Чемпіонки !!!

Чудовий подарунок до чвертьвікового ювілею свого клубу зробили ще минулої неділі волейболістки тернопільської «Галичанки-Динамо-ТНЕУ». Переконливо обігравши в другому своєму матчі четвертого туру фінального етапу чемпіонату України серед жіночих команд суперліги одеську «Джинестру» в чотирьох партіях, підопічні Андрія Романовича стали недосяжними для конкуренток. Перший в історії Тернопільщини чемпіонський титул представників ігрових видів спорту, без сумніву, буде вписаний у літопис краю червоним рядком. Хто б там що не казав про невпинне, рік у рік, зниження рівня майстерності вітчизняних колективів практично в усіх ігрових видах, за винятком хіба футболу, на омріяну вершину будь-яких всеукраїнських змагань ніхто ніколи і нікого так просто не збирався пускати. І, будьте певні, не робитиме цього й надалі.

Події завершального, четвертого тернопільського туру, який закінчився позавчора в післяобідню пору врученням нагород лауреатам, яскраве тому свідчення. Ті з прихильників волейболу, кому пощастило зайняти обмежену кількість місць у спортивному залі національного економічного університету по вулиці Львівській, сподівалися, якщо чесно, лише на принципову суперечку «Галичанки-Динамо-ТНЕУ» та одеської «Джинестри» за золоті медалі. А стали свідками ще й не менш принциповішого протистояння за «бронзу». За відсутності прооперованого Сергія Голотова, якому після повернення із Сєверодонецька додому в Черкаси минулого тижня видалили апендикс, волейболістки «Круга», зробили, здавалося, неможливе. Обігравши в перший ігровий день господарок у п’ятьох партіях, повернули інтригу й у своїх нинішніх стосунках з минулорічними чемпіонками із «Сєвєродончанки».

Важко передати словами те розчарування, яке було на обличчях тернопільських прихильників волейболу після вже згаданої зустрічі. Втім, зосереджений вигляд самих дівчат мене переконав: «битву» вони ще можуть програти. Але ось «війну» на своєму майданчику і на очах власних уболівальниківнізащо. Треба було бачити, з яким настроєм виходили вони на гру. Щось там може не вдатися в тому чи іншому компоненті наймолодшим зі стартової шістки? Дарма. На майданчику ж команда. Старші обов’язково підставлять плече. Головне, аби всі сповна віддали сили боротьбі. Так і сталося — 25:23, 25:18, 19:25, 25:21 — перемога «Галичанки-Динамо-ТНЕУ» в чотирьох партіях, яка відразу після фінального свистка продовжилася танком чемпіонок у виконанні Олени Туркули, Яніни Журовської, Наталі Чернецької, Надії Кодоли, Тетяни Мандражеєвої, Галини Щур, Юлії Лонюк, Тетяни Танащук, Катерини Руденької, Людмили Борзнової, Надії Журбич і Ганни Козаченко. Останні три, звісно, розуміють, що сходженням на верхній щабель п’єдесталу завдячують старшим подругам. Але аванс, виданий клубом, ні хвилини не сумніваюся, вже в найближчому майбутньому дівчата з надлишком відпрацюють. Мудрий керівник клубу, ректор національного економічного університету Сергій Юрій добре знає, де захована голка, яка несе поразку суперникам. Лише в «скриньці» власних вихованок, яку пильно стереже асистент іншого головного винуватця сьогоднішньої перемоги Андрія Романовича, заслужений тренер України Іван Вовчанський, ховаються майбутні невдачі інших претенденток на майбутні перемоги. А хіба можна не віддати належне ще п’ятьом спеціалістам, безпосередньо причетним до історичної вікторії — директору клубу Ігореві Дутці, тренеру і чоловіку кращої волейболістки вітчизняного чемпіонату Олени Туркули Віктору, лікарю Дмитрові Тулубу, адміністратору Іванові Твардовському, водію Василеві Гаврилюку. Принцесою ж балу нагородження чемпіонок і призерок сезону 2009-2010 років стала навіть ще не чотирирічна донька Олени і Віктора Туркул Вероніка. Майбутня волейболістка, яка визначатиме обличчя «Галичанки» в поки що далеких від нас тридцятих роках двадцять першого століття (Сергій Юрій не забув про це згадати), не пропускає жодного матчу за участю мами.

Щодо остаточних підсумків чемпіонату, то черкаський «Круг», здолавши у два наступні дні спочатку своїх головних опоненток, а потім і «Джинестру», таки відібрав «бронзу» в «Сєвєродончанки». Наші землячки, до речі, їм у цьому позавчора теж допомогли. Не стали насолоджуватися перемогою в чемпіонаті, а, зігравши згідно з правилами чесної гри, обіграли «Сєвєродончанку» в чотирьох партіях.

Підсумкова турнірна таблиця фінального етапу чемпіонату України серед жіночих команд суперліги:

 

І

В

П

С/П

О

«Галичанка-Динамо-ТНЕУ»

12

8

4

29:18

29

«Джинестра»

12

8

4

28:20

22

«Круг»

12

5

7

19:27

15

«Сєвєродончанка»

12

3

9

18:30

12

Б. Дікальчук