Доля Сергія Ілліча Юрія, ректора Тернопільського національного економічного університету, - це доля людини, яка прагне досягнути далеких горизонтів

Доля Сергія Ілліча Юрія, ректора Тернопільського національного економічного університету, - це доля людини, яка прагне досягнути далеких горизонтів. Непомітно спливли рік за роком, і ось колись здібному студенту, запальному молодіжному лідеру, допитливому аспіранту, цікавому викладачеві, а сьогодні - одному з найавторитетніших науковців-фінансистів України, мудрому наставникові, талановитому керівникові -наколосилося шістдесят.

Відкрито дивлячись людям у вічі

 Між повноводим Дністром і вершинами Східних Карпат розкинувся благодатний, мальовничий край із самобутньою історією - Буковина. Саме там, у невеличкому селі Шишківцях Новоселицького району Чернівецької області, 30 січня 1950 року народився Сергій Ілліч.

Доля дарувала Сергію Юрію родину, яка з покоління у покоління , сповідувала основи християнського життя - творити добро й жити так, щоб відкрито дивитися людям у вічі. Діди й прадіди цього славного роду  невтомно працювали на землі, любовно плекали дітей, передавали з вуст в уста історію рідного краю. Тільки в такій атмосфері могла вирости людина, яка безмежно любить свій народ, свою справу.

 Спочатку навчався у чотирирічній початковій школі села Шишківців, потім перейшов у восьмирічну в сусідньому Рингачі. Наука давалася хлопцеві легко, Вміючи мислити й аналізувати, - здобув повагу і прихильність однокласників та вчителів.

Із спогадів шкільного товариша М. Житарюка (сьогодні — водія Міжнародних перевезень): «Сергія пам'ятаю як простого сільського, однак - амбіційного хлопця, який завжди добивався свого, любив спорт. Він був справжнім другом: і допомогти міг, і порадити, і в скрутні часи підтримати. Характерними для Сергія є лідерські якості. Йому завжди легко вдавалося щось організувати. Понад усе хлопець завжди ставив інтереси інших людей».

 Восьмирічку Сергій закінчив успішно, а в 1964 році перейшов у Новоселицьку середню школу №1. Тут разом з друзями захопився волейболом.. Завдяки цілеспрямованості та наполегливості досяг високих результатів: почав грати за збірну області, згодом став кандидатом у майстри спорту.

 Після навчання у школі Сергій вступив у Чернівецький фінансовий технікум. Закінчивши навчання, розпочав трудову діяльність економістом інспекції держдоходів. Новоселицького райфінвідділу Чернівецької області.

 Із спогадів колишньої співробітниці Н.І.Марко: «Сергій Ілліч запам'ятався мені сумлінним, відповідальним ставленням до роботи, уважністю та зібраністю. Робота передбачала регулярне здійснення перевірок на численних підприємствах та в установах. Для цього необхідними були ґрунтовні знання. Сергій Ілліч до перевірок ретельно готувався, цікавився професійною літературою. Вій — логік, має математичний склад розуму. Економіка — це його покликання. Коли у мене виникали якісь запитання, я з ним консультувалася. Сергій Ілліч був тактовним та комунікабельним».

 Служба в армії навчила долати труднощі та зміцнила бажання вчитися далі. Будучи командиром відділення, заступником командира взводу, Сергій вивчав основи педагогіки й психології не з підручників, а на реальних прикладах спілкування.

Шлях - від студента - до ректора

Мабуть, найбільшою вдачею у житті Сергія Ілліча стало те, коли Взимку 1971 року сестра надіслала у військову частину вирізку з газети, де повідомляли про відкриття Тернопільського фінансово-економічного інституту. Невдовзі абітурієнт С.Юрій, успішно склавши вступні іспити, був зарахований нa денну форму навчання.

 Із спогадів першого ректора фінансово-економічного інституту, академіка Л.О.Каніщенка: «Ще на етапі вивчення документів абітурієнтів у 1971 році мою увагу привернув Сергій Юрій, вже випускник фінансового технікуму, якому було на той час більше 20 років. Сергій виділявся серед інших студентів своєю серйозністю і розсудливістю. Він був бездоганно дисциплінованим, своєчасно й чітко виконував усі «статутні» вимоги вищого навчального закладу, навчався лише на відмінно. Пам'ятаю, як ще на першому курсі я запитав, чи хотів би він пов'язати своє життя з наукою. І Сергій відразу відповів ствердно. Незабаром я запропонував йому тему наукової роботи, яку ми спільно обговорили. З незначною корекцією вона є незмінною у науковій діяльності С І. Юрія дотепер.

За відмінне навчання, активну участь у студентській науковій роботі та громадсько-політичній діяльності С.І.Юрію, єдиному зі студентів, була призначена іменна стипендія».

Закінчивши навчання у Тернопільському фінансово-економічному інституті у 1975 році, молодий фахівець залишився тут працювати викладачем кафедри грошового обігу і кредиту. У 1981 році Сергій Ілліч закінчив аспірантуру Мос­ковського економіко-статистичного інституту, захистив кандидатську дисертацію. Повернувшись у Тернопіль, продовжив трудову діяльність у рідному інституті на посадах старшого викладача, доцента, пізніше став завідувачем кафедри фінансів, директором Інституту фінансів Тернопільської академії народного господарства, деканом факультету фінансів, завідувачем кафедри фінансів ТАНГ.

У 1996 році С.І.Юрій захистив докторську дисертацію «Спільне підприємство в Україні: фінансовий аспект розвитку». З роками приходив авторитет, визнання. Сергій Ілліч йшов до свого успіху впевнено та наполегливо. І вже з 2002 року відкрив нову сторінку професійного життя, обійнявши посаду ректора Тернопільського національного економічного університету.

Щирий, доступний і водночас вимогливий

Проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор А.І.Крисоватий згадує: «З Сергієм Іллічем Юрієм, людиною, яка є для мене не просто керівником і наставником, а й життєвим Вчителем простоти, добра, порядності та людяності, ми познайомилися у 1987 році. Доступність і щирість у своїх настановах — ось ті людські - якості, що закарбувалися у пам'яті після першої  зустрічі; з С.І. Юрієм.

 Сергію Іллічу як ректору довіряють, його люблять і поважають, до нього дослухаються підлеглі. У тому й суть його стилю як керівника. А якщо сказати простіше, то треба мати не тільки гострий розум, мужність і силу волі, а й велику відповідальність. І не лише перед самим собою, перед всією уні­верситетською родиною, а й перед державою, суспільством.

 Глибина думки, чітке бачення предмета розмови, бездоганна ерудиція, вміння розмовляти на будь-яку тему — все це робить Сергія Ілліча цікавим співроз­мовником і прикладом для наслідування. Він - саме той керівник, з яким і легко працювати, і є бажання творити щось нове».

 З діяльністю Сергія Ілліча на посаді ректора пов'язані вагомі здобутки університету, який нині є одним із найпрестижніших навчальних закладів України. Усі свої сили, досвід, енергію він спрямовує на становлення ТНЕУ, формування якісного складу науково-педагогічних працівників, створення ефективної системи фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу та розвиток матеріально-технічної бази. Проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, доцент М.І.Шинкарик пишається, що знає С.І.Юрія вже більше двадцяти років: «Організаторські здібності, такт, розум, бажання робити добро людям, дали можливість стати С.І.Юрію ректором ТНЕУ. Як керівник він виважений, не дріб'язковий, благородний і сильний, вміє тримати удар, завжди бере на себе відповідальність за прийняті рішення, уважний і доброзичливий до людей, уміє створити і підтримувати творчу атмосферу та здоровий психологічний клімат у колективі, є помічником і порадником. В університеті співробітники і студенти називають С.І.Юрія словами «мій ректор», «наш ректор».

 Очоливши вищий навчальний заклад С.І.Юрій значну увагу приділив співпраці з іноземними вищими закладами освіти. У результаті студенти, які навчаються на Українсько-німецькому економічному факультеті, мають можливість отримати два дипломи - Тернопільського національного економічного університету і Дрезденського технічного університету.

 Як керівника характеризує С.І.Юрія проректор з науково-педагогічної роботи ТНЕУ, професор Г.П.Журавель: «Сергій Ілліч вміє довіряти співробітникам, слухати інших і оцінювати їх діяльність. А від цього значно залежить мікроклімат у колективі вищого навчального закладу. В університеті створені такі умови, що кожен може висловити свою думку стосовно ефективності діяльності будь-якого функціонального підрозділу вищого навчального закладу, його керівника. Цьому сприяють розширені Вчені ради, засідання, ректорати, привселюдний щорічний звіт ректора про виконану роботу, збори трудових колективів університету, щосеместрові збори студентського активу з участю ректора, регулярний прийом ректором і членами ректорату працівників, студентів і відвідувачів".

 Сьогодні Сергій Ілліч є дійсним членом Клубу ректорів Європи, одним із керівників спільного європейського проекту Тернопільського національного економічного університету з університетами Франкфурта-на-Майні (Німеччина), Роттердама (Нідерланди), Ліона (Франція) за програмою Комісії Європейського союзу «Європейські економічні відносини у сфері бізнесу».

 Географія співробітництва ТНЕУ постійно розширюється. Партнерами в Європейській асоціації міжнародної освіти стали Велика Британія, Польща, Болгарія, Франція, США, Канада, Китай, Греція.

 Проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Б.Л. Луців, позитивно оцінює діяльність С.І.Юрія: "Завдяки постійному новаторству, ініціативності, вмінню працювати на перспективу та прагненню ректора до експериментування вищий навчальний заклад впевнено інтегрується у світовий освітянський простір. За каденції С.І.Юрія рік у рік зміцнюються міжнародні освітні та наукові зв'язки. Ставши потужним економічним закладом в Україні, ТНЕУ заявляє про себе на європейському ринку освітніх послуг. Це є втіленням чи не найзаповітнішої мрії ректора С.І.Юрія — створення навчального закладу європейського зразка.

Сповідуючи принципи Болонського процесу, Сергій Ілліч чітко усвідомлює важливість інтеграції ТНЕУ в Європейську освітянську спільноту. Тому ним був вибраний виважений курс на входження навчального закладу до Європейської Асоціації Університетів, і у вересні 2008 року в Болонському університеті (Італія) ректор ТНЕУ підписав Велику хартію університетів»

3 батьківською турботою про інших

Бути хорошим керівником і водночас науковцем - непросто, та це під силу Сергію Іллічу. Увесь свій потужний науковий потенціал він втілює у життя, водночас залишаючись яскравою особистістю та прикладом для майбутнього покоління. Науковий доробок Сергія Ілліча на ниві фундаментальних досліджень високо оцінений колегами-вченими. Він - автор близько 200 наукових і науково-методичних праць, у тому числі 12 монографій, 8 навчальних посібників, 5 підручників... Професорові С.І.Юрію вдалося сформувати першу в Західному регіоні школу фінансистів. Він підготував 26 кандидатів наук, 5 докторів наук.

Завідувач кафедри фінансів ТНЕУ, професор О. П. Кириленко пишається тим, що її науковим керівником став саме С. І. Юрій. На її думку, його приклад гідний наслідування: “Шлях Сергія Ілліча до вершин був устелений працею та випробуваннями. Завдяки житейській мудрості він впевнено досяг найвищого для науковця та педагога вищої школи щабля – став доктором наук та професором. Показуючи приклад іншим, заохочуючи колег до постійного руху вперед та нових досягнень, С.І.Юрій тим самим формував місце підґрунтя для майбутніх звершень очолюваної ним кафедри, згодом – факультету, університету”.

За час роботи Сергія Ілліча на посаді ректора понад 200 молодих науковців поповнили викладацький колектив, збільшено набір в аспірантуру. Створено раду молодих учених, яка об’єднала 20 кандидатів наук, більшість з яких розпочали роботу над докторськими дисертаціями

Завідувач кафедри міжнародних фінансів, доктор економічних наук, професор; заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член (академік) Академії економічних наук України, голова науково-координаційної ради Західного наукового центру НАН України і МОН України в області - ось шлях людини високого злету, що завдяки своїм могутнім крилам торує шлях собі, своїм учням, своїй альма-матер, своїй державі.

У 2005 році Міністерством освіти і науки України Сергій Ілліч нагороджений знаком «Петро Могила»; у 2003 році став лауреатом премії імені С.Подолинського; у 2004 році нагороджений вищою відзнакою Фонду міжнародних премій - орденом Миколи Чудотворця; у 2005 році — нагрудним знаком «Почесна відзнака ДПА України»; у 2006 році ректору присвоєно звання почесного професора міжнародного Віденського університету. Указом Президента України № 549/2007 22 червня 2007 року С.І.Юрій нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Рішенням президії Академії економічних наук України від 7 травня 2009 року Сергій Ілліч нагороджений відзнакою «Золота медаль» імені М.І.Туган-Барановського за значний особистий внесок у розвиток економічної і науково-технічної сфер та активну громадську діяльність на благо і розбудову України.

І що показово: ні висока посада, ні державні нагороди не згубили в душі Сергія Ілліча людяності, батьківської турботи про інших. Щодня нескінченний плин людей, і щодня він розв'язує численні проблеми: чи то професійні, чи то буденні. Двері у кабінеті Сергія Ілліча завжди відчинені для всіх, як і його велика щира душа.