня нескінченний плин людей і щодня він вирішує численні людські турботи: чи то професійні труднощі, чи то буденні проблеми. Двері Сергія Ілліча завжди відчинені для всіх, як і його велика щира душа. Працездатність вражає: адміністративна, наукова, викладацька діяльність.

Сергій Ілліч Юрій провів відповідну підготовчу роботу для надання вищому навчальному закладу статусу національного. Талановитий наставник, він виплекав плеяду видатних учених, які, продовжуючи його справу, сьогодні з гордістю кажуть: «Ми - учні Юрія». Сергій Ілліч - генератор нових тем, щоденна праця для нього не рутинна робота, а утвердження мети.

Мов краплі води, збігають роки, міцніють крила молодих науковців. Час припорошив скроні Вчителя білим інеєм, та очі-жаринки випромінюють сяйво молодості, бо велике його серце, сповнене бунтівним духом вільнодумства, плекає гідне майбутнє.

Свій ювілей Сергій Ілліч зустрічає у розквіті творчих сил, окрилений новими ідеями і підтримкою колег однодумців. Сердечно вітаємо ювіляра із 60-річчям, бажаємо йому міцного здоров'я, довгих років життя, подальших здобутків на благо Тернопільського національного економічного університету!